Fazolový salát s rýží, mátou a chilli zpět

Ingredience:
rýže basmati1 šálekčervené sterilované fazole1 plechovkajarní cibulka2 ks
mátové lístky hrstcitron1 kschilli paprička1 ks
olej2 lžícesůl dle chutipepř dle chuti
rýže basmati 1 šálek, červené sterilované fazole 1 plechovka, jarní cibulka 2 ks, mátové lístky hrst, citron 1 ks, chilli paprička 1 ks, olej 2 lžíce, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Rýže…na první pohled obyčejná a nudná příloha. Přesto patří k mým nejoblíbenějším a mohla bych jí jíst pořád v jakékoli podobě. Nikdy mě nepřestane fascinovat, kolik druhů si může člověk koupit a jak každá chutná naprosto odlišně! To je prostě nádhera!! Miluju její vůni, chuť a především variabilitu při vaření. Člověk z ní vykouzlí tolik skvělých pokrmů, od klasické přílohy, přes náplň do pečené zeleniny až po sladkou kaši s ovocem. Nebo si z ní můžete připravit skvělý studený salát, který je ideálním obědem v horkých letních dnech.

Spojení chilli, máty, citronové šťávy a červených fazolí je prostě dokonalé a já jsem si tenhle salát zamilovala! Díky fazolím máte zajištěný i dostatečný příjem bílkovin, takže se jedná o skvělé a plnohodnotné veganské jídlo.

Rýži propláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě dle návodu. Já dávám na jeden šálek rýže, 1,5 šálku vody. Nechám na středním plamenu pod pokličkou vařit. V momentě, když se odpaří všechna voda, stáhnu hrnec ze sporáku, rýži opatrně pročechrám vidličkou a nechám jí ještě chvíli pod pokličkou dojít.

Mezitím, co rýže chladne, připravíme si zbytek ingrediencí. Fazole vysypeme do síta a důkladně je propláchneme a zbavíme je tak slaného nálevu. Jarní cibulky pokrájíme na tenké šikmé plátky. Mátové lístky nasekáme nahrubo. Je příjemné, když jsou v salátu pořádně cítit, dodají mu ten správný šmrnc.

Když je rýže vychladlá, přidáme k ní všechny ingredience, tzn. fazole, lístky máty, jarní cibulku a drobně pokrájenou chilli papričku. Důkladně zakápneme citronovou šťávou a olivovým olejem. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a důkladně vše promícháme. Salát necháme ideálně alespoň půl hodiny odležet, aby se všechny chutě propojily a rozvinuly.

Podáváme jako přílohu nebo jako lehký samostatný hlavní chod. 

2016-07-26 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI