Dančí guláš zpět

Ingredience:
dančí prorostlejší maso1 kgslanina200 gcibule1 kg
sádlo5 lžicrajský protlak1 malá plechovkačervené víno (portské)300 ml
brandy100 mlrybízová marmeláda4 lžícečesnek2 stroužky
sůl dle chutimletá sladká paprika2 lžíceuzená paprika1 lžíce
chilli špetkadrcený kmín1 lžičkabobkový list (mletý)3 ks
nové koření (mleté)5 kuličekjalovec5 kuličekpepř (mletý)10 kuliček
sušený tymián (2 snítky čerstvého)1 lžíce
dančí prorostlejší maso 1 kg, slanina 200 g, cibule 1 kg, sádlo 5 lžic, rajský protlak 1 malá plechovka, červené víno (portské) 300 ml, brandy 100 ml, rybízová marmeláda 4 lžíce, česnek 2 stroužky, sůl dle chuti, mletá sladká paprika 2 lžíce, uzená paprika 1 lžíce, chilli špetka, drcený kmín 1 lžička, bobkový list (mletý) 3 ks, nové koření (mleté) 5 kuliček, jalovec 5 kuliček, pepř (mletý) 10 kuliček, sušený tymián (2 snítky čerstvého) 1 lžíce

Příprava

Guláš z daňka není žádná věda. Vlastně by ho ani nebylo potřeba vůbec zapisovat, když už tady na Popelčinu mám guláš hovězí a zvěřinový kančí. Ale přímý směr je přece jenom přímý směr, tak ať se vám to lépe hledá. Gulášem pokračuje dančí sága, která se započala demi-glace a paštikou.

Cibuli nakrájíme (není třeba úplně nadrobno) a v hrnci na sádle ji restujeme tak dlouho, dokud nezačne karamelizovat a hnědnout. Guláš je lepší vařit v hrnci se silnějším dnem, aby se cibule nepřipalovala, ale menších nápeků se vůbec nemusíme bát, naopak. Cibulový nápek je to, co později guláši dodá chuť i barvu, jen je třeba ho hlídat, aby se nepřipálil a nezhořkl. Pokud se nám bude cibule moc přichytávat, je možné ji deglazovat kapkou připraveného červeného vína a nebo hrnec na chvíli odstavit a počkat - cibule pustí vodu a půjde lépe odškrábnout. Na restování cibule si připravíme vařečku nebo cokoliv s plochou hranou - důležité je, aby to bylo z pevného materiálu, protože při seškrabování cibule bude třeba trochu zabrat (a s nějakým plastovým udělátkem to půjde špatně, to dá rozum). K cibuli přihodíme slaninu a maso, obojí nakrájené na kostky a restujeme tak dlouho, dokud maso nepustí vodu a neopeče se dohněda. Poté přidáme rajský protlak, zarestujeme, přihodíme prolisovaný česnek, papriku a kmín, krátce opečeme, aby se koření rozvonělo, ale nepřipálilo a nezhořklo a do základu přilijeme víno a brandy. Alkohol necháme odvařit, přidáme všechno ostatní koření, osolíme, zalijeme vodou (nebo vývarem) tak, aby maso bylo ponořené, a dusíme tak dlouho, dokud nezměkne. Přibližně v polovině dušení přidáme i rybízovou marmeládu. Pokud použijeme přiměřené množství vývaru a dostatek cibule, nebude třeba guláš zahušťovat. Pokud ho z nějakého důvodu zahustit chceme nebo potřebujme, připravíme si jíšku ze dvou lžic másla a dvou lžic hladké mouky. Guláš podáváme podle chuti s čerstvým chlebem nebo s oblíbeným druhem knedlíku, např. karlovarskýmhrnkovýmhouskovým klasickýmhouskovým s cibulí a petrželkou či houskovým celozrnným) a s čerstvou cibulí.
2017-11-29 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI