Jehněčí kolínko pečené na řapíkatém celeru a růžovém víně zpět

Ingredience:
jehněčí kolínka o váze cca 270 g2 ksšalotka2 ksřapíkatý celer300 g
kuřecí vývar430 golivový olej50 ghořčicový olej30 g
mletý rozmarýn2 gsůl6 gčerstvě mletý pepř dle chuti
kvalitní růžové víno200 g
jehněčí kolínka o váze cca 270 g 2 ks, šalotka 2 ks, řapíkatý celer 300 g, kuřecí vývar 430 g, olivový olej 50 g, hořčicový olej 30 g, mletý rozmarýn 2 g, sůl 6 g, čerstvě mletý pepř dle chuti, kvalitní růžové víno 200 g

Příprava

Jehněčí maso je jedno z těch nejkvalitnějších. Nicméně je pravda, že ne každému může jehněčí chutnat. V mase jde totiž cítit, že je prostě jiné. Nebudu Vám lhát, tento recept nepotlačí specifickou chuť jehněčího, pokud byste si takový recept přáli, doporučuji tento.

Pokuste se maso koupit nejlépe v bio kvalitě, nebo z nějaké malé farmy. Já maso nakupuji ve farmářské prodejně Náš Grunt. To, že jehně žilo v kvalitních podmínkách je na mase znát, věřte či ne. Navíc Vám příprava takového masa zabere podstatně méně času.

Receptů na jehněčí kolínko je už bezpočet. Já se inspirovala Koko, a místo klasického červeného vína, jsem zvolila růžové. Nicméně ten zbytek jsem si vymyslela sama. Nakonec z toho vzniklo velmi chutné jídlo. K tomu jsem upekla domácí bagetu a byla to vážně slast, namáčet si ji do sosíku, který po upečení kolínka vznikne. Příprava je navíc velmi jednoduchá, tak směle do toho! 

Postup:

1. Troubu předehřejte na 200 stupňů.

2. Kolínka omyjte, osušte a pokud to půjde tak i trochu odblaňte.

3. Obě šalotky zbavte slupky a nakrájejte je na půlkolečka. Řapíkatý celer omyjte a nakrájejte jen na menší kousky.

4. Kolínka okořeňte rozmarýnem, osolte je a podle chuti opepřete.

5. Na plotnu dejte pekáč, do něj nalijte oba druhy oleje a zahřejte je.

6. Do pekáče nyní vhoďte celer a šalotku a restujte.

7. Když je šalotka sklovatá, přesuňte šalotku s celerem na jednu stranu pekáče a do té druhé strany, kde jste si udělali místo vložte kolínka a ze všech stran je zatáhněte.

8. Když je maso zatáhlé, přilijte do pekáče víno a kuřecí vývar.

9. Pekáč zakryjte poklicí nebo alobalem a dejte péct do vyhřáté trouby na cca 1 hodinu a 40 minut až 2 hodiny. Maso by mělo být měkké a mělo by jít krásně od kosti.

10. Podávat můžete s domácím nebo kvalitním čerstvým pečivem, pečenými brambory, bramborovou kaší, bramborovými noky či bramborovým knedlíkem. 

2015-04-08 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI