Chlupaté knedlíky s dušenou kapustou zpět

Ingredience:
vařené brambory250 gsyrové brambory150 gvejce2 ks
hrubá mouka + krupička (60g + 60g)120 gmalá kapusta1 ksvoda200 ml
hrubozrnná sůl dle chutivícebarevný pepř dle chutiumeocet2 lžičky
třtinový cukr2 lžičkycelý kmín1 lžičkašunka od kosti4 - 5 plátků
olej dle potřeby
vařené brambory 250 g, syrové brambory 150 g, vejce 2 ks, hrubá mouka + krupička (60g + 60g) 120 g, malá kapusta 1 ks, voda 200 ml, hrubozrnná sůl dle chuti, vícebarevný pepř dle chuti, umeocet 2 lžičky, třtinový cukr 2 lžičky, celý kmín 1 lžička, šunka od kosti 4 - 5 plátků, olej dle potřeby

Příprava

Nejsou knedlíky jako knedlíky. U nás máme rádi spíše ty z brambor. Zkusila jsem tedy podobu chlupatých či střapatých knedlíků. Jejich střapatost či "chlupatost" tkví v tom, že se do těsta z uvařených brambor přidává i nastrouhaná brambora syrová, která díky tomu udělá z obyčejného knedlíku právě střapatý. Tyto knedlíky se skvěle hodí ke všem pokrmům, kde byste využili klasické bramborové knedlíky či noky. Knedlíky se hodí jako příloha a skvěle chutnají právě i s dušenou kapustou.

Nejprve si uvaříme brambor do měkka, záleží na velikosti brambor, trvá to cca 10 - 15 minut. Necháme mírně chladnout. Poté je oloupeme a pomocí tlačidla na brambory protlačíme do mísy. Přidáme najemno nastrouhanou syrovou bramboru, vejce, sůl a přisypáváme mouku s krupičkou. Vznikne středně tuhá, lepivá směs. Do většího hrnce dáme vařit vodu a poté pomocí dvou lžic tvoříme větší noky (knedlíky). Vaříme v osolené vroucí vodě cca 5 - 6 minut po vyplavání na povrch. poté knedlíky vyndáme. Díky syrové bramboře zůstanou knedlíky po obvodu jakoby střapaté, chlupaté, odtud jejich název. Můžete je využít jako přílohu všude tam, kde se hodí bramborové knedlíky nebo noky.

Já si je dala s dušenou kapustou. Je to jednoduché. Mezitím, co se vám vaří knedlíky, tak si nasekejte kapustu. Na páni si pak na troše oleje kapustu mírně osmahněte. Osolte, opepřete a přidejte kmín, poté podlijte trochou vody a nechte dusit, ale jen tak aby kapusta neztratila svoji křehkost, což bude trvat cca 5 - 8 minut. Poté už ji dochutíme umeoctem (octem) a případně cukrem. Pokud by někomu chybělo maso, je možné si na pánvi osmahnout na kostičky nakrájenou šunku od kosti.

2017-11-24 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI