Cizrnové kari se zeleninou zpět

Ingredience:
střední cibule1 ksčesnek2 stroužkystřední cuketa1/2 ks
špenát dle potřebypředvařená cizrna1 hrnekčervená čočka5 lžic
kokosové mléko1/2 plechovkyšťáva z jednoho citronu nastrouhaný zázvor3 cm
rajčata2 ksprotlak1/2 hrnkuolivový olej1/2 lžíce
kurkuma1 lžičkadrcený sušený koriandr1 lžičkadrcený kmín1 lžička
chilli1 špetkakari koření1 špetkalahůdkové droždí1 špetka
sezamová semínka1 hrstkamleté oříšky1 hrstka
střední cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, střední cuketa 1/2 ks, špenát dle potřeby, předvařená cizrna 1 hrnek, červená čočka 5 lžic, kokosové mléko 1/2 plechovky, šťáva z jednoho citronu , nastrouhaný zázvor 3 cm, rajčata 2 ks, protlak 1/2 hrnku, olivový olej 1/2 lžíce, kurkuma 1 lžička, drcený sušený koriandr 1 lžička, drcený kmín 1 lžička, chilli 1 špetka, kari koření 1 špetka, lahůdkové droždí 1 špetka, sezamová semínka 1 hrstka, mleté oříšky 1 hrstka

Příprava

Poslední dobou nám v kuchyni kari voní dost často. Teda.. to aroma se dá těžko udržet jen v kuchyni a  navíc je snad návykové nebo co.
Brňáci určitě ví, čím jsem si procházela, když jsem hladová z práce  domů chodila kolem indické Annapurny! O našem kari nemůžu tvrdit, že je tradiční - vznikají nejrůznější verze, ono to jde totiž velmi snadno obměňovat. Já mám pro vás tip na cizrnové kari se špenátem a cuketou, můžete ale použít i jinou zeleninu, například brokolici, mrkev nebo lilek. Ono to snad nejde ničím zkazit, důležité je vyvážit poměr tekutin a koření. Podáváme s oblibou s plackami 
chapati.

Nakrájenou cibuli, česnek, zázvor, rajčata a protlak rozmixujeme do hladké směsi.
Na velké pánvi na oleji restujeme pár sekund jen koření, poté přidáme rajčatovou směs a můžeme ochutit lahůdkovým droždí. Necháme povařit asi 2 minuty a přidáme čočku a kokosové mléko. Vaříme, dokud není čočka měkká, přidáme zbytek zeleniny a opět povaříme do měkka. Čerstvý špenát můžeme přidat později.
Cizrnu a popřípadě špenát smícháme s citronovou šťávou nebo taky se sezamovým semínkem a oříšky. Vše přimícháme ke zbytku směsi. Podle potřeby taky můžeme ještě dochutit, klidně ještě sypu kurkumu. Nechávám pár minut už jen tak uležet na nejmírnějším ohni.
Podáváme s rýží nebo s indickým chlebem. Většinou vyrábím nejjednodušší chapati - recept najdete zde.

2015-07-23 Hlavní chody

Poznámka

Tekutiny můžete vyvážit dle chuti a potřeby - já dělám kari poměrně husté.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptspeciální diety
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI