Bezlepkové škubánky s mákem a švestkovou omáčkou zpět

Ingredience:
brambory600 gjáhlová mouka150 gsůl špetka
švestky400 gbadyán2 hvězdičkyhřebíček10 ks
voda0,5 dclčervené víno0,5 dclmák dle chuti
kokosový olej/ghí dle potřeby
brambory 600 g, jáhlová mouka 150 g, sůl špetka, švestky 400 g, badyán 2 hvězdičky, hřebíček 10 ks, voda 0,5 dcl, červené víno 0,5 dcl, mák dle chuti, kokosový olej/ghí dle potřeby

Příprava

Můžete milovat japonské sushi, vietnamské Pho, italskou pizzu nebo americké burgery…občas ale snad každý z nás dostane chuť na úplně obyčejnou českou klasiku, kterou nám dělávali v dětství babičky o prázdninách. A teď nemyslím svíčkovou, ale ty malé úžasné bramborové nočky s mákem…ano, škubánky!!

Jsme jeden z mála národů, který jí sladká hlavní jídla a já nedokážu pochopit proč. Určitě na ně nemám chuť každý den, ale čas od času si ho prostě musím dát. A ze všech těch žemlovek, nákypů a buchet mám stejně nejradši právě škubánky s pořádnou porcí máku. Asi možná proto, že se u nás v rodině tak často nedělaly kvůli složitější a zdlouhavé přípravě. Pro mě představovaly vždycky výzvu, kterou jsem hodlala pokořit. První pokus skončil v koši, protože místo krásných hladkých škubánků se mi podařilo vytvořit epesní trhanec. 

A protože mám doma asi toho největšího milovníka máku, a protože jsem mu chtěla udělat radost, hecla jsem se a dala se do loupání brambor. Nastudovala si asi milion receptů, ale byla jsem rozhodnutá, že nechci používat klasickou mouku. A jelikož jsem doma měla jen pohankovou (která je ale hodně hladká) a jáhlovou mouku, neměla jsem stejně moc na výběr.

Samotnou mě překvapilo, jak se těsto povedlo na první pokus a škubánky byly opravdu skvělé!! A pokud je doplníte skvělou švestkovou omáčkou s kapkou červeného vína, máte o skvělé jídlo nebo dezert, postaráno. 

Brambory (já použila červené) oloupeme, nakrájíme na větší kusy a necháme v mírně osolené vodě vařit téměř do měkka. Slijeme vodu do mísy a zpět nalijeme jen takové množství, aby byly brambory cca do 2/3 ponořené. Zaprášíme jáhlovou moukou a vařečkou uděláme do brambor několik děr. Stáhneme plamen na minimum, přiklopíme pokličkou a necháme asi 15 minut zapařit. Podle potřeby můžete přidat ještě trošku vody.

Když se mouka zapaří, stáhneme hrnec z plotny a vařečkou začneme zpracovávat hladké těsto, buďte trpěliví, bude to trvat tak deset minut než bude krásně hladké a přestane lepit. Můžete si pomoct robotem, já osobně ale dávám přednost zpracování těsta rukama.

Hotové těsto by mělo být hladké a nemělo by lepit. Pomocí dvou lžic namořených do vody tvarujeme jednotlivé škubánky. V pánvi rozehřejeme kokosový olej (vegan verze) nebo ghí a škubánky na něm ze všech stran opečeme.

Omáčka

Švestky zbavíme pecek, pokrájíme na měsíčky a vložíme je do hrnce. Podlijeme vodou, přidáme skořici, badyán a hřebíček (doporučuji použít malý sáček na koření, abyste se vyhnuli otravnému vybírání jednotlivých kousků) a necháme pomalu vařit. Vaříme cca 10 minut, dokud se švestky téměř nerozvaří a omáčka nezhoustne. Přilijeme víno a necháme ještě minutku povařit. Vyndáme sáček s kořením a poléváme jí opečené škubánky. Nakonec je posypeme mákem.

2017-09-06 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI