Jehněčí kýta pečená na česneku a majoránce s pažitkovou omáčkou zpět

Jehněčí kýta:
jehněčí kýta kostí950 gmáslo250 gčesnek4 stroužky
čerstvá majoránka větší hrstmořská sůl dle chutikuřecí vývar200 g
voda200 mlolivový olej trochu
Opékané brambory s růžičkovou kapustou:
větší uvařené brambory8 ksrůžičková kapusta12 ksmáslo1 plátky
Pažitková omáčka:
zakysaná smetana400 gpažitka svazek
jehněčí kýta kostí 950 g, máslo 250 g, česnek 4 stroužky, čerstvá majoránka větší hrst, mořská sůl dle chuti, kuřecí vývar 200 g, voda 200 ml, olivový olej trochu, větší uvařené brambory 8 ks, růžičková kapusta 12 ks, máslo 1 plátky, zakysaná smetana 400 g, pažitka svazek

Příprava

K Velikonocům prostě patří určité pokrmy, ať je to mazanec, beránek nebo třeba velikonoční nádivka. Mezi velikonoční pokrmy patří také jehněčí maso. V České republice není jehněčí maso zas tak oblíbené, což je velká škoda, protože jde o maso velmi kvalitní. Mnoho lidí se jehněčího masa bojí, buď neví, jak jej připravit, nebo naopak se bojí určité pachuti, které by maso mohlo mít. Stačí však dodržet určité postupy a jehněčí maso Vám zachutná, ba dokonce se stane jedním z Vašich nejoblíbenějších jídel. Kvalitní jehněčí maso seženete například v prodejnách Náš Grunt, stejně tak jako český česnek, velmi chutné brambory, farmářské máslo, poctivou zakysanou smetanu i hotový vývar s příhodným názvem Konečně vývar.

Jehněčí kýta:

Troubu předehřejte na 150 stupňů.
Jehněčí maso očistěte (zbavte všech blan).
Očištěné maso důkladně osolte ze všech stran, potřete jej prolisovaným česnekem a čerstvou majoránkou.
V pánvi rozehřejte máslo s trochou olivového oleje a ze všech stran maso prudce zatáhněte.
Maso přendejte do pekáče a přilijte k němu i všechno máslo z pánve na kterém jste maso opekli.
Do pekáče přilijte kuřecí vývar i vodu.
Pekáč zakryjte a dejte do trouby péct na 3 hodiny.
Po třech hodinách maso obraťte, zvyšte teplotu na 180 stupňů a pečte ještě hodinu.
Po této době by mělo být maso úplně měkké a mělo by jít krásně od kosti.

Opékané brambory s růžičkovou kapustou:

Růžičkovou kapustu omyjte a chvíli (cca 5 minut) povařte ve vroucí vodě, poté kapustu sceďte a nechte chvíli vychladnout.
Vychladlou kapustu překrojte na půlky, to samé udělejte s uvařenými bramborami.
V pánvi rozehřejte máslo a na něj vhoďte brambory s kapustou.
Opékejte dle Vaší chuti.

Pažitková omáčka:

Pažitku nakrájejte nadrobno a smíchejte se zakysanou smetanou.

2015-03-16 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI