Chřestové risotto zpět

Ingredience:
zelený chřest10 kouskůrýže na italské rizoto - Carnaroli, Vialone Nano250 gmáslo100 g
cibule nebo šalotka1 kssýr Grana Padano nebo parmezán80 gvoda1,2 l
kvalitní suché bílé víno60 mlmořská sůl1 lžičkačerstvě mletý pepř špetka
olivový olej trochu
zelený chřest 10 kousků, rýže na italské rizoto - Carnaroli, Vialone Nano 250 g, máslo 100 g, cibule nebo šalotka 1 ks, sýr Grana Padano nebo parmezán 80 g, voda 1,2 l, kvalitní suché bílé víno 60 ml, mořská sůl 1 lžička, čerstvě mletý pepř špetka, olivový olej trochu

Příprava

Někdy stačí několik kvalitních surovin, abyste mohli vytvořit delikátní oběd. Sezóna chřestu pomalu končí, takže si ho ještě pořádně užijte! 

Z chřestu odřízněte 2 cm dlouhé konce, protože jsou dřevnaté a tudíž se nedají jíst. Stejně tak odřízněte tak 4 cm dlouhé hlavičky chřestu. Hlavičky jsou totiž velmi chutné a nemusí se vařit, takže je jen orestujte na olivovém oleji před podáváním a risotto jimi ozdobte. Zbylý chřest nakrájejte na půl až jeden centimetr tlustá kolečka.
Cibuli nebo šalotku oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Nastrouhejte najemno sýr.
Do hrnce dejte vodu a zahřejte ji tak, aby začala vařit. Poté můžete hrnec s ohřátou vodou odstavit.
V hluboké nebo větší pánvi rozehřejte 30 ml olivového oleje. Přidejte cibuli nebo šalotku a orestujte ji. Nesmí zhnědnout. Přidejte rýži a za stálého míchání jí orestujte. Přilijte víno a za stálého míchání nechte odvařit.

Poté přidejte nakrájená kolečka chřestu, přidejte 100 ml vody, kterou jste si předem ohřáli. Rýže by měla být zcela ponořená. Rýži stále míchejte. Když se voda odpaří, přilijte další část vody tak, aby byla rýže stále ponořená a rýži osolte. Takto s přiléváním vody pokračujte, než bude rýže zcela uvařená na skus. Trvá to tak 20 minut. Do uvařené rýže přidejte nakrájené máslo a přidejte nastrouhaný sýr. Pořádně risotto promíchejte a podle chuti dosolte a přidejte čerstvě mletý pepř.
Hlavičky chřestu krátce orestujte na rozpáleném olivovém oleji. Servírujte tak, že na talíř dejte risotto a navrch naaranžujte hlavičky chřestu. Můžete ihned podávat nejlépe s kvalitním suchým bílým vínem.

2014-07-25 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI