Dýňové curry s mandlemi zpět

Ingredience:
velká dýně nakrájená na cca 2 cm kostky1/2 ksmalá cibule nakrájená nahrubo5 ksnastrouhaný čerstvý zázvor3 lžíce
římský kmín2 lžičkymletý koriandr2 lžičkykurkuma2 lžičky
skořice1/4 lžičkycurry koření - používám jemnou madras směs1 lžičkakokosové mléko500 ml
voda nebo zeleninový vývar100 mlmandle150 gcelozrnná rýže500 g
rostlinný olej - ideálně kokosový2 lžícesůl dle chutipepř špetka
velká dýně nakrájená na cca 2 cm kostky 1/2 ks, malá cibule nakrájená nahrubo 5 ks, nastrouhaný čerstvý zázvor 3 lžíce, římský kmín 2 lžičky, mletý koriandr 2 lžičky, kurkuma 2 lžičky, skořice 1/4 lžičky, curry koření - používám jemnou madras směs 1 lžička, kokosové mléko 500 ml, voda nebo zeleninový vývar 100 ml, mandle 150 g, celozrnná rýže 500 g, rostlinný olej - ideálně kokosový 2 lžíce, sůl dle chuti, pepř špetka

Příprava

Naprosto skvělé zimní jídlo. Zahřeje, provoní celý dům a pohladí na duši. Co k tomu dodat víc? Snad jen, že jsem se kombinací dýně - kokos - mandle inspirovala v kuchařce skvělé Lee Holmes.

Pokud stejně jako já použijete celozrnnou rýži, tak začněte jako první vařit rýži. Dobře ji propláchněte a dejte vařit v osolené vodě. Celozrnná rýže se vaří oproti klasické bílé rýži docela dlouho - skoro hodinu. Informace o přibližné době varu najdete na obalu. Pokud použijete jasmínovou či basmati rýži, uvařte ji, až když vám bude poklidně v hrnci bublat dýně v kokosovém mléce. Za těch patnáct minut to krásně stihnete.
 
Dále si připravíme jednotlivé suroviny na vaření. Oloupeme a nakrájíme nahrubo cibuli, nasekáme česnek, oloupeme a nastrouháme zázvor. Do misky smícháme koření. 
 
Nakrájíme dýni - použila jsem hokkaido, tu nemusíte loupat. Do velkého hrnce dáme dvě lžíce oleje. Nejdříve na mírném plamenu restujeme cibuli s česnekem a zázvorem. Jakmile zesklovatí, přihodíme k ní koření a za stálého míchání opékáme dokud se nám koření nerozvoní - trvá to asi dvě minuty. Do hrnce přidáme dýni a chvíli ji ještě restujeme, poté zalijeme kokosovým mlékem, přidáme 100 ml vody, nebo zeleninového vývaru a přisypeme mandle, lehce osolíme a opepříme. Vaříme do změknutí dýně - cca 15 minut. Ochutnáme a případně ještě dosolíme a dopepříme. Podáváme s rýží.
2015-03-17 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI