Jehněčí s bylinkami na máslovém hrášku zpět

Ingredience:
jehněčí kýta500 gposekaný rozmarýn4 lžičkyčesnek3 stroužky
sůl1 lžičkaolivový olej4 lžícecitron - šťáva z něj1/2 ks
pepř dle chutislanina100 gcibule2 ks
vývar250 ml
Hrášek:
hrášek400 gsůl dle chutimáslo1 lžíce
jehněčí kýta 500 g, posekaný rozmarýn 4 lžičky, česnek 3 stroužky, sůl 1 lžička, olivový olej 4 lžíce, citron - šťáva z něj 1/2 ks, pepř dle chuti, slanina 100 g, cibule 2 ks, vývar 250 ml, hrášek 400 g, sůl dle chuti, máslo 1 lžíce

Příprava

U nás jsou Velikonoce hlavně obdobím rodinné pohody a klidu. Každý rok jedeme všichni na chatu, společně barvíme vajíčka, společně usedáme ke stolu a chlapi nás vyšlehají pomlázkou. Tuto tradici miluji a doufám, že se zachová ještě po dlouhou dobu.

Rozpálíme si troubu na 170 stupňů.

Připravíme si misku a do ní vložíme pokrájený rozmarýn. Oloupeme si česnek a pokrájíme na mini kousky. Přidáme do misky s rozmarýnem. Do misky přidáme také sůl. Také olej. Vymačkáme šťávu z půlky citronu a nalijeme jí do misky. Nakonec přidáme pepř. Celou směs důkladně promícháme. 

Nyní si připravíme maso. Kýtu do půlky rozkrojíme a dovnitř přendáme směs z misky. Na prkýnko si poklademe slaninu, kterou dáváme částečně přes sebe. Na slaninu položíme kýtu a převážeme jí provázkem. To bude pro některý boj, ale nebojte, nakonec to zvládnete. Já se s tím také poprala. Celou kýtu přendáme do pekáčku slaninou nahoru. 

Do pekáčku nalijeme 250 ml zeleninového vývaru. Pokrájíme cibuli na měsíčky a vložíme vedle masa.
Celý pekáček vložíme do trouby na cca 45 minut. V průběhu pečení maso přeléváme výpekem. 

Kýta je výborná, když se podává s polentovou kaší. A také s máslový hráškem. Ten připravíme takto.

Na pánev nasypeme hrášek a ohřejeme. Cca 4 minuty. Osolíme a opepříme ho. Vypneme plotýnku a přidáme kousek másla. Promícháme a můžeme podávat.

2016-03-24 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravy60 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI