Držkovka z masáků a růžovky v těstíčku zpět

Ingredience na držkovku:
oloupané spařené masáky500 gsádlo2 lžícevelká cibule1 ks
hladká mouka4 lžícemletá paprika1 lžícezeleninový vývar1,5 l
česnek3 stroužkykmín mletý1 špetkasůl1 špetka
pepř1 špetkamajoránka1 hrstička
Ingredience na těstíčko:
celá vejce4 kshladká mouka3 lžíceprášek do poečiva1 špetka
sůl1 špetkapepř1 špetkamletý kmín1 špetka
oloupané spařené masáky 500 g, sádlo 2 lžíce, velká cibule 1 ks, hladká mouka 4 lžíce, mletá paprika 1 lžíce, zeleninový vývar 1,5 l, česnek 3 stroužky, kmín mletý 1 špetka, sůl 1 špetka, pepř 1 špetka, majoránka 1 hrstička, celá vejce 4 ks, hladká mouka 3 lžíce, prášek do poečiva 1 špetka, sůl 1 špetka, pepř 1 špetka, mletý kmín 1 špetka

Příprava

Máte rádi „Držkovku z masáků"? A co třeba „Růžovky v těstíčku“? Muchomůrka růžovka, lidově nazývaná masák, je výtečná jedlá houba pro všechny způsoby přípravy pokrmů. Masák je velmi dobrý osmažený jen tak na sádle, či oleji, s trochou soli a kmínu. Růžovky lze přidat do míchanice, ale i usušit na zimu, nebo uvařit tuto mňamózní polévku. Také jsem dnes vyzkoušela masáky v těstíčku, které chutnaly nejen nám, ale především dětem.

Postup na držkovku: Masáky oloupeme, nakrájíme a krátce spaříme vroucí vodou.
Cibuli oloupeme, nakrájíme a zpěníme.
Pak přidáme hladkou mouku a vytvoříme hnědou jíšku, do které přidáme sladkou mletou papriku a zalijeme vývarem.
Mezi tím, co se nám jíška bude rozvářet, přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku a nastrouhaný (nebo propasírovaný) česnek.
Nakonec přidáme připravené masáky a necháme hezky pěkně provařit, aby se nám propojily všechny chutě.
Podáváme s čerstvým chlebem.


Postup na těstíčko: Všechny ingredience vsypeme do misky a těstíčko vyšleháme ručním mixérem.
Těstíčko by mělo mít podobnou konzistenci, jako je na palačinkové těsto.
Nakonec už jen oloupané masáky namáčíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji.
Podávám s chlebem, nebo jako hlavní pokrm s bramborem.




Dobrou chuť.

2022-10-05 Hlavní chody

Poznámka

Vendy tip! Tato polévka se může připravit po celý rok z dobře dostupné hlívy, takže pokud nemáte dostupné masáky, připravte si ji z hlívy ústřičné.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostpodzim
Čas přípravy45 min
Nápojpivo
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI