Hovězí maso se šípkovou omáčkou pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
hovězí maso zadní1 kgmrkev2 kspetržel2 ks
celer1/2 kscibule1 ksrajský protklak1 ks
slanina100 gcukr krupice4 lžícešípková zavařenina (cca 200 g)1 ks
červené víno100 mlpomerančová šťáva200 mlhovězí vývar0,5 l
tymián1 snítkamajoránka1 snítkabadyánu1 hvězdička
skořice špetkapepř špetkabobkový list2 ks
pepř celý pár kuliček
hovězí maso zadní 1 kg, mrkev 2 ks, petržel 2 ks, celer 1/2 ks, cibule 1 ks, rajský protklak 1 ks, slanina 100 g, cukr krupice 4 lžíce, šípková zavařenina (cca 200 g) 1 ks, červené víno 100 ml, pomerančová šťáva 200 ml, hovězí vývar 0,5 l, tymián 1 snítka, majoránka 1 snítka, badyánu 1 hvězdička, skořice špetka, pepř špetka, bobkový list 2 ks, pepř celý pár kuliček

Příprava

Na nákupech v Německu jsem narazila na šípkovou zavařeninu za pár kaček. A protože sehnat ji u nás je docela vzácnost, okamžitě jsem po ní sáhla. Ke kančímu jsem se bohužel už tak snadno nedostala, takže jsem jej nahradila hovězím a pochutnali jsme si i tak.

Maso očistíme a nakrajíme na kostky, nebo jej můžeme i prošpikovat zeleninou a slaninou. V pánvi si rozpálíme trošku tuku (nejlépe sádla), maso na něm zprudka zatáhneme a dáme stranou. Ve výpeku orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu a kořenovou zeleninu s cibulí, závěrem ji zaprášíme cukrem, který necháme lehce zkaramelizovat. Vrátíme maso, přidáme k němu i všechno koření a zavařeninu, podlejeme vínem, pomerančovou šťávou a případně i vývarem tak, aby se vše dusilo. Necháme lehce bublat až do změknutí masa (dle druhu - tak něco přes hodinku). Maso poté vybereme a zeleninu projedeme tyčovým mixérem, nebo směs propasírujeme přes síto. Závěrem můžeme ještě dochutit solí a citronovou šťávou. 

Dětská specifika

  • cibule jakožto alergen se doporučuje od 1 roku, můžete ji ale vyzkoušet i dříve, stejně tak pozor i na celer
  • vzhledem k většímu počtu použitého koření a výraznému aroma omáčky nedoporučuju dětem do 1 roku, případně bez koření
  • pokud máte obavu, že by se alkohol nevyvařil, nahraďte prostě víno vývarem nebo vodou.
2015-01-05 Hlavní chody

Poznámka

Jako přílohu můžete dát klasický knedlík nebo třeba bramborové krokety.

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladyvyšší

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI