Celozrnné jahodové knedlíky pro děti od 1 roku

zpět
Celozrnné jahodové knedlíky pro děti od 1 roku
Knedlíky:
tvrdý tvaroh200 gšpaldová celozrnná mouka70 gcukr moučka40 g
vejce1 ksjahody dle potřeby
Jahodovo-mátový přeliv:
jahody200 gsmetana ke šlehání3 lžícemoučkový cukr1 lžička
mátacca 15 větších lístků
tvrdý tvaroh 200 g, špaldová celozrnná mouka 70 g, cukr moučka 40 g, vejce 1 ks, jahody dle potřeby, jahody 200 g, smetana ke šlehání 3 lžíce, moučkový cukr 1 lžička, máta cca 15 větších lístků

Příprava

Nevím, kterému mámení jsem to podlehla (asi že jsem už myslela na to, až budu mít tuhle dobrotu na talíři?), když jsem v obchodě koupila tvrdý tvaroh s tím, že z něj udělám knedlíky. No, samozřejmě že se většinou dělají z měkkého. Nevadí, řekla jsem si, bude výzva, a když už v tom teda tak plavu, místo klasiky udělám rovnou nějakou zdravější verzi. Takže kromě tvrdého tvarohu šla do knedlíčků i celozrnná špaldová mouka a výsledek vám nyní nesu. Myslete na to, že je to v podstatě "dieta".

Tvrdý tvaroh nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte vejce, cukr a mouku a zpracujte na lehounce lepivé těsto. Pokud by se vám zdálo těsto lepivé příliš, přidejte ještě trošku mouky, každá totiž saje jinak. Nechte čtvrt hodinky odpočinout. Poté dělejte v ruce malé placičky, do kterých zabalíte větší jahodu. Výhodou tohoto těsta je, že i když se vám při balení jahod semtam podaří udělat dírka, v pohodě ji zpátky zalepíte. Hotové knedlíčky odkládejte na pomoučený vál a poté vařte cca 8 minut, dokud nevyplavou na povrch (dle velikosti knedlíčku). 

Servírujte přelité jahodovo-mátovou omáčkou, kterou vytvoříte jednoduše rozmixováním jahod, smetany, moučkového cukru a máty. 

Dětská specifika

  • tvaroh je vzhledem k obsahu bílkovin vhodný až od 1 roku
  • problematická může být celozrnná mouka, která je hůře stravitelná, na druhou stranu má větší hodnotu než mouka bílá
  • jahody jako alergen jsou taktéž doporučovány od 1 roku 
2016-06-17 Hlavní chody

Poznámka

Z uvedených ingrediencí připravíte cca 10 knedlíčků.

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI