Butter chicken s rýží zpět

Ingredience na marinádu:
stehenní kuřecí maso500 gbílý jogurt60 gčesnek2 stroužky
koření garam masala1 lžičkamletá kurkuma1/2 lžičkymletá skořice1/4 lžičky
mletý koriandr1/2 lžičkycayenský pepř1/2 lžičky
Omáčka:
ghí40 gcibule150 gčesnek3 stroužky
čerstvý zázvor10 gkoření garam masala1 lžičkamletá kurkuma1/2 lžičky
mletá skořice1/4 lžičkyrajčatový protlak20 gloupaná rajčata konzervovaná400 g
smetana na šlehání250 gmáslo20 gsůl1 lžička
voda, vývar dle potřeby
Rýže:
jasmínová rýže1 balenířímský kmín1 lžička
stehenní kuřecí maso 500 g, bílý jogurt 60 g, česnek 2 stroužky, koření garam masala 1 lžička, mletá kurkuma 1/2 lžičky, mletá skořice 1/4 lžičky, mletý koriandr 1/2 lžičky, cayenský pepř 1/2 lžičky, ghí 40 g, cibule 150 g, česnek 3 stroužky, čerstvý zázvor 10 g, koření garam masala 1 lžička, mletá kurkuma 1/2 lžičky, mletá skořice 1/4 lžičky, rajčatový protlak 20 g, loupaná rajčata konzervovaná 400 g, smetana na šlehání 250 g, máslo 20 g, sůl 1 lžička, voda, vývar dle potřeby , jasmínová rýže 1 balení, římský kmín 1 lžička

Příprava

Milovníci orientálních chutí, si přijdou na své. Můžete si být jisti, že nejen provoníte celý dům, ale  ještě si skutečně pochutnáte.

Kuřecí stehenní řízky (lze použít i prsní, ale maso bude sušší) nakrájejte na kostky.
Jogurt smíchejte s rozdrceným česnekem a veškerým kořením.
Do marinády vmíchejte kostky kuřete a uložte do lednice ideálně přes noc. Případně nechte maso marinovat cca 30 minut v pokojové teplotě.
Před úpravou maso s marinádou osolte a promíchejte.

OMÁČKA:
V hrnci rozehřejte na vyšší teplotu ghee nebo směs másla a olivového oleje.
Opečte v něm dohněda kostky masa naložené v marinádě.
Vyjměte je z hrnce a dejte zatím stranou.
Teplotu plotýnky snižte na střední stupeň a v tuku po mase orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli a osolte.
Až cibule zezlátne, přidejte rozdrcený česnek a drobounce nasekaný zázvor. Krátce orestujte.
Základ omáčky zasypte kořením a to za stálého míchání opečte.
Přidejte rajčatový protlak a krátce ho orestujte.
Vše zalijte loupanými rajčaty a cca 1 dcl vody nebo vývaru.
Hrnec zakryjte poklicí, snižte teplotu plotýnky na nižší stupeň a nechte jemně probublávat 10-15 minut.
Omáčku rozmixujte dohladka ponorným mixérem.
Vmíchejte smetanu.
Do hrnce nasypte opečené kuřecí kostky a již jen krátce povařte.
Podle potřeby případně omáčku nařeďte troškou vody nebo vývaru a podle chuti osolte.
Vypněte plotýnku a do hotového pokrmu vmíchejte máslo.

Dobrou chuť!
2023-01-16 Hlavní chody

Poznámka

Místo Ghí másla můžete použít olivový olej napůl s obyčejným máslem.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI