Dýňové noky se smetanovo houbovou omáčkou zpět

Noky:
dýně Hokkaido650 gmouka (bezlepková varianta - směs Jizerka, zelená)400 - 450 gmuškátový oříšek1/2 lžičky
hrubozrnná sůl dle chutivejce1 ks
Omáčka:
cibule1 ksčesnek1 - 2 stroužksmetana (ABKM - sojová)250 ml
sušené houby středně velká miskamuškátový oříšek špetkahrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
dýně Hokkaido 650 g, mouka (bezlepková varianta - směs Jizerka, zelená) 400 - 450 g, muškátový oříšek 1/2 lžičky, hrubozrnná sůl dle chuti, vejce 1 ks, cibule 1 ks, česnek 1 - 2 stroužk, smetana (ABKM - sojová) 250 ml, sušené houby středně velká miska, muškátový oříšek špetka, hrubozrnná sůl dle chuti, vícebarevný pepř dle chuti

Příprava

Dýni miluji v jakékoliv podobě, a když jsem přemýšlela, v jaké formě jsem ji ještě neuvařila, tak mě napadly noky. Zkusila jsme to a připravila tak bezlepkovou variantu noků, které jsou u nás velmi oblíbené, a i tato podoba se u nás ujala, protože jsem ji doplnila o smetanovou omáčku s houbami, které se k nim skvěle hodí.

Postup noky:

Dýni si omyjeme, vydlabeme vnitřek a nakrájíme na větší kostky. Dýni uvaříme v osolené, vroucí vodě do měkka. Vařila jsem cca 10 minut (doba vaření bude záležet na velikosti kostiček na které jste dýni nakrájeli).

Dýni pak scedíme a necháme zcela zchladnout, a buď rozšťouchejte šťouchadlem na brambory nebo pokud máte lisovač na brambory, tak jím dýni protlačte. Pokud budete používat lisovač na brambory, tak na začátku stlačení jde z dýně především voda, proto jsem na začátku stlačování nejprve oddělila vodu (do vedlejší misky) a pak stačila samotnou dýni.

Poté k dýni přisypte mouku (Jizerku), sůl, muškátový oříšek a vyklepněte vejce a vše zpracujte do hladkého těsta. Doporučuji těsto dělat ve větší míse a mouku přisypávat postupně, nejprve je těsto hodně lepivé, ale postupně se mouka zapracuje a poté jej přendávám na posypaný vál a pracuje se s ním dobře. Z těsta válíme válečky, které nakrájíme na malé nočky (a stlačíme vidličkou) či tvarujeme do šišek. Vařte ve vroucí osolené vodě, a to do vyplavání noků na hladinu a pak ještě cca jednu minutu.

Postup omáčka:

Sušené houby si nejprve namočíme do vody a necháme v misce. Oloupeme a na jemno nakrájíme cibuli. Na oleji si cibulku zesklovatíme. Namočené houby si slijeme (vodu nevylíváme bude se nám ještě hodit). Houby přidáme k cibulce a chvíli podusíme. Poté přilijeme smetanu, muškátový oříšek, osolíme a opepříme, přidáme pár lžic vody z namočených hub a necháme omáčku provařit.

Noky podáváme přelité smetanovo houbovou omáčkou.

2019-09-23 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostpodzim
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI