Hovězí guláš

zpět
Hovězí guláš
Ingredience:
hovězí kližka600 - 700 gvelká cibule4 ksčesnek4 stroužky
rajčatový protlak115 ghladká mouka1 - 2 lžíedrcený kmín dle chuti
sladká paprika dle chutimajoránka dle chutiolej dle potřeby
sůl dle chutipepř dle chuti
hovězí kližka 600 - 700 g, velká cibule 4 ks, česnek 4 stroužky, rajčatový protlak 115 g, hladká mouka 1 - 2 lžíe, drcený kmín dle chuti, sladká paprika dle chuti, majoránka dle chuti, olej dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

K obědu jsme měli Guláš. Já jej mám ráda s rýží, manžel s chlebem, Vendulka s kolínkama a Péťa s knedlíkem. A jak jste na tom vy?

Do hrnce nalijeme olej a vhodíme na jemno nakrájenou cibuli a o něco později i česnek. Orestujeme do hněda, vložíme osolenou a opepřenou nakrájenou kližku, přidáme kmín, sladkou papriku, majoránku, sůl, pepř, protlak a podlijeme vodou. Necháme dusit do měkka, pak přidáme majoránku a případně dosolíme nebo přidáme česnek, aby nám to chutnalo. Nakonec zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě.

VENDY TIP! Základem dobrého guláše je výběr hovězího masa. Nejlepší je použít hovězí kližku, která je pro guláš ideální. Jelikož nohy drží celou tíhu zvířete, jsou svaly „vypracované“ a díky tomu maso obsahu úpony a šlachy. Ale právě tyto vazivové tkáně jsou pro kližku specifické a guláši dodají ten správný „šmrnc“. Delší pozvolnou tepelnou úpravou změknou a téměř se rozvaří, poté se hovězí kližka téměř rozplývá – chce to tedy i trpělivost při přípravě guláše – nejedná se o žádnou „rychlovku“!
Druhou důležitou roli při přípravě guláše je tzv. „základ“. Tedy množství cibule. Říkavá se, „Kolik masa, tolik cibule“. Dodržení tohoto poměru není až tak úplně nutné, ale neměl by být poměr surovin být ale menší než 2:1. Cibule dodává guláši nejen chuť, vůni, barvu, ale jedná se i „zahušťovací prostředek“, díky čemuž se již nemusí tolik zahušťovat. Na zahuštění se může použít i chlebová strouhanka, nebo nastrouhanou syrovou bramborou – tyto způsoby zahušťování, používaly často naše babičky.

2016-02-10 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI