Jehněčí s bylinkami na máslovém hrášku zpět

Ingredience:
jehněčí kýta500 gposekaný rozmarýn4 lžičkyčesnek3 stroužky
sůl1 lžičkaolivový olej4 lžícecitron - šťáva z něj1/2 ks
pepř dle chutislanina100 gcibule2 ks
vývar250 ml
Hrášek:
hrášek400 gsůl dle chutimáslo1 lžíce
jehněčí kýta 500 g, posekaný rozmarýn 4 lžičky, česnek 3 stroužky, sůl 1 lžička, olivový olej 4 lžíce, citron - šťáva z něj 1/2 ks, pepř dle chuti, slanina 100 g, cibule 2 ks, vývar 250 ml, hrášek 400 g, sůl dle chuti, máslo 1 lžíce

Příprava

U nás jsou Velikonoce hlavně obdobím rodinné pohody a klidu. Každý rok jedeme všichni na chatu, společně barvíme vajíčka, společně usedáme ke stolu a chlapi nás vyšlehají pomlázkou. Tuto tradici miluji a doufám, že se zachová ještě po dlouhou dobu.

Rozpálíme si troubu na 170 stupňů.

Připravíme si misku a do ní vložíme pokrájený rozmarýn. Oloupeme si česnek a pokrájíme na mini kousky. Přidáme do misky s rozmarýnem. Do misky přidáme také sůl. Také olej. Vymačkáme šťávu z půlky citronu a nalijeme jí do misky. Nakonec přidáme pepř. Celou směs důkladně promícháme. 

Nyní si připravíme maso. Kýtu do půlky rozkrojíme a dovnitř přendáme směs z misky. Na prkýnko si poklademe slaninu, kterou dáváme částečně přes sebe. Na slaninu položíme kýtu a převážeme jí provázkem. To bude pro některý boj, ale nebojte, nakonec to zvládnete. Já se s tím také poprala. Celou kýtu přendáme do pekáčku slaninou nahoru. 

Do pekáčku nalijeme 250 ml zeleninového vývaru. Pokrájíme cibuli na měsíčky a vložíme vedle masa.
Celý pekáček vložíme do trouby na cca 45 minut. V průběhu pečení maso přeléváme výpekem. 

Kýta je výborná, když se podává s polentovou kaší. A také s máslový hráškem. Ten připravíme takto.

Na pánev nasypeme hrášek a ohřejeme. Cca 4 minuty. Osolíme a opepříme ho. Vypneme plotýnku a přidáme kousek másla. Promícháme a můžeme podávat.

2016-03-24 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravy60 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI