Hovězí maso na česneku se špenátem a bramborovým celozrnným knedlíkem zpět

Maso:
hovězí zadní1000 gvelká cibule2 ksčesnek8 - 10 stroužků
pivo300 mljemné vločky2 - 4 lžícesůl dle chuti
pepř dle chutikmín dle chutisádlo (nebo jiný tuk) dle potřeby
Špenát:
mražený špenát900 ghladká mouka3 lžícevejce2 ks
česnek2 stroužkysmetana ke šlehání dle potřebysůl dle chuti
pepř dle chutiolej dle potřeby
Knedlíky:
vařené brambory1400 gcelozrnná žitná hrubá mouka345 gcelozrnná špaldová hrubá mouka380 g
vejce3 kssůl dle chuti
hovězí zadní 1000 g, velká cibule 2 ks, česnek 8 - 10 stroužků, pivo 300 ml, jemné vločky 2 - 4 lžíce, sůl dle chuti, pepř dle chuti, kmín dle chuti, sádlo (nebo jiný tuk) dle potřeby, mražený špenát 900 g, hladká mouka 3 lžíce, vejce 2 ks, česnek 2 stroužky, smetana ke šlehání dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olej dle potřeby, vařené brambory 1400 g, celozrnná žitná hrubá mouka 345 g, celozrnná špaldová hrubá mouka 380 g, vejce 3 ks, sůl dle chuti

Příprava

Pěkně měkké maso, které se na jazyku rozplývá, akorát hustá šťáva, k tomu ještě špenát a knedlíčky jako obláčky. A je na světě sváteční oběd, kterým jistě potěšíte rodinu třeba při nedělním obědě.

Hovězí maso

Pokud chcete mít omáčku pěkně tmavou, dejte si na přípravě cibule obzvláště záležet, protože jen správný základ dodá šťávě správnou barvu a chuť.

Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte najemno a vložte společně s česnekem do hrnce, přidejte dostatek sádla a pozvolna restujte. Nesmí se připálit a musíte ji restovat tak dlouho, dokud nebude hnědá. Cože bude trvat něco kolem půl hodiny. 

Maso si nakrájejte na kostky a přidejte ho do hrnce k hotové cibuli a česneku. Maso nechte zatáhnout, osolte, opepřete, zasypte trochou kmínu a vločkami. Promíchejte a podlijte pivem. Přiveďte k varu a nechte chvíli odpařit alkohol. Potom podlijte dostatkem vody, ab bylo vše pěkně ponořené. Potom přiklopte hrnec poklicí a nechte pozvolna, za občasného míchání, probublávat zhruba dvě hodiny, dokud není maso měkké. 

Pokud nemáte tolik času, můžete použít tlakový hrnec, ale počítejte s tím, že se rozvařené vločky budou připalovat, takže přidejte více vody a raději "třepte" hrncem, popřípadě kontrolujte. 

Když je maso měkké, šťáva by měla být hotová a připravená k servírování. Pokud je moc řídká, nechte zredukovat. Pokud je příliš hustá, rozřeďte.

Špenát

V pánvi si připravte zásmažku. Rozehřejte dostatek oleje a přisypte mouku. Společně míchejte, dokud se mouka nezbarví lehce do hněda. Postupně přidejte rozmražený špenát a důkladně rozmíchejte, abyste neměli ve špenátu hrudky. Potom ve špenátu rychle rozmíchejte dvě vejce. Ochuťte solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Zjemněte smetanou, té dejte podle chuti. Pokud se vám špenát zdá moc hustý, rozřeďte ho vodou. Nechte společně prohřát. 

Pokud chcete špenát odlehčit, vynechejte zásmažku.

Knedlíky

Při přípravě knedlíků se neřiďte přesnými gramážemi. Sepsala jsem to spíš z toho důvodu, že když to člověk dělá poprvé, chce se něčeho držet, aby měl představu jak na to. Proto si třeba mouku navažte a postupně přidávejte. Každá mouka totiž saje jinak. 

Na vál si dejte najemno nastrouhané brambory, do nich klepněte vejce a část mouky. Nezapomeňte na sůl, té tam přijde poměrně dost. 

Začněte vypracovávat těsto, postupně podsypávejte moukou. Když to přeženete s moukou, knedlíky budou tuhé. Proto raději postupně. 

Když se těsto drží pohromadě, nelepí se a pěkně se s ním pracuje, rozkrojte ho na 4 části a vyválejte šišky. 

Vařte ve velkém hrnci v dostatečném množství vody zhruba 25 minut. V půli vaření otočte.

2018-04-06 Hlavní chody

Poznámka

Pokud nejste milovníci celozrnné mouky, použijte na knedlíky klasickou hrubou mouku a hrubou krupici.

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI