FISH & CHIPS zpět

Ingredience:
filety z čerstvé tresky0,5 kgsůl dle chutipepř dle chuti
hladká mouka1 hrnekpanko strouhanka1 hrnekvajíčko1 ks
olej na smažení
Citronová majonéza:
majonéza (domácí/kupovaná)100 gcitronová kůra1/4 lžičkycitronová šťáva1 lžička
Hranolky:
větší brambory3 - 4 kssůl dle chutiolej dle potřeby
filety z čerstvé tresky 0,5 kg, sůl dle chuti, pepř dle chuti, hladká mouka 1 hrnek, panko strouhanka 1 hrnek, vajíčko 1 ks, olej na smažení, majonéza (domácí/kupovaná) 100 g, citronová kůra 1/4 lžičky, citronová šťáva 1 lžička, větší brambory 3 - 4 ks, sůl dle chuti, olej dle potřeby

Příprava

Nemáte nápad na rychlý a přitom skvělý oběd? Zkuste si udělat fish and chips.

Není to jen recept jak osmažit rybu a dát k ní hranolky s majonézou.

Tresku jsme si obalili v super křupavé panko strouhance. To je speciální japonská strouhanka, neseženete ji běžně v obchodě, ale jen v asijských specialitách.

Ryba bude křupavější i díky tomu, že panko strouhanka nasákne míň tuku než ta běžná.

Pokud panko neseženete, vemte čerstvý toustový chleba, okrájejte z něj okraje a střídku rozmixujte na hrubší strouhanku, je to asi nejpodobnější.

A protože k fish and chips patří majonéza, připravili jsme si svěží citrónovou, která se k rybě perfektně hodí. 

A kterou rybu koupit? Čerstvá treska je pro nás na tohle jídlo klasika! A pokud budete pokukovat po jiné rybě, rozhodně vyberte nějakou, která má málo tučné, světlé a pevné maso.

Nejdříve rozehřejte troubu na hranolky a připravte brambory. Hranolky děláme jedině tak, že oloupané brambory rozkrájím na hranolky, propláchnu vodou, aby se zbavily přebytečného škrobu, osuším, v míse je promíchám s trochou (olivového nebo řepkového) oleje, osolím a peču na plechu vyloženém pečícím papírem. Na 180°C, asi 20 minut, občas promíchám. 

Majonézu připravte, jak jste zvyklí, buď domácí, nebo kupovanou a smíchejte ji s citronovou kůrou a šťávou. 

Rybu rozdělte na jednotlivé porce. Osolte a opepřete. Každý kousek ryby obalte nejdříve v mouce, vajíčku a nakonec ve strouhance.

Smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Dozlatova, přibližně 3 minuty z každé strany.

2018-06-15 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaryby
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ryby
Druh přípravysmažení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI