Kachní prsa se sladkokyselou omáčkou zpět

Ingredience:
filety z kachních prsou s kůží2 kssůl dle chutipepř dle chuti
česnek2 menší stroužkysladký kečup2 odlivkyústřicová omáčka2 odlivky
rybí omáčka1 odlivkakokosový cukr1/2 odlivkystřední žampiony2 ks
šalotka2 ksananas4 kolečkacherry rajčata8 ks
filety z kachních prsou s kůží 2 ks, sůl dle chuti, pepř dle chuti, česnek 2 menší stroužky, sladký kečup 2 odlivky, ústřicová omáčka 2 odlivky, rybí omáčka 1 odlivka, kokosový cukr 1/2 odlivky, střední žampiony 2 ks, šalotka 2 ks, ananas 4 kolečka, cherry rajčata 8 ks

Příprava

Sweet and Sour neboli sladkokyselá omáčka je asi první exotická omáčka, kterou jsem v životě ochutnala. Ta první byla ze skleničky strýčka Bense, v době krátce po revoluci jsme z té exotiky byli nadšení, protože jsme nevěděli, jak má opravdu chutnat. Během svých cest po světě jsem jich ochutnala v různých podobách, ale nejvíc mě nadchla ta z tržiště v ulicích Bangkoku... Je vyvážená a přitom rustikální, má hodně daleko k té lepkavé břečce, kterou častou koupíte ve vietnamském bistru v českém supermarketu. Sweet and Sour omáčka byl jeden z receptů, který jsem se letos učila na kurzu vaření v Thajsku. Ve škole používají fintu, která vám usnadní správné dochucení... nic neváží, nebo neodměřují na mililitry, jen hlídají poměry. Porce, které tam vaříme, jsou vždy víceméně degustační. Doma si je trochu zvětším, ale v dochucování dodržuji ty poměry pomoci obyčejného panáku - odlivky na alkohol, který má objem 5 ml. No a ono to funguje skvěle, protože má dnešní omáčka chutnala stejně jako ta ve škole, nebo na tržišti a v myšlenkách mě zase přenesla zpět do mého milovaného Thajska.

Nařízněte do mřížky kůži na kachních prsou a z obou stran lehce osolte a opepřete. Rozehřejte pánev a prsa na ní kůži dolů minutu opékejte, pak stáhněte teplotu a pomalu opékejte dalších 15 minut. Poté prsíčka otočte a opékejte 3 minuty. Opečená prsíčka dejte na 10 min pod rozehřátý gril dopéct. 
Pokud použijete jiné maso, tak ho jen orestujte na rostlinném oleji, ne olivovém.
Česnek nasekejte na hrubo a zeleninu s ananasem nakrájejte na větší kousky, rajčata na polovinu. V polovině výpeku z kachních prsou orestujte postupně česnek s cibulí, přidejte žampiony, ananas a poslední rajčata. Okamžitě přimíchejte kečup, ústřicovou a rybí omáčku a cukr. Vše nechte minutu bublat. V případě potřeby doslaďte, nebo "dosolte" rybí omáčkou. Dál nevařte.
Pokud jste použili jiné maso než kachní prsa, tak všechny ingredience přidávejte rovnou k restovanému masu a vařte společně.
Podávejte s rýží nebo nudlemi, na které položíte plátky kachních prsou a vše přelijte omáčkou.

2017-03-13 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI