Bramborové rösti zpět

Ingredience:
brambory typ B1 kgsůl dle chutipepř dle chuti
bramborový škrob1 - 2 lžičkymáslo dle potřebypetrželka dle chuti
brambory typ B 1 kg, sůl dle chuti, pepř dle chuti, bramborový škrob 1 - 2 lžičky, máslo dle potřeby, petrželka dle chuti

Příprava

Rösti  je tradiční švýcarský pokrm připravovaný z hrubě nastrouhaných brambor, buď vařených, nebo syrových, které se zapékají nebo smaží.

Rösti byla původně běžná selská snídaně v kantonu Bern, ale rozšířily se do celého Švýcarska, kde se podávají v různých variacích jako hlavní jídlo (např. se sýrem) nebo příloha a jsou považovány za jeden ze švýcarských národních pokrmů.

Brambory (syrové) si oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.

Osolte, opepřete a dobře promíchejte se škrobem. Nejlépe těžkou litinovou pánev dejte na mírný plamen a nechte rozpustit plátek másla.

Brambory řádně přitiskněte k pánvi a nechte smažit. Nedávejte brambory úplně do krajů, protože v průběhu restování můžete objet kouskem másla po obvodu pánve a dodat další máslo. Vyhnete se tak zbytečně mastné placce hned na začátku.

Jakmile začnou brambory sklovatět, tak je na čase rösti otočit. Krásně vám k tomu poslouží obyčejný talíř. Pánev s ním přiklopte a celé to otočte vzhůru nohama. Rösti pak sesuňte zpět na pánev, na kterou dáte ještě kousíček másla a dorestujete .

Rösti můžete podávat jak samotné, tak jako přílohu ke spoustě jídlům.

U nás byla třeba jako příloha k jitrničce s hromádkou kyselého zelí rovnou ze sklenice.
Místo jitrnice to může být i jelítko, a nebo dobrá bavorská klobása.

Dobrou chuť!

2016-04-26 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravysmažení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI