Hovězí pupek na víně zpět

Ingredience:
hovězí pupek bez blan (poproste o jejich odstranění v řeznictví)400 golivový olej trochučervené víno250 ml
celer (bulva) kousekstřední mrkev2 kspepř špetka
sůl dle chutivelká červená cibule2 - 3 kscukr špetka
kvalitní rajský protlak1 lžícemáslo kousek
hovězí pupek bez blan (poproste o jejich odstranění v řeznictví) 400 g, olivový olej trochu, červené víno 250 ml, celer (bulva) kousek, střední mrkev 2 ks, pepř špetka, sůl dle chuti, velká červená cibule 2 - 3 ks, cukr špetka, kvalitní rajský protlak 1 lžíce, máslo kousek

Příprava

Je mi předem jasné, že se nikomu v tomhle vedru nechce trávit hodiny a hodiny v kuchyni a vytvářet hutná jídla, ale když prostě dostanete chuť po letních salátech na pořádný kus masa s knedlíkem je i vedro vedlejší :) 

Navíc už mám nějakou tu chvilku doma v mrazáku domácí kus hovězího pupku a chtěla jsem z něj připravit něco dobrého, napadla mě tedy klasika - hovězí na víně nikdy nezklame a s hrnečkovými knedlíčky je to jídlo víc než luxusní :))) Pro ty z vás, kteří nemají ponětí co je to ten hovězí pupek, jedná se o měkkou část hovězího břicha bez kosti. Část masa u nás navíc velmi opomíjenou, i když je to výborný a poměrně levný kousek, který si rozhodně zaslouží vaši pozornost! Hodí se na vaření, grilování i pečení.

Recept na hrníčkové knedlíky najdete zde jen k nim přidejte právě v receptu zmiňovanou petrželku.

Trouby předehřejeme na 150°C. Maso nakrájíme přes vlákna na pruhy široké asi 2,5 cm, z obou stran zlehka osolíme a opepříme. Pak stočíme do šneků a propíchneme špejlí - maso takto upravené by si mělo zachovat víc šťávy (nevím co je na tom pravdy, ale vypadá to hezky tak proč ne :)))))

Zeleninu si očistíme a nakrájíme na malé kostičky. V pekáči nebo hrnci v kterém budeme po celou dobu vařit i péct musí snést teploty trouby) si rozehřejeme olivový olej  a zeleninu na něm opečeme pomalu dohněda. Pak přilijeme všechno víno a přidáme protlak, za občasného míchání  necháme tekutinu odpařit. Do vzniklé omáčky vložíme maso, vše promícháme, abychom ho obalili omáčkou, zaklopíme a dáme péct do trouby na cca 3-4 hodiny. Občas jen zkontrolujeme, zda je dost tekutiny, ale nebojte, při takhle nízké teplotě nebude potřeba maso ani podlévat, jen ho občas obraťte. Po cca dvou hodinách zkuste do masa zlehka píchnout jak moc je ještě tvrdé, a uvidíme, kolik času bude ještě potřeba. Knedlíky doporučuji dělat, až když je maso téměř úplně měkké.

2014-01-31 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI