Cuketovo bramborové nočky se šmakounem, švestkovým rozvarem a mákem zpět

Ingredience:
střední brambory5 - 6 ksstřední vydlabaná, očištěná cuketa1 kspřírodní Šmakoun100 g
špaldová mouka T630 dle potřebyšpaldová mouka celozrnná hladká dle potřebyhimalájská sůl špetka
švestky dle potřebyvoda dle potřebymák dle potřeby
moučkový cukr dle potřeby
střední brambory 5 - 6 ks, střední vydlabaná, očištěná cuketa 1 ks, přírodní Šmakoun 100 g, špaldová mouka T630 dle potřeby, špaldová mouka celozrnná hladká dle potřeby, himalájská sůl špetka, švestky dle potřeby, voda dle potřeby, mák dle potřeby, moučkový cukr dle potřeby

Příprava

Máte rádi švestičky? My je milujeme. Švestkové knedlíčky se mi plácat nechtějí. A hlavně náš malý strávníček raději rozvary z ovoce. Takže si maminka musí poradit po svém. Tato verze je velmi rychlá, nedochází k dvojímu vaření a navíc se nejedná o klasické knedlíčky. Můžeme je použít na sladko i na slano. Nejsou to jen brambory, ale i cuketa a navíc šmakoun, který je bohatý na bílkoviny. Takže pokud si chci zahřešit, tak ať to za to stojí. Hravě, zdravě a výživně s pěknou porcí vápníku v podobě máku. Je už na vás zda si je osladíte či ne.

Oloupané brambory nastrouháme najemno společně s vydlabanou a očištěnou cuketou, vymačkáme přebytečnou vodu, přidáme sůl, najemno nastrouhaného šmakouna, zahustíme moukou tak, aby se těsto spojilo. Množství mouky je závislé na druhu brambor, moučnatosti. Já si namíchala dva druhy špaldové mouky. Přidala jsem přibližně 5 hrstí. Připravené knedlíčky, dáme do vroucí osolené vody a vaříme 10 minut, vyzkoušíme, zda jsou vařené a dost měkké tak, že si jeden vyjmeme, rozkrojíme a ochutnáme. Pokud budete připravovat noky z čerstvých brambor, hlídejte nočky, aby se vám nerozvařily, ze starých brambor trvá vaření o něco déle.
Noky opatrně vyjmeme pomocí naběračky na knedlíky. Dáme stranou a připravíme si ovocný rozvar.
Do hrnce vložíme vypeckované, pokrájené švestky, lehce podlijeme vodou a povaříme.

Noky nandáme na talíř, přelijeme švestkovým rozvarem, posypeme mákem. V případě potřeby dosladíme.

2016-08-03 Hlavní chody

Poznámka

Nejlepším pomocníkem je vhodit jeden připravený noček do vroucí osolené vody, pokud se po několika minutách nerozpadne můžeme dát vařit další. Ještě se mi to naštěstí nestalo, ale pokud se šetří s moukou, může k tomu dojít.

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI