Dýňové noky se špenátem a gorgonzolou zpět

Noky:
dýně Hokkaido700 golivový olej2 lžícepolohrubá mouka500 g
strouhaný parmazán50 gsůl1/2 lžičky
Omáčka:
mražený listový špenát600 gčesnek3 stroužkypepř dle chuti
sůl dle chutigorgonzola150 g
dýně Hokkaido 700 g, olivový olej 2 lžíce, polohrubá mouka 500 g, strouhaný parmazán 50 g, sůl 1/2 lžičky, mražený listový špenát 600 g, česnek 3 stroužky, pepř dle chuti, sůl dle chuti, gorgonzola 150 g

Příprava

Určitě to taky znáte. Když rozkrojíte dýni a připravíte z ní jídlo, vždycky ještě půlka zbude. Dýňových receptů prostě není nikdy dost. Už léta pěstuju různé druhy dýní. A i když jsou často nádherné a obrovské, minulý rok jsem se definitivně rozhodla, že moje nejoblíbenější dýně je Hokkaido.

Z dýně vydlabejte semínka a nakrájejte ji na kostičky. Váha 700 g je už po vydlabání semínek. Kostky dýně dejte na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte ji olejem a dejte péct na 180°C na 30 minut.

Upečenou dýni nechte vychladnout. Vychladlou dýni rozmixujte, dejte do mísy a přidejte i ostatní suroviny na těsto: mouku, parmazán a sůl. Vypracujte těsto.

Z těsta odebírejte kousky, na pomoučněné ploše válejte válečky, přibližně 2 cm široké Ty krájejte na přibližně 2 cm kousky. Nakonec každý kousek na řezné straně zmáčkněte lehce vidličkou.

Hotové noky vařte v mírně osolené vodě. Nejlepší je vařit je ve větším hrnci a na několikrát, rozhodně ne celé množství naráz. Podle velikosti hrnce vařte čtvrtinu až třetinu noků, počkejte, až vyplavou a ještě minutu povařte. Vyndejte děrovanou naběračkou do mísy, zakápněte olivovým olejem, ať se neslepí a tak pořád dokola, až  budou všechny noky vařené.

Omáčka:

Na pánev vsypte mražený špenát. Přiklopte pokličkou a pomalu nechte povolit. Až všechen špenát povolí, přidejte prolisovaný česnek, malinko osolte (jen trochu, gorgonzola jídlo ještě hodně dosolí) a nechte chvilku bez pokličky, ať se odpaří všechna voda. Nakonec ke špenátu přidejte gorgonzolu a počkejte, až se rozpustí. Do pánve přidejte noky a vše promíchejte.

2017-11-01 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostpodzim
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI