Hovězí guláš zahuštěný cuketou a rajčaty zpět

Ingredience:
sádlo či Ghí dle potřebyhovězí maso (hovězí zadní, ořech, kližka)2 - 2,5 kgvelké cibule6 ks
česnek1 palicemajoránka2 - 3 hrstilahůdková paprika Grešík3 - 4 lžíce
sekaná bio rajčata nebo 6-8 velkých rajčat1 konzerva (400g)himalájská sůl dle chuticuketa - oloupaná, vydlabaná1 ks
vodacca 3 lpepř čtyř barev nebo chilli paprička dle chutimoučkový cukr dle chuti
sádlo či Ghí dle potřeby, hovězí maso (hovězí zadní, ořech, kližka) 2 - 2,5 kg, velké cibule 6 ks, česnek 1 palice, majoránka 2 - 3 hrsti, lahůdková paprika Grešík 3 - 4 lžíce, sekaná bio rajčata nebo 6-8 velkých rajčat 1 konzerva (400g), himalájská sůl dle chuti, cuketa - oloupaná, vydlabaná 1 ks, voda cca 3 l, pepř čtyř barev nebo chilli paprička dle chuti, moučkový cukr dle chuti

Příprava

Když dělám guláš, děláme ho pořádný kotlík. Moje maminka ho miluje a strašně ji ode mne chutná, tak ho vždy udělám víc. Manžel a malý jej také zbožňují. Vesměs jeho příprava je snadná a rychlá, stačí udělat základ. Pak se jen čeká, než se uvaří a pak jíme tři dny a nějak se ho nemůžeme přejíst. Cuket je teď všude plno a na zahuštění jsou úžasně, protože je v omáčce nepoznáte.

Základem každého guláše je pěkné maso a cibule. Na Ghí či sádle (dávám přibližně 3 - 4 lžíce) orestujeme cibuli dohněda, následně přidáme na kostky pokrájené hovězí maso a necháme jej zatáhnout. Osolíme, přidáme prolisovaný česnek, dávám větší polovinu hlavičky a zbytek si nechávám na doladění. Poprášíme paprikou, která se nám nesmí přichytit, omáčka by byla hořká, přidáme majoránku, kterou v rukách promneme, zamícháme, zalijeme vodou, přidáme rajčata zbavená slupky (lépe se zbaví slupky, když se spaří horkou vodou) a najemno nastrouhanou cuketu. Uzavřeme tlakový hrnec, já vařím guláš přibližně 45 minut, záleží, jak velké kostky masa nakrájíme a jak je maso staré. Po 45 minutách otevřeme tlakový hrnec, vyzkoušíme, jestli je maso dostatečně měkké. Pokud ano, maso vyndáme mimo, vezmeme tyčový mixér a omáčku rozmixujeme. Maso vrátíme zpět a guláš dochutíme. Teď začíná ta pravá alchymie, trošku toho a onoho, většinou mi stačí přidat trošku soli, česneku, majoránky a případně naostřit či dosladit, tam už je to hodně o vlastní chuti. Podáváme s oblíbenou přílohou.

2018-09-26 Hlavní chody

Poznámka

U ABKM některým dětem hovězí vadí jiným ne, lze použít maso vepřové či krůtí. Lze připravit i zcela bez masa. Příprava je stejná jen s vynecháním masa. Uvaříme si fazole adzu-ki, uděláme stejný základ omáčky a když je omáčka hotová a rozmixovaná, vložíme do omáčky uvařené fazolky a krátce povaříme.

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy60 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI