Čočka na kyselo zpět

Ingredience:
čočka500 gvoda1 lsůl dle chuti
pepř dle chutičesnek dle chutituk dle potřeby
hladká mouka1 lžíceocet dle chutikořenová zelenina dle chuti
čočka 500 g, voda 1 l, sůl dle chuti, pepř dle chuti, česnek dle chuti, tuk dle potřeby, hladká mouka 1 lžíce, ocet dle chuti, kořenová zelenina dle chuti

Příprava

Dnes jen šup šup obídeček a hurá směr cesta z města.

Čočku si můžete namočit ráno do studené vody a v čase oběda uvařit. Je drobná a tak není třeba ji máčet celou noc třeba jako fazole.

Já kolikrát, ale nenamáčím vůbec. Vaří se sice o chvilinku déle, ale lépe se tak reguluje její tvrdost.

Nemáme rádi tu rozvařenou hnědou kaši bez struktury.

Několik hodin máčenou čočku dáme tedy i s vodou na sporák. Osolíme, opepříme a přidáme i nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu (asi jednu hrst).

Já ráda používám svou vlastní sušenou. Máte-li doma někdo naloženou v soli, tak klidně použijte tu. Dávejte ovšem pozor na další sůl. Lehce se stane, že jídlo přesolíte!

Vařte do změknutí, ale ne do rozvaření.

Mezi tím si na pánvi opečte klobásu a vejce. Dejte stranou a na té samé pánvi nejlépe na sádle orestujte i nakrájenou cibuli. Osmahněte ji krásně do hněda a zaprašte lžící mouky.
Udělejte světlou jíšku a horkou vmíchejte k čočce.

Nechte krátce provařit. Pokud bude moc hustá, tak přidejte krapet vody.

Čočku odstavte ze sporáku a prolisujte do ní česnek a podle chuti i pár lžic octa.

Podávat můžete jen tak a nebo s krajícem dobrého chleba a kyselou okurkou.

Dobrou chuť! 

2016-05-13 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI