Jelení roštěnky alla Saltimbocca zpět

Ingredience:
roštěnka z jelena (můžete použít i hovězí)4 ksšalvěj10 lístkůsušený pršut nebo jiná sušená šunka4 plátky
bílé víno150 mlvývar100 mlčesnek2 stroužky
máslo kousekhladká mouka1 lžícesůl špetka
pepř špetkaolej trochu
roštěnka z jelena (můžete použít i hovězí) 4 ks, šalvěj 10 lístků, sušený pršut nebo jiná sušená šunka 4 plátky, bílé víno 150 ml, vývar 100 ml, česnek 2 stroužky, máslo kousek, hladká mouka 1 lžíce, sůl špetka, pepř špetka, olej trochu

Příprava

Typické italské jídlo pro Řím.

Roštěnky mírně naklepeme, po stranách nařízneme. Osolíme, opepříme, na každý kus masa položíme 2 listy šalvěje a překryjeme plátkem šunky. Upevníme párátky ( viz. fotopostup).
Na oleji maso zprudka z obou stran opečeme dohněda, můžeme přidat zbytek šunky a šalvěje, podlijeme nejprve vínem, necháme odpařit a poté přilijeme vývar. Přiklopíme a pozvolna, za občasného podlití, dusíme doměkka. Nakonec přidáme prolisovaný česnek.
Poté maso vyjmeme, přiklopíme, aby neoschlo, máslo a mouku dobře prohněteme a tímto výpek zahustíme. Provaříme a vrátíme maso zpět.
Nezapomeňte na párátka.

A tady trocha informací:
Saltimbocca alla Romana - je italské jídlo typické pro Řím, oblíbené také v Jižním Švýcarsku, Španělsku a Řecku. Název vznikl ze tří italských slov "saltare" - skákat, "in bocca" - do pusy. Označení "skočit do pusy" dosvědčuje, jak na tento voňavý pokrm již netrpělivě čeká naše pusa, jen do ní skočit. Je připravován z telecího, kuřecího nebo i vepřového plátku masa, na který je přiložen plátek šunky "prosciutta" a lístky šalvěje. Tento balíček je osmahnut buď jako plátek nebo smotán do roličky ("involtini"). Pak je marinován ve víně či oleji nebo jen slané vodě, v závislosti na zvyklostech té oblasti, kde je připravován. Někdy bývá ještě ozdoben kapary. Nejznámější z těchto jídel je "Saltimbocca alla Romana", původem z Brescia - města v severní Lombardii. Je připravován z telecího masa, prosciutta nebo parmské šunky se šalvějí. Je obvykle smotán i do roliček. Plátky případně roličky jsou před podáváním, dle tradičního receptu, přelity omáčkou připravenou z vína Marsala a másla.

2013-12-18 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI