Domácí plněné bramborové peciválky s mákem zpět

Ingredience:
sůl1 lžičkabrambory1 kgdroždí5 dkg
hrubá mouka80 dkgvejce4 ksmléko (dle potřeby)0,5 l
povidla dle potřebymák dle potřebycukr moučka dle potřeby
máslo dle potřeby
sůl 1 lžička, brambory 1 kg, droždí 5 dkg, hrubá mouka 80 dkg, vejce 4 ks, mléko (dle potřeby) 0,5 l, povidla dle potřeby, mák dle potřeby, cukr moučka dle potřeby, máslo dle potřeby

Příprava

Tyto vynikající peciválky jste mohli ochutnat na Bramborobraní v Třebíči....

Není to úplně nejjednodušší recept, ale myslíme, že to zvládne každý. Existují jednodušší recepty, ale my Vám přinášíme jeden klasický recept našich babiček. Takovéto peciválky stojí za to, alespoň jednou upéct tradičním způsobem. 

Jak na kvásek?
V míse si připravíme vlažné mléko, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky a nadrolíme droždí. Necháme asi 10-15 minut na teplém místě pod utěrkou. Poté přidáme mouku, sůl a jemně nastrouhané či mačkané brambory. Přidáme vejce, máslo (už jen třeba lžíci) a trochu mléka. Pomalu hněteme těsto, klidně rukama. Necháme v míse na teplém místě nakynout. Doba kynutí trvá 45 min až hodinu. Nechte klidně hodinu. Můžeme cca. za hodinu dvakrát lehce promísit vařečkou.

Mezitím si připravte povidla. Buďto je můžete uvařit a nechat zchladnout, nebo si kupte kvalitní  velkou vaničku povidel ve farmářském obchodě či klidně v supermarketu. 
Připravte si vymazaný plech. Doporučujeme domácí sádlo.

Buďto vezmete velkou lžíci a budete ukrajovat bochánky nebo můžete odkrajovat kousky těsta malým hrnkem, když si těsto rozválíte na cca. 1cm až 2 cm silný plát. Dle toho, jak chcete míti peciválky velké. Pak jen klasicky utvoříte placičku, do které budete balit lžíci povidel. Budete tvořit takové plněné kuličky a klást na plech. Připravené plněné bochánky klidně nechte ještě deset minut na plechu kynout. Mezitím si třeba rozehřejte troubu. Připravte jedno rozšlehané vejce s trochou mléka na potření.  Peciválky potřete než je dáte do trouby.

Troubu rozpálíme tedy na 170-180 stupňů. Každá kuchařka ví, jak peče její trouba, proto se řiďte instinktem dle vašeho domácího pečení.

Peciválky pečeme zhruba 30 min, ale sledujte barvu, nechte je pěkně zezlátnout. Už si chystáme horkou ne úplně vařící vodu v hrnci. Jakmile peciválky upečeme, dáme je na pár sekund spařit ve vodě a hned vytáhneme. 

Hotovo!
Můžeme servírovat s čerstvě namletým mákem smíseným s moučkovým cukrem a polévat čerstvým rozpuštěným máslem.

Pažitka Vám přeje dobrou chuť! 

2014-09-15 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI