Bread pudding: žemlovka de luxe zpět

Ingredience:
žloutky4 kscukr krystal3 lžícesůl špetka
mléko250 mlsmetana ke šlehání250 mlvanilkový extrakt1 lžička
croissant2 ksvánočkacca 14 malých plátkůmalinová marmeláda pár lžic
čokoláda nasekaná na kousky100 g
žloutky 4 ks, cukr krystal 3 lžíce, sůl špetka, mléko 250 ml, smetana ke šlehání 250 ml, vanilkový extrakt 1 lžička, croissant 2 ks, vánočka cca 14 malých plátků, malinová marmeláda pár lžic, čokoláda nasekaná na kousky 100 g

Příprava

Původně měly přijít na řadu tartaletky číslo dvě, snad nevadí, že si chvilku počkáte. Pekla jsem tuhle žemlovku, průběh pečení postovala na Instagramu a tam i slíbila, že recept na ni uveřejním co nejdříve, tak tady je. Váhala jsem, jak tuhle dobrotu nazvat, v originále je to "bread pudding", čili něco jako chlebový nákyp, u nás podobně děláme žemlovku. Přiznám se, že žemlovku nesnáším už odmala, pronásleduje mě vzpomínka na mokrou zemlbábu ze školní jídelny, ani ten název tomu nepřispívá. Když jsem ale kdesi viděla fotku dozlatova a křupava upečeného nákypu z croissantů zalitých vanilkovým krémem, začala jsem si do mrazáku schovávat vánočku a croissanty, které jsme nestačili sníst. Dnes jsem jich konečně nastřádala dost, abych naplnila menší zapékací misku a mohla se pustit do pečení. Škoda, že vám nemůžu zprostředkovat, jak krásně to vonělo - obcházela jsem troubu jako mlsný kocour. Vanilkový krém, malinová marmeláda a čokoláda (u nás na to padl zlatý zajíc od Lindtu), to je prostě luxus, který pozvedne obyčejnou žemlovku na úplně jinou úroveň. 
 
PS: Ještě teplý nákyp jsme vezli na zahrádku k manželovým rodičům a chutnal úplně všem. Krom mne. Ta moje averze k žemlovkám je prostě nepřekonatelná. I přes tu všechnu vůni a zlatavou krásu jsem se nepřinutila ochutnat ani kousíček. Ach jo :-)

Ve větší misce rozšleháme žloutky s cukrem a solí. V rendlíku ohřejeme mléko, smetanu a vanilkový extrakt téměř k bodu varu, odstavíme a naběračkou ho tenkým pramínkem za stálého míchání metličkou přilijeme ke žloutkům, tak získáme základ na vanilkový krém.

Zapékací misku vymažeme máslem. Croissanty podélně rozřízneme, promažeme marmeládou a opět spojíme, plátky vánočky taktéž namažeme tenkou vrstvou marmelády a spojíme je po dvou. Vyskládáme jimi misku tak, aby nikde nezůstaly volné mezery. Navrch nasypeme kousky čokolády a vše zalijeme horkou žloutkovou směsí. Necháme 15 minut stát, aby pečivo nasáklo mlékem.

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Nákyp pečeme dozlatova, asi 35 minut. Podáváme teplý.

2017-08-30 Hlavní chody

Poznámka

Žemlovku jsem připravovala do misky o rozměrech 23 x 17 cm, na výšku 6 cm. Inspirace: www.deliciousmagazine.co.uk.

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI