Ingredience: | |||||
mleté maso | 300 g | mrkev | 1 ks | cibule | 1 ks |
červené víno | 50 ml | rajčata | 1 plechovka | olivový olej | 3 lžíce |
sůl | špetka | pepř | špetka | kuskus | balíček |
sýr na strouhání | kousek | bazalka | na ozdobení |
Boloňská omáčka je moje oblíbená. Skládá se jen z pár surovin, je jednoduchá na přípravu a dá se s ní přímo čarovat. Dáte si ji do špaget, zapečete s lasagnemi nebo bramborami, nacpete ji do tortily nebo palačinek, smícháte s kuskusem nebo položíte na topinku. Z jednoho základu máte hned několik různých jídel.
Na olivovém oleji lehce osmahneme najemno nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev. Po chvíli přidáme mleté maso, které v pánvi pečlivě "rozmašírujeme", aby se snadněji opeklo ze všech stran. Společně orestujeme dozlatova a podlejeme červeným vínem (správně se dává vína mnohem více a omáčka se také vaří déle, ale to už bychom byli v kategorii dospělých majících spoustu času). Jakmile víno trošku zasyčí a odpaří se alkohol, přidáme nasekaná rajčata a necháme společně dusit, dokud se neodpaří voda. Závěrem ochutíme solí, pepřem a bazalkou, můžeme použít také muškátový oříšek, pesto nebo česnek, abychom omáčce trošku změnili chuť.
Kuskus (na 1 dospělou porci to dělá asi tak půl šálku syrového kuskusu) přelijeme vroucí vodou asi tak 1 cm nad okraj misky, přiklopíme a necháme pět minut odstát. Krásně vodu nasákne a nemusí se vařit.
Pokud máte omáčku hodně vodnatou a nechcete ji dlouho vyvářet, pokuste se ji od vody trošku slít. Tuto ochucenou rajčatovou šťávu pak můžete použít při spařování kuskusu a dáte mu tak další chuťový rozměr ;) Možnosti využití máte ve fotografiích pod receptem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI