Boloňská omáčka s kuskusem pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
mleté maso300 gmrkev1 kscibule1 ks
červené víno50 mlrajčata1 plechovkaolivový olej3 lžíce
sůl špetkapepř špetkakuskus balíček
sýr na strouhání kousekbazalka na ozdobení
mleté maso 300 g, mrkev 1 ks, cibule 1 ks, červené víno 50 ml, rajčata 1 plechovka, olivový olej 3 lžíce, sůl špetka, pepř špetka, kuskus balíček, sýr na strouhání kousek, bazalka na ozdobení

Příprava

Boloňská omáčka je moje oblíbená. Skládá se jen z pár surovin, je jednoduchá na přípravu a dá se s ní přímo čarovat. Dáte si ji do špaget, zapečete s lasagnemi nebo bramborami, nacpete ji do tortily nebo palačinek, smícháte s kuskusem nebo položíte na topinku. Z jednoho základu máte hned několik různých jídel. 

Na olivovém oleji lehce osmahneme najemno nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev. Po chvíli přidáme mleté maso, které v pánvi pečlivě "rozmašírujeme", aby se snadněji opeklo ze všech stran. Společně orestujeme dozlatova a podlejeme červeným vínem (správně se dává vína mnohem více a omáčka se také vaří déle, ale to už bychom byli v kategorii dospělých majících spoustu času). Jakmile víno trošku zasyčí a odpaří se alkohol, přidáme nasekaná rajčata a necháme společně dusit, dokud se neodpaří voda. Závěrem ochutíme solí, pepřem a bazalkou, můžeme použít také muškátový oříšek, pesto nebo česnek, abychom omáčce trošku změnili chuť.
Kuskus (na 1 dospělou porci to dělá asi tak půl šálku syrového kuskusu) přelijeme vroucí vodou asi tak 1 cm nad okraj misky, přiklopíme a necháme pět minut odstát. Krásně vodu nasákne a nemusí se vařit. 

Dětská specifika

  • rajčata jsou alergen a doporučuje se je zařadit až po prvním roce věku. Můžete je vyzkoušet i o něco dřív, ale případnou reakci si pohlídejte a vyvarujte se dalších alergenů ve stravě v následujících 3 dnech. Citlivějším dětem doporučuju pečlivě oloupat a vybrat zrníčka.
  • cibule je taktéž vhodná až od 1 roku, a to ze stejných důvodů jako rajče
  • mám za to, že alkohol se z vína vypaří, ale pokud se bojíte, prostě jej nahraďte vodou nebo vývarem



2015-01-09 Hlavní chody

Poznámka

Pokud máte omáčku hodně vodnatou a nechcete ji dlouho vyvářet, pokuste se ji od vody trošku slít. Tuto ochucenou rajčatovou šťávu pak můžete použít při spařování kuskusu a dáte mu tak další chuťový rozměr ;) Možnosti využití máte ve fotografiích pod receptem.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaostatní
Receptpro děti
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI