Jarní bramborový salát s chřestem a kadeřávkem zpět

Ingredience:
menší brambory6 kschřest (mix zeleného a bílého)6 stonkůkadeřávek hrst
baby špenát hrstředkvičky dle potřebycherry rajčátka hrst
šťáva z 1 citronu dle chutiolivový olej2 lžícečerstvý tymián2 snítky
sůl dle chutičerstvě mletý pepř dle chuti
menší brambory 6 ks, chřest (mix zeleného a bílého) 6 stonků, kadeřávek hrst, baby špenát hrst, ředkvičky dle potřeby, cherry rajčátka hrst, šťáva z 1 citronu dle chuti, olivový olej 2 lžíce, čerstvý tymián 2 snítky, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř dle chuti

Příprava

Celý rok se nedočkavě klepu až začne chřestová sezóna. Tahle zdánlivě obyčejná zelenina je svojí jednoduchostí naprosto geniální surovinou v kuchyni a i já jsem jí propadla. Všichni víme, že chřest je nejlepší jen lehce orestovaný se solí a bylinkami, ale proč jeho využití nerozšířit?! Miluju polévku z toho bílého a rizoto ze zeleného, a tentokrát jsem se nemohla rozhodnout, který použít. Takže jsem jednoduše vzala oba, krátce je povařila a vykouzlila tento naprosto jednoduchý salát ze zbytků zásob v lednici. A ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je síla a krása. Přidáním kadeřávku a špenátu navíc připravíte vašemu tělu vitamínovou bombu plnou chlorofylu a minerálů.

Nejprve si omyjeme brambory a necháme je celé i se slupkou uvařit v osolené vodě. Měkké brambory slijeme a necháme vychladnout.

Brambory se nám vaří a je tak na čase připravit chřest. Záleží, který použijete, příprava se pak maličko liší. Bílý oloupejte a odřízněte dřevnatý konec. Zelený neloupejte, ale pouze odlomte tvrdší konec. Chřestu nesvědčí dlouhá tepelná úprava, proto ho jen krátce povařte. Bílý cca 10 minut, zelenému pak stačí asi jen pět. Ihned po uvaření propláchněte chřest pod ledovou vodou, abyste zastavili var a chřest si zachoval svěží barvu.

Na salát si připravíme lehkou osvěžující zálivku. Já připravuji zálivky nejraději v malé skleničce s víčkem, do které všechny ingredience jednoduše nasypu a pak už jen pořádně protřepu. Do skleničky si tedy dáme olivový olej, citronovou šťávu, posekané lístky čerstvého tymiánu a dle chuti osolíme a opepříme. Důkladně promícháme, aby se olej spojil s citronovou šťávou.

A máme téměř hotovo. Do větší mísy natrháme kadeřávek, přidáme lístky baby špenátu, ředkvičky nakrájené na tenké  plátky a pokrájená rajčátka. Přidáme brambory pokrájené na čtvrtiny, chřest a vše zalijeme citronovou zálivkou. Lehce vše promícháme a můžeme podávat.

2017-05-16 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI