Hovězí na kedlubnách, mrkvi a rozmarýnu zpět

Ingredience:
hovězí (kostky z kýty mladého býka)cca 750 gvelká cibule1 ksčesnek (nebo česneková pasta)1 - 2 stroužky
střední mrkev2 ksstřední kedlubna2 kshovězí vývarcca 800 ml
rozmarýn (nebo 2 lžičky sušeného)2 - 3 snítkyhrubozrnná sůl dle chutibarevný pepř celý dle chuti
olej dle potřebyy*směs Hraška na zahuštění2 - 3 lžíce
hovězí (kostky z kýty mladého býka) cca 750 g, velká cibule 1 ks, česnek (nebo česneková pasta) 1 - 2 stroužky, střední mrkev 2 ks, střední kedlubna 2 ks, hovězí vývar cca 800 ml, rozmarýn (nebo 2 lžičky sušeného) 2 - 3 snítky, hrubozrnná sůl dle chuti, barevný pepř celý dle chuti, olej dle potřebyy, *směs Hraška na zahuštění 2 - 3 lžíce

Příprava

Mám ráda vaření ze sezónních surovin. Je to dle mého návrat do kuchyní našich babiček, kdy vždy vařily jen z toho, co měly zrovna k dispozici. Měla jsem k dispozici čerstvou kedlubnu, doma nachystanou mrkev a hezké hovězí maso. Za mě je kombinace zeleniny, kvalitního masa a správně zvolených bylinek klíčová pro vznik dobrého jídla. Díky surovinám tak vznikl víkendový oběd v podobě hovězího masa na kedlubnách, mrkvi a rozmarýnu.

Nejprve si lehce osolíme a opepříme. Nakrájíme si na jemno cibuli, okrájíme mrkev a nakrájíme na kolečka, okrájíme kedlubnu a nakrájíme si ji na středně velké kostky. Maso si v hrnci zatáhneme na oleji a pak jej dáme stranou. Na výpeku si pak osmahneme cibulku, přidáme prolisovaný česnek, ¾ množství mrkve, kedlubny a snítky rozmarýnu a osmahneme. Poté přidáme vývar a osolíme a opepříme. Promícháme, přiklopíme tlakový hrnec a vaříme cca 30 minut. Poté hrnec odpustíme, otevřeme a přidáme zbývající část zeleniny, necháme provařit cca 10 minut (do změknutí). Nakonec vyndáme zbylé snítky rozmarýnu a přidáme dle návodu směs na zahuštění Hrašku a provaříme (nebo jíšku). Pokud je třeba tak dochutíme solí, pepřem. Podáváme např. s bramborovou kaší nebo uvařeným bramborem.

2019-09-23 Hlavní chody

Poznámka

*Omáčku lze zahustit klasickou jíškou, nebo pro alergii na lepek směsí Hraška nebo odebrat část zeleniny, rozmixovat ji a poté přidat zpět do omáčky (jakou variantu si zvolíte, je jen na vás).

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy45 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI