Hovězí maso na divoko zpět

Ingredience:
hovězí maso (zadní, kýta)500 - 750 gcibule1 ksmenší mrkev1 ks
celer kousekčesnek3 stroužkypetržel snítka
bobkový list2 kstymián1 lžičkanové koření5 kuliček
celý pepř10 kuličeksůl dle chuti31% smetana200 ml
tuk (olej, sádlo) dle potřebycukr dle chutiocet dle chuti
brambory dle potřeby
hovězí maso (zadní, kýta) 500 - 750 g, cibule 1 ks, menší mrkev 1 ks, celer kousek, česnek 3 stroužky, petržel snítka, bobkový list 2 ks, tymián 1 lžička, nové koření 5 kuliček, celý pepř 10 kuliček, sůl dle chuti, 31% smetana 200 ml, tuk (olej, sádlo) dle potřeby, cukr dle chuti, ocet dle chuti, brambory dle potřeby

Příprava

Tato bílá omáčka s hovězím masem je v naší rodině už léta. Velmi dobře konkuruje všem rajským, koprovkám, Španělským ptáčkům, Znojemským…

Kdo má rád lehce nakyslou chuť a tymián, tak si přijde na své.

Tato omáčka, tedy pokud nepočítám dobu na vývar je velmi rychlá a po všech různých pokusech s přílohou, jsme zjistili, že nejlepší jsou vařené brambory, tak jak to je v původním receptu.

Záleží jen na vás, jestli budete maso vařit v papiňáku, pomalém hrnci, a nebo pomaličku táhnout v obyčejném hrnci.

Pamatujte ale, že čím větší práci si dáte a vymazlíte vývar, tím lepší a silnější chuť omáčka bude mít.

Do hrnce si dejte veškeré ingredience z první části receptu (cibuli a česnek se slupkou) a vařte, dokud nebude maso krásně měkké. Jestliže budete vařit v hrnci, tak bez pokličky a vývar nechte jen tak mírně probublávat.

Bude to sice trvat i tři hodiny, ale stojí to zato.

Až bude maso měkounké, tak si slijte vývar a zeleninu vyhoďte. 

V jiném hrnci si rozpalte tuk a udělejte světlou jíšku (mouka s tukem 1:1).

Tu zalijte vývarem a dobře prošlehejte metličkou. Pokud by se vám stalo a máte v omáčce cucky, tak vezměte tyčový mixér a omáčku s ním projeďte.

Chvilinku provařte, a pokud se vám bude zdát omáčka málo hustá, tak zakvedlejte trochu mouky i do smetany a zavařte do omáčky.
Pokud ne, tak dejte jen samotnou omáčku a zhruba 15 minut provařte. Mezi tím dochuťte cukrem, octem, pepřem a popřípadě i solí.

Dobrou chuť!

2016-04-26 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI