Hovězí loupaná plec na houbách zpět

Ingredience:
hovězí loupaná plec4 plátky (cca 1,5 - 2 cm vysoké)sušené houby hrstcibule1 ks
špek kousekčerstvá majoránka1 lžícečerstvě drcený pepř1 plochá lžíce
česnek2 stroužkyvývarcca 300 mlhladká mouka dle potřeby
sůl dle chutiolej trochu
hovězí loupaná plec 4 plátky (cca 1,5 - 2 cm vysoké), sušené houby hrst, cibule 1 ks, špek kousek, čerstvá majoránka 1 lžíce, čerstvě drcený pepř 1 plochá lžíce, česnek 2 stroužky, vývar cca 300 ml, hladká mouka dle potřeby, sůl dle chuti, olej trochu

Příprava

Dostal se mi do ruky kus parádní prorostlé flákoty, hovězí loupané plece, jako dělané, pro pomalé dušení. A za dvě stovky kilo ... no , nekup to. Trochu vám přiblížím jménem jednoho kuchaře, o jaký kus masa se jedná.
Cit.:  Hovězí loupaná plec je přední hovězí maso, které se díky svým vlastnostem může chovat i jako maso ze zadní části zvířete. Jde o paradox, na rozdíl od jiných částí předního masa je loupaná plec velmi šťavnatá a takřka se nedá vysušit. 

„Hovězí loupaná plec obsahuje hodně kolagenu, jde o krátké maso, které má uprostřed masa šlachu. Není to však šlacha, která se nedá jíst, naopak, je to rosolovitá část, která při vaření zesklovatí a dává  masu chuť. Díky své tukové vrstvě se výtečně hodí na silné a dlouho tažené vývary a omáčky,“ popisuje Jan Punčochář, šéfkuchař Grand Cru Restaurant & Bar. „U tohoto masa je úžasná jeho dostupnost a cena . Hovězí loupanou plec seženete v každém řeznictví a většinou za ni zaplatíte okolo 200 korun za kilo,“ vysvětluje šéfkuchař. Loupaná plec pochází z místa okolo lopatky, kost se z masa odlupuje trhá či odlupuje, což dalo masu i jméno.
Tolik k vysvětlení (samozřejmě pro ty, kteří dosud nevěděli), o jaký druh masa se jedná.
Já jsem pro přípravu zvolila jednoduchý recept se sušenými houbami.

Plátky masa u šlachy nařízneme, aby se maso nekroutilo, osolíme a důkladně opepříme čerstvě nadrceným pepřem. Tuto část hovězího je dobré připravovat na mírnějším ohni nebo dusit přiklopené v troubě na 170C asi 3-4 hodiny. Já, jakožto vlastník pomalého hrnce, jehož nádobu mohu používat i na sporáku, jsem zvolila přípravu v něm.  Takže nejprve maso z obou stran opečeme na oleji, vyjmeme a vložíme nadrobno nakrájenou cibuli se špekem a sušené nenamočené houby. Orestujeme a vrátíme maso. Dosypeme zbytek pepře, podlijeme vývarem asi do poloviny výšky masa a necháme provařit. Jakmile začne vývar bublat, přendáme nádobu do podstavce pomalého hrnce, přiklopíme a nastavíme na stupeň II na 3 hodiny. Během vaření doléváme postupně podle potřeby vývar a maso můžeme otočit. Asi v plovině vaření přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Když je maso měkké, vyjmeme ho a přiklopíme, aby neokoralo. Nádobu přendáme opět na sporák (používejte pod ni mřížku k tomu určenou!) a necháme šťávu vydusit na tuk. Zaprášíme moukou, zarestujeme a podlijeme zbytkem vývaru nebo trochou vody. Zmírníme plamen a necháme ještě za občasného promíchání provářet, dokud se tuk nezačne oddělovat. A máme hotovo. Maso můžeme vrátit k omáčce prohřát.
Jako přílohu bych doporučila bramborovou kaši nebo šťouchané brambory, ale lze i s bramborovým knedlíkem nebo rýží.

2015-05-05 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI