Domácí hovězí burger s brioškami zpět

Ingredience na maso:
100% hovězí maso500 ganglická hořčice1-2 lžičkyčesnek3 stroužky
sůl špetkapepř špetkachilli koření špetka
čerstvá bazalka pár lístků
Čerstvé briošky (až 12 ks):
hladká mouka820 gsůl1 gcukr30 g
sušené droždí16 gplnotučné mléko334 mlmáslo76 g
vlažná voda100 gčerstvá vejce4 kssezamová či dýńová semínka
100% hovězí maso 500 g, anglická hořčice 1-2 lžičky, česnek 3 stroužky, sůl špetka, pepř špetka, chilli koření špetka, čerstvá bazalka pár lístků, hladká mouka 820 g, sůl 1 g, cukr 30 g, sušené droždí 16 g, plnotučné mléko 334 ml, máslo 76 g, vlažná voda 100 g, čerstvá vejce 4 ks, sezamová či dýńová semínka

Příprava

Přiznávám, že tenhle recept docela trvalo než jsem sem napsal. Ač se může jednat čistě o letní grilování, tak pokud vlastníte domácí gril, můžete si tento hovězí burger udělat podstatě kdykoli. Když to vezmu zpětně, tak i na obyčejné pánvi ho zpracujete bez problémů. Briošky jsem poprvé dělal a to konkrétně z receptu, který vyšel v létě v publikaci Masooo!. Takže hurá na něj!

1. Dbejme na to, že mleté hovězí maso musí být 100%, né nějaký mix či podobné extrémy! Chceme si burger vychutnat. Maso si vložíme do střední mísy a rozprostřeme si ho.

2. Přidáme dle chuti anglickou hořici. Nejlépe ji koupíte v obchodech Marks & Spencer. Má svou specifickou chuť a aroma. Maso díky ní získá pěkné grády.

3. Dále přidáme sůl a pepř.
Tři vylisované stroužky česneku a pokud máme rádi trochu pikantnosti můžeme přidat buď chilli koření nebo pokud máme možnost, tak kus čerstvé nasekané chilli papričky. A přidáme čerstvou bazalku.

4. Těsto řádně promícháme rukou, překryjeme potravinářskou folií a necháme v lednici aspoň čtyři hodiny odpočinout. Mezitím se vrhneme na domácí briošky.

Postup na domácí briošky:

1. Do mísy dáme trochu prosáté hladké mouky, sůl, cukr, sušené droždí a promícháme.

2. Poté přilijeme vlažnou vodu, promícháme a necháme vzejít. Já jsem mísu nechal odpočívat v teple.

3. Do větší mísy pak prosejeme zbytek hladké mouky. Rozpustíme si máslo a lehce ohřejeme plnotučné mléko.
To pak přímícháme do mouky spolu s kváskem, který nám vzešel a přidáme tři čerstvá vejce. Těsto důkladně zpracujeme, tak aby nám zůstalo hladké.
Na teplém místě jej necháme 20 minut kynout, zakrejeme buď utěrkou nebo potravinářskou folií.

4. Jakmile nám těsto nakynulo, rozdělíme ho až na 12 ks zhruba po 120 gramech. Jestli se Vám zdají utvořené bochánky malé, nebojte se, oni dokynou v troubě. Já jsem udělal bochánky trochu více větší a dokynuly se trochu do větších rozměrů.

5. Troubu si rozehřejeme na 170 a jednotlivé bochánky si vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Rozděláme poslední připravené vejce, v misce ho promícháme a jednotlivé bochánky potřeme.

6. Briošky si můžeme udělat čistě hladké nebo si je posypat něčím zajímavým. Já jsem využil sezamovým a dýňových semínek.

7. A hurá s nimi do trouby, ty tam zůstanou 15 až 20 minut a hlavně do zlatova.

A máme hotovo, nezbývá nic jiného než maso hodit na gril a pořádně propéct. Naložit briošku nějakou zajímavou omáčkou, přidat zkaramelizovanou cibulku a pustit se do něj. Je to fakt libové žrádélko. Smích

2015-02-05 Hlavní chody

Poznámka

Celý fotorecept níže :-)

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI