Drůbeží játra na červeném víně zpět

Dip:
malá cibule1/2 ksmenší kyselá okurka1 kszakysaná smetana200 g
plnotučná hořčice2 lžičkybalzamico1 lžícecukr (lze i bez cukru, zvlášť pokud je balzamico sladší)1 lžička
sůl dle chutipepř dle chuti
Játra:
šalotka200 gdrůbeží játra600 gsůl dle chuti
pepř dle chutimáslo120 gcukr krupice1 lžička
suché červené víno240 ml
malá cibule 1/2 ks, menší kyselá okurka 1 ks, zakysaná smetana 200 g, plnotučná hořčice 2 lžičky, balzamico 1 lžíce, cukr (lze i bez cukru, zvlášť pokud je balzamico sladší) 1 lžička, sůl dle chuti, pepř dle chuti, šalotka 200 g, drůbeží játra 600 g, sůl dle chuti, pepř dle chuti, máslo 120 g, cukr krupice 1 lžička, suché červené víno 240 ml

Příprava

Můj manžel příliš nemá rád vnitřnosti (resp. nejí je ve velkém množství). Jednou jsem ho přemluvila na restovaná játra na grilu a na nich si pochutnal. Játra na červeném víně podle Romana Vaňka mi připravil naopak on a já ho blahořečila do nebes, protože něco tak dobrého jsem už dlouho neměla. Tohle jídlo je rychlovka, takže za půl hodiny od vytažení nože a prkýnka můžete jíst.

Dip

Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Okurku nastrouháme na jemno. Obojí vložíme do mísy, přidáme zakysanou smetanu, hořčici, balzamiko, sůl, pepř, promícháme a podle potřeby dochutíme cukrem.
Vložíme do lednice a necháme vychladit.

Játra (4 porce)

Játra omyjeme, očistíme a případně nařežeme na větší kostky. Osolíme a opepříme.

Šalotku oloupeme a nakrájíme na proužky. V pánvi rozehřejeme polovinu  másla, přidáme šalotku a za častého míchání restujeme do zlatavé až lehce hnědé barvy. Poté šalotku dáme na talíř.

Pánev vrátíme na plotnu, nastavíme střední plamen, přidáme další čtvrtinu másla, rozpálíme a následně přidáme játra, která restujeme asi 4 minuty (za občasného míchání).

Přilijeme víno a cukr, promícháme a necháme asi 4 minuty bublat (šťáva se ale nesmí vyvařit!). Stáhneme z ohně, vmícháme na kostičky nakrájené zbylé máslo.

Podáváme posypané orestovanou šalotkou a dipem.

2019-08-27 Hlavní chody

Poznámka

Zdroj: Roman Vaněk, Snadno a rychle, 111 receptů pro všední den

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
masa
Druh přípravyrestování
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno červené
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI