Dýňové noky se špenátem a gorgonzolou zpět

Noky:
dýně Hokkaido700 golivový olej2 lžícepolohrubá mouka500 g
strouhaný parmazán50 gsůl1/2 lžičky
Omáčka:
mražený listový špenát600 gčesnek3 stroužkypepř dle chuti
sůl dle chutigorgonzola150 g
dýně Hokkaido 700 g, olivový olej 2 lžíce, polohrubá mouka 500 g, strouhaný parmazán 50 g, sůl 1/2 lžičky, mražený listový špenát 600 g, česnek 3 stroužky, pepř dle chuti, sůl dle chuti, gorgonzola 150 g

Příprava

Určitě to taky znáte. Když rozkrojíte dýni a připravíte z ní jídlo, vždycky ještě půlka zbude. Dýňových receptů prostě není nikdy dost. Už léta pěstuju různé druhy dýní. A i když jsou často nádherné a obrovské, minulý rok jsem se definitivně rozhodla, že moje nejoblíbenější dýně je Hokkaido.

Z dýně vydlabejte semínka a nakrájejte ji na kostičky. Váha 700 g je už po vydlabání semínek. Kostky dýně dejte na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte ji olejem a dejte péct na 180°C na 30 minut.

Upečenou dýni nechte vychladnout. Vychladlou dýni rozmixujte, dejte do mísy a přidejte i ostatní suroviny na těsto: mouku, parmazán a sůl. Vypracujte těsto.

Z těsta odebírejte kousky, na pomoučněné ploše válejte válečky, přibližně 2 cm široké Ty krájejte na přibližně 2 cm kousky. Nakonec každý kousek na řezné straně zmáčkněte lehce vidličkou.

Hotové noky vařte v mírně osolené vodě. Nejlepší je vařit je ve větším hrnci a na několikrát, rozhodně ne celé množství naráz. Podle velikosti hrnce vařte čtvrtinu až třetinu noků, počkejte, až vyplavou a ještě minutu povařte. Vyndejte děrovanou naběračkou do mísy, zakápněte olivovým olejem, ať se neslepí a tak pořád dokola, až  budou všechny noky vařené.

Omáčka:

Na pánev vsypte mražený špenát. Přiklopte pokličkou a pomalu nechte povolit. Až všechen špenát povolí, přidejte prolisovaný česnek, malinko osolte (jen trochu, gorgonzola jídlo ještě hodně dosolí) a nechte chvilku bez pokličky, ať se odpaří všechna voda. Nakonec ke špenátu přidejte gorgonzolu a počkejte, až se rozpustí. Do pánve přidejte noky a vše promíchejte.

2017-11-01 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostpodzim
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI