Lada Kovářová - nejen pro děti

Lada Kovářová - nejen pro děti zpět

jméno a příjmení Lada Kovářová
znamení býk
povaha věčný optimista
koníčky Jsem „domácenka šedivá“: trochu vařím, trochu tvořím, trochu háčkuju a šiju, trochu zahradničím, ale všechno dělám s velkým nadšením a odhodláním. Sportuju, protože musím a bezmezně miluju cestování a poznávání cizích zemí přes talíř a skleničku.
sny a cíle Jsem nenáročná. Chci být prostě šťastná, ať už budu kdekoliv a dělat cokoliv. A stejně tak šťastné chci mít i lidi kolem sebe.
FB stránka  Simply food

 

Jsem osmatřicetiletá máma úžasné dvouleté holčičky. Nikdy jsem nebyla lenoch, mám ráda, když má život spád a když se něco kolem děje. Miluju jídlo a pití ve všech jeho podobách a formách a ráda experimentuji. Mám to štěstí, že můj partner má podobné zájmy a proto trpělivě snáší všechny mé kuchařské experimenty. Oba milujeme cestování, ale nejhorší představou je pro mě dovolená all inclusive, naopak vyhledáváme hospůdky, kam noha turisty vkročí jen minimálně a jídelní lístek neexistuje. Ráda mluvím a jak říká moje maminka… Ráda se i poslouchám, asi proto pracuji jako tisková mluvčí. Jídlo je pro mě oblíbené téma hovoru a kuchařka oblíbenou četbou. Nechci si hrát na nějakého kuchařského experta. Mám ráda společnost a ráda hostím své přátelé a blízké a právě oni jsou důvodem, proč jdu se svými recepty do světa. Už mě prostě nebavilo po každém gurmánském víkendu přepisovat seznam receptů do mailů.

Recepty kuchaře
Mexické chilli con carne

Mexické chilli con carne

hilli con Carne je recept, který jsem už tady jednou dávala. Tentokrát je tu ale verze pro pomalý hrnec, který je kvůli úspoře času oblíbeným vybavením naší kuchyně. Doba přípravy se sice prodloužila, ale nemusíte u hrnce stát a hlídat, nebo necháte jídlo prostě vařit, zatím co vy spíte.

5.5.2022 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Zeleninové pomazánky

Zeleninové pomazánky

Flákám to, já vím a moc se vám za to omlouvám. Co se ale dá dělat, asi si na mě budete muset počkat až do důchodu, to budu mít n to vaření a hlavně focení zase trochu víc času. 

Dnes vám ale hodím jednu rychlovku. Tato super barevná pastva pro oči nezabere víc jak 20 minut. A protože řada z nás bojuje s povánočními kily navíc, nebo jsme se prostě jenom rozhodli držet půst, tak mi dovolte nabídnout vám 3 recepty. Nezlobte se, že jsou jen tak od oka, ale zrovna u těchto dobrot nezáleží, jestli tam bude o olivu, či kuličku hrachu víc nebo míň.

13.2.2018 Doba přípravy: 20 min více info
New York bagels

New York bagels

Každý, kdo se někdy prošel ulicemi New Yorku, má určitě v paměti pohled na krásné kulaté pečivo, plněné krémovým sýrem, uzeným lososem, ale také třeba medem, burákovým máslem a banány. Tomu pečivu se říká bagel a je typické pro židovskou komunitu a je zvláštní tím, že kyne před pečením v horké vodě. Právě způsob přípravy může mnohé odradit, ale věřte, že na tom není nic pracného a stojí zato to určitě vyzkoušet.

25.1.2018 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Asijská vepřová polévka s tofu a rybími kuličkami

Asijská vepřová polévka s tofu a rybími kuličkami

Letos v Thajsku jsem naprosto propadla kouzlu asijských vývarů. Ochutnala jsem nesčetně druhů snad nejznámější thajské polévky Tom Yum, nebo Tom Kha, naopak v Bangkoku jsem neodolala všem možným podobám vývaru, který je pro nás poněkud nezvykle ve většině případů vepřový. Polévka, o které mluvím, se asi nejvíc podobá vietnamskému Pho Bo, každopádně je relativně snadná na přípravu a můžete v ní naprosto popustit uzdu své fantazii. Záměrně jsem ji nazvala asijskou, protože v ulicích Bangkoku se míchají různé národnosti a kuchyně a toto je ukázka takové malé fúze. 
Velkým oříškem je pro mě napsat gramáže k tomuto receptu a proto budu psát obecně. Hlavním důvodem je to, že tato polévka je o individuální chuti. Někdo ji má rád pálivější, někdo kyselejší, někdo si ji přisladí... Jak říká naše učitelka vaření: vezmi jakékoliv jídlo, přidej do něj cukr, rybí omáčku a něco kyselého, navrch to zasyp chilli a bude to okamžitě thajské jídlo. Takže určitě se nebojte experimentovat a najděte si chuť, která bude vyhovovat právě vám.

14.3.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Kachní prsa se sladkokyselou omáčkou

Kachní prsa se sladkokyselou omáčkou

Sweet and Sour neboli sladkokyselá omáčka je asi první exotická omáčka, kterou jsem v životě ochutnala. Ta první byla ze skleničky strýčka Bense, v době krátce po revoluci jsme z té exotiky byli nadšení, protože jsme nevěděli, jak má opravdu chutnat. Během svých cest po světě jsem jich ochutnala v různých podobách, ale nejvíc mě nadchla ta z tržiště v ulicích Bangkoku... Je vyvážená a přitom rustikální, má hodně daleko k té lepkavé břečce, kterou častou koupíte ve vietnamském bistru v českém supermarketu. Sweet and Sour omáčka byl jeden z receptů, který jsem se letos učila na kurzu vaření v Thajsku. Ve škole používají fintu, která vám usnadní správné dochucení... nic neváží, nebo neodměřují na mililitry, jen hlídají poměry. Porce, které tam vaříme, jsou vždy víceméně degustační. Doma si je trochu zvětším, ale v dochucování dodržuji ty poměry pomoci obyčejného panáku - odlivky na alkohol, který má objem 5 ml. No a ono to funguje skvěle, protože má dnešní omáčka chutnala stejně jako ta ve škole, nebo na tržišti a v myšlenkách mě zase přenesla zpět do mého milovaného Thajska.

13.3.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Voňavá červená čočka

Voňavá červená čočka

Toto jídlo se by se dalo zařadit do kategorie dal nebo dhal, prostě indická luštěnina. U nás doma se vaří celkem často a vždy v šíleném množství, které by nasytilo celý školní výlet. Vaření vždy předchází několikadenní klíčení fazolek mungo, které tomuto sytému jídlu dodají svěžest a lehkost. O to složitější je pro mě napsat teď recept, protože pokaždé vařím prakticky něco jiného, podle toho, co mi zrovna přijde pod ruku a hlavně ho znám jenom v tomto obrovském množství. Na druhou stranu, pokud to nesníte během prvního dne, tak se nebojte si tuto dobrotu zamrazit na horší časy. Stejně tak se nebojte popustit uzdu své fantazii, a pokud vám bude doma chybět nějaká složku koření, které používám, tak ho prostě vynechejte, tedy kromě kari, bez kterého se opravdu neobejdete.

10.1.2017 Doba přípravy: 90 min více info
Pečený kozí sýr

Pečený kozí sýr

Tip na tuto lahůdku jsem dostala od kamarádky a musím přiznat, že výsledek mě překvapil. Je to rychlé, je to snadné, je to variabilní a udělá to z vás královnu večírkového občerstvení. Já jsem použila přírodní kozí sýr, ale můžete použít i ricottu, nebo jakýkoliv jiný tvarohový sýr. Jediné co musíte udělat je například v případě ricotty, nechat ho okapat přes cedník, aby byl hutnější. Stejně tak variabilní jsou použité bylinky, koření nebo zeleninová složka. Já jsem použila černé olivy a tymián. Stejně dobře bude fungovat ale azalka a sušená rajčata, nebo můžete použít česnek a pečené papriky, zajímavé vy byly třeba kapary, a bezpochyby by se dala použít i sladká verze třeba s ořechy a brusinkami. Prostě popusťte uzdu vlastní fantazii.

6.1.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Medové ořechy s chilli a maldonskou solí

Medové ořechy s chilli a maldonskou solí

Ne neusnula jsem na vavřínku, ani jsem nezapomněla cestu do kuchyně, jenom mi nezbývá čas na luxus zvaný vaření. Ale občas se přece jenom něco podaří a já se s Vámi o to musím podělit.

I letos mě vánoční cukroví nechává chladnou jako královnu Elzu, takové přirovnání by nejspíš použila má dcera. Dobré jídlo, víno a posezení s přáteli ale miluji a k tomu prostě malé mlsání patří.

Protože jsem nepekla, zbylo mi v kuchyni velké množství ořechů a já v rychlosti vytvořila tuto lahůdku.

21.12.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Kovářská houbová omáčka

Kovářská houbová omáčka

Můj táta vždycky říkal, že na omáčku a pod maso jsou nejlepší modráci, tedy Hřib Kovář, no a vzhledem k tomu, že táta byl v lese často a navíc se jmenoval Kovář, tak tomu pevně věřím. 
Po příjezdu na chalupu nás babička přivítala košíkem hub, takže houbová omáčka byla okamžitě jistá jako sobotní oběd. V naší rodině se kromě svíčkové snad žádná omáčka nejí s knedlíkem. A nejinak je tomu i s houbovkou. My ji máme prostě rádi s vařeným bramborem a vejcem. Nijak ji nezahušťujeme a jíme ji lžící z hlubokého talíře. Takže tati, tato omáčka je přesně taková jak jsi ji měl rád.

22.8.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Kuřecí satay s arašídovou omáčkou

Kuřecí satay s arašídovou omáčkou

Toto jídlo v sobě spojuje mé dvě oblíbené cestovatelské vzpomínky. Ty voňavé grilované špízy mi připomínají Thajsko, kde na vás na každém rohu číhá pouliční prodavač, který vám čerstvě ogriluje vše od kuřecího stehna, přes játra, vepřové kůžičky až po kuřecí biskupy (ani se neptejte, kolikrát jsem si je omylem koupila v domnění, že je to prostě chicken). Křupavá a lehce pikantní arašídová omáčka mi zase připomíná Austrálii, kde jsem kouzlu thajské kuchyně propadla poprvé a tato lehká závislost mi tehdy způsobila těžkou nadváhu. Takže pozor, je to návykové, ale garantuji vám, že budete hvězdou každé grilpárty.

19.5.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Salát z marinované červené řepy

Salát z marinované červené řepy

vegetariánský recept

Tento salát měl vystihovat Francii v menu odrážejícím 100 let života válečné veteránky Luisy Matlové. Přátelé a známí mě od tohoto jídla nenápadně odrazovali, přece jenom červená řepa nemá v českých krajích příliš dobrou reputaci a kozí sýr taky ne. Dovedete si tedy představit, jakou satisfakcí byly pro mě prázdné talíře strávníků a nadšená debata na téma Můj salát versus řepa ze školní jídelny. Pánové z české televize dokonce přestali natáčet a s blaženými výkřiky se podělili o zbytky řepy v míse. Proto se ji nebojte, a s klidem ji předložte i tchýni při příležitosti nedělní návštěvy.

21.4.2016 Doba přípravy: 30 min více info
PAD - SEE - EW

PAD - SEE - EW

Smažené rýžové nudle jsou typickým thajským obědem. Možná jsou více oblíbené v thajských restauracích po celém světě než v Thajsku samotném. Jejich příprava je nesmírně snadná a rychlá a chuť je pro nás Evropany víc podobná té běžné asijské chuti, jak ji známe z pouličních fast food restaurací než typicky thajským chutím. K jejich přípravě můžete použít jak kuře, tak krevety a základem jsou ploché rýžové nudle, které koupíte v běžném supermarketu.

15.4.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Red velvet muffiny

Red velvet muffiny

Ne rozhodně vás nebudu přesvědčovat, že jsem tento recept vymyslela sama. Inspirovala jsem se u Kitchenette. Přiznat to a není žádná ostuda, proč se neinspirovat u královny foodblogerek. A pokud by se vám má verze nezamlouvala, můžete klidně čerpat z originálu. Každopádně je to báječný způsob, jak do na první pohled nezdravé záležitosti zamaskovat spoustu zdravých surovin. No řekněte sami, znáte dítě, které by se nadšeně vrhalo na koláč z červené řepy? A věřím, že spousta tatínků odpůrců zdravé stravy by z této informace znechuceně odvraceli hlavu... No tak jim to prostě neříkejte a uvidíte, že budou naprosto nadšení.

11.3.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Líčka na černém pivu

Líčka na černém pivu

Líčka se díky naší babičce staly stálicí v našem jídelníčku. Klasikou zvanou líčka na červeném víně jsem už hostila snad všechny naše přátelé. Rozhodla jsem se vymyslet i jiný recept, který by byl stejně rustikální jako ten s červeným vínem. No a co jiného by je mohlo důstojně doplnit, než černé pivo. Při pohledu na pekáč plný voňavého a křehkého mase v temné omáčce s jeden náš kamarád povzdechl, že těch líček je pro takový eintopf až škoda. Po prvním soustu tento názor změnil. Pochopitelně pokud neseženete líčka, použijte klidně hovězí krk nebo kližku, bude to stejně lahodné.

10.3.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Ořechoví šneci

Ořechoví šneci

Už dlouho mě na ně honila mlsná. Navíc se mi doma přemnožily vlašské ořechy, čímž chci veřejně poděkovat všem pacientům mého muže. Nedělní dopoledne jsem tedy věnovala výrobě této neuvěřitelně dobré kalorické bomby. Má potřeba sladkého byla ukojena hned prvním šnekem a pak už jsem jenom přemýšlela, s kým se o ně podělím. Každopádně dámy, pokud chcete oslnit tchýni, nebo omotat si svého cukru chtivého muže kolem prstu vrhněte se do jejich výroby. Ačkoliv je v receptu spoustu ingrediencí, tak samotná příprava až tak složitá není a efekt je opravdu ohromující.

10.3.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Šuba - ukrajinská lahůdka skrytá pod kožichem

Šuba - ukrajinská lahůdka skrytá pod kožichem

Jak se pomalu blíží štědrý den, tak jsem dostala obrovskou chuť na bramborový salát. Přišlo mi ale hloupé si to těšení na vánoce kazit a tak jsem se rozhodla vymyslet něco stejně nezdravého a dobrého. Vzpomněla jsem si na salát, který před lety donesla jedna kolegyně na vánoční večírek. Tenkrát jsem se ho ani netkla, to víte, byla jsem mladá a hloupá. Bedýnka červené řepy na balkóně mě v mém nápadu jenom podpořila. Googlila jsem a pátrala až jsem našla tento vrstvený ukrajinský salát zvaný sleď pod kožichem. Sledě jsem doma neměla a ani jsem ho nehodlala použít, hledala jsem něco, co by ladilo s pečeným kachními prsíčky. Něco jsem vypustila, něco jsem přidala a vznikl můj vlastní vrstvený salát ukrytý pod kožichem. Vánoční saláte třes se, máš velkého konkurenta.

15.1.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Polévka z pečených rajčat s fazolemi

Polévka z pečených rajčat s fazolemi

Rajčata a fenykl jsou pro mě typicky letní zelenina. Když k nim přidáte trochu fazolí a kukuřice tak vám naopak vznikne hutná polévka, která vás zahřeje vy tyto studené zimní dny. Ačkoliv je zítra první adventní neděle, tak nás babička ještě stále intenzivně zásobuje rajčaty. Sice nestihly uzrát na zahradě, která je toho času již pod sněhem. Ona ale naplnila asi dvacet velkých lahví zelenými rajčaty a jablky a ty rajčata ji nějakým kouzlem stále dozrávají. Je jich vlastně tolik, že je nestíháme jíst. Proto přidávám recept na polévku z čerstvých rajčat.

15.1.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Sušenky s dýňovými semínky a česnekem

Sušenky s dýňovými semínky a česnekem

Při jednom nákupu mi v košíku skončily bio sušenky s semínky a česnekem. Všem nám moc chutnaly, ale čtyřicet korun za dvacet sušenek byla cena, která mě celkem odrazovala od jejich dalšího nákupu. Měla jsem tedy na výběr, buď se té zajímavé chuti vzdát a nebo vymyslet vlastní verzi. Rozhodla jsem se tedy pustit do tohoto experimentu a naštěstí to klaplo hned napoprvé.

15.1.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Odlehčená sekačka

Odlehčená sekačka

Toto je přesně ten recept, který by mě ani nenapadlo sem dávat. Bylo mi ale vysvětleno, že ne každý umí udělat sekanou a že dobrých receptů není nikdy dost. Já jsem se poslední roky naučila do mletého masa přidávat zeleninu a je mi celkem jedno jakou. Prostě otevřu ledničku a vždy se na mě směje mrkev, petržel, celer, nebo třeba květák či moje milovaná kapusta. Nebojte se toho a vyzkoušejte to taky. Já jsem si jistá, že to bude chutnat i zarputilým masožravcům.

15.1.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Voňavé chutney z řepy a pomerančů

Voňavé chutney z řepy a pomerančů

Na červenou řepu nakrájenou na kostičky, která byla oblíbenou přílohou ve školní jídelně jenom málo kdo z nás vzpomíná s láskou. Červená řepa je ale skvělá a mnohostranná zelenina, můžete z ní udělat výbornou přílohu, zajímavou polévku, ale také poněkud nezvyklý koláč. Červená řepa si sama o sobě říká o koření a proto je chutney určitě výborná volba. Můžete ho podávat čerstvě uvařené, ještě teplé a nebo ho uskladnit ve skleničce a přidávat jako studenou přílohu k masu.

13.1.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Mexická kukuřičná polévka

Mexická kukuřičná polévka

Od rána jsem byla rozhodnutá, že dnes polévku nevařím. Snad za 5 minut 12 jsem si to rozmyslela. Rychle jsem proletěla očima lednici a přemýšlela, co by to mohlo být. Volba padla na pytlík mražené kukuřice. S trochou nadsázky můžu říct, že ve 12 hodin byla polévka na stole. Vyzkoušejte ji, pokud ji přidáte říz trochou chilli bude zaručeně chutnat i dospělejším strávníkům.

21.12.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Parmazánové pokušení

Parmazánové pokušení

Ano, nenazývám tento recept parmazánové sušenky, ani krekry, ale pokušení. Je to z toho důvodu, že jejich výroba je nesmírně náročná a to zejména na pevnou vůli. Já sama jsem první plech pomalu nenechala ani vychladnout a snědla skoro celý ještě teplý. Nebojte se je tedy vyzkoušet a klidně je rovnou udělejte z dvojité dávky. Garantuji, že nebudete litovat.

21.12.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Chilli con carne

Chilli con carne

Chilli con Carne je jeden z těch receptů, který jsem roky zkoušela, pilovala, kombinovala až vznikl tento rodinný poklad. Je kombinací mnoha různých receptů a vzpomínek na Texas, kde na vás stánek s výborným mexickým chil i číhá na každém rohu. Dnes je pro nás a naše známé toto jídlo takovou sázkou na jistotu. Pravidelně ho připravuji před každou větší akcí na chalupě, protože ten plný hrnec pikantních fazolí, masa a jemně kouřové omáčky ještě nikdy nezklamal.

8.12.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Limetkové sušenky s vanilkou

Limetkové sušenky s vanilkou

Nejsem úplně zastánce sladkostí pro děti, ale pokud se jich vejde víc pohromadě, je občas dobré jim něčím zavřít pusu. Naši chalupu tento víkend ovládlo dětí pět a musím uznat, že to byla opravdu divoká jízda. Krabička sušenek byla tedy na místě a tyto rozhodně měly u dětí úspěch.

8.12.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Polévka z pečených kaštanů a hrušek

Polévka z pečených kaštanů a hrušek

Já prostě miluji neobvyklé kombinace a miluji výzvy. Receptů na kaštanové krémy a polévky je všude hromada... hledala jsem ale něco opravdu nezvyklého a našla jsem to v podobě této polévky... Ne neděste se té kombinace. Polévka je opravdu lahodná, rozhodně není sladká a skvěle zasytí. Bez mučení přiznávám, že dá trochu víc práce, ale výsledek rozhodně stojí za to.

8.12.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Sametová polévka z tuřínu

Sametová polévka z tuřínu

Tuřín je další stará, zapomenutá zelenina, která se po dlouhé roky používala spíš jako krmivo pro dobytek. Má široké využití, dá se péct, nebo ušlehat na pyré. Chuť má jemně štiplavou, trochu jako mladý kedluben A o tom, že nejsem sama, kdo opětovně objevil kouzlo tuřínu svědčí i fakt, že letos na jaře byly jeho semínka v každém zahradnictví beznadějně vyprodány. 

13.11.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Snídaňové koláčky

Snídaňové koláčky

Znáte ten stav, kdy pokoříte nějaký recept a máte pak chvíli potřebu ho neustále zkoušet znova a znova. Tak já to tak mám s receptem na Mug cake. První pokus mě na zadek neposadil. Bylo to hlavně proto, že jsem použila jenom amarantové vločky a jejich chuť je přece jenom trochu moc výrazná. Druhý pokus byl luxusní a tak jsem si řekla: Do třetice něco dobrého a dost. Ale vám chci tímto ukázat jaké možnosti máte. Jde jenom o to nebát se experimentu a zahrát si trošku na pejska a kočičku.

13.11.2015 Doba přípravy: 10 min více info
Polévka z pečené dýně a rajčat

Polévka z pečené dýně a rajčat

Dýňová polévka je vlastně už klasika, Každý má svou oblíbenou verzi, někdo přidává zázvor, jiný chilli, já třeba thajské červené curry. Tentokrát jsem zkusila svěží verzi s pečenými rajčaty, kterou jsem navíc doplnila mletým masem a pohankou... Nejsem polévková, ale sama jsem si nepokrytě šla dvakrát přidat. 
Polévku jsem navíc vařila v remosce, ale pochopitelně na plotně to jde taky.

13.11.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Králík na bílém víně s česnekem a šalvějí

Králík na bílém víně s česnekem a šalvějí

Tento recept jsem před lety našla v jakémsi časopise. Nejdřív jsem vzhledem k množství použitých surovin pochybovala, ale přesto jsem ho vyzkoušela. Od té doby ho připravuji pokaždé, když chci udělat dojem, nebo když chci někoho přesvědčit, že i králík se může proměnit v neskutečnou delikatesu.

13.11.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Sváteční kuřecí kaldoun

Sváteční kuřecí kaldoun

Kaldoun byl taková moje kuchařská meta. Moc jsem o něm slyšela, dlouho ho chtěla vyzkoušet a výsledek předčil očekávání. 
Polévka je to poněkud pracná, ale rozhodně stojí za to. Je to jídlo, které si zaslouží čestné místo na svátečním stole. K tomuto receptu jsem našla inspiraci v časopisu Apetit a už jsme ho zvládli vyzkoušet i z kuřecího masa.

12.11.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Kaštanový krém s medovým krokantem

Kaštanový krém s medovým krokantem

Naše babičky, tedy spíš prababičky jedlé kaštany znaly, vařily a pekly z nich. Nám se do života vrátily v podobě horkých a voňavých kornoutů, které si jednou do roka koupíme na vánočním trhu. Proč je ale nevyzkoušet i v jiné podobě. Já jsem tentokrát zvolila lehký tvarohový dezert.

11.11.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Játrová paštika s kaštany

Játrová paštika s kaštany

Podzim budiž pochválen a s ním i plodiny jako jsou dýně, topinambury a nebo jedlé kaštany. Bydlím v Chrudimi a v okolí je naštěstí několik míst, kde si můžete jedlé kaštany nasbírat. Já jsem vzhledem ke své pracovní vytíženosti musela využít nabídky místních pěstitelů, ale i tak se na mě doma usmívá košík plný kaštanů, které hodlám využít i jinak než jako vánoční pečenou pochoutku. Dnes jsem proto sezónu kaštanů zahájila lehce pikantní játrovou paštikou. Její příprava je nesmírně jednoduchá a určitě s ní oslníte i v té nejmlsnější společnosti.

29.10.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Thajská dýňová polévka s pošírovaným kuřetem

Thajská dýňová polévka s pošírovaným kuřetem

Brouzdajíce po stránkách mé oblíbené Silom Thai cooking school a vybírajíce další kurz vaření, nechala jsem se inspirovat všemi těmi úžasnými thajskými polévkami a vymyslela vlastní variaci na toto téma. 
Podzim je období dýní, dýně a kari jsou skvěle dohromady a kokosové mléko je doplňuje jako svatou trojici. Také jsem si poslední dobou zamilovala techniku přípravy masa zvanou pošírování. Je to vlastně jediný způsob úpravy kuřecích prsíček, kdy nemám pocit, že maso chutná jako guma. Ale naopak, pošírované kuře je šťavnaté a plné chuti a takto připravené maso můžete použít do salátů, nebo jako já přidat do polévky a přitom jeho chuť budete cítit v každém soustu. Já jsem se rozhodla tuto techniku vaření posunout ještě o level výše a maso jsem vařila v kokosovém mléce. 
Ačkoliv výčet ingrediencí je sáhodlouhý a postup vypadá složitě, tak se celá polévka dá stihnout za krásných třicet minut. Ale aby jste nemuseli šílet u plotny, tak raději počítejte s hodínou.

29.10.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Kuře v omáčce z granátových jablek

Kuře v omáčce z granátových jablek

Chtěla jsem oslavit dvoutisící Like něčím nezvyklým a přitom jednoduchým. Navíc jsem měla v plánu ještě jeden recept s kuřecími prsíčky, proto jsem jako holka spořivá hledala další kuřecí recept. Kuře se totiž snažím vždy kupovat celé.
Z mého bratra se navíc stal potenciální pěstitel granátových jablek, což znamená že musím natrénovat jejich zpracování. Bratře já ti věřím. Volba tedy byla jasná.

29.10.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Růžičková kapusta a masové kuličky v hořčičné omáčce

Růžičková kapusta a masové kuličky v hořčičné omáčce

Tento recept jsem pracovně nazvala Koulela se koulela, a všechny součásti jsem vyladila do elegantních kuliček. Chtěla jsem si vyzkoušet jeden z úkolů z kuchařské soutěže Masterchef a to tzv. Parisienky. No přiznám se že to není tak snadné jak to vypadá, ale snad bych prošla.
Ale zpět k receptu. Růžičková kapusta dokonale ladí se smetanovými omáčkami. V tomto receptu se navíc snoubí snad všechny chutě, kyselost hořčice, sladká mrkev v masových kuličkách a lehká hořkost kapusty. Je to rychlé a jednoduché a přitom nesmírně efektní. Myslím si, že by toto jídlo obstálo i na slavnostní tabuli.... Prostě doporučuji vyzkoušet.

29.10.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Polévka z kapusty a fazolek mungo

Polévka z kapusty a fazolek mungo

Jedna z jistot, které mám v kuchyni, jsou luštěniny. Zejména luštěninová polévka je vždy výhrou. Já zase miluji kapustu a tak jsem se rozhodla kapustu a luštěniny zkombinovat. Protože jsem chtěla zachovat svěží zelenou barvu, tak jsem použila fazolky mungo a určitě to nebyl špatný tah. Doporučuji vyzkoušet. 

12.10.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Falešná škvarková pomazánka

Falešná škvarková pomazánka

vegetariánský recept

Opravdu nemám ráda náhražky. Na jedné akci ve školce naší dcery jsem měla možnost ochutnat pomazánku. No ochutnat není to pravé slovo, spíš jsme vypadali, že jsme se přišli najíst. Okamžitě jsem začala pátrat po složení. Jaké bylo mé překvapení, když jsem poslouchala výčet použitých surovin. Sakryš kde jsou ty škvarky? No prostě nejsou, je to přísně vegetariánská pochoutka. Můžu vám ale garantovat, že pokud neprozradíte složení předem, tak si na ní pochutnají i zarputilí masožravci, kteří by se ji jinak dobrovolně ani nedotkli. Je perfektní pro děti. Třeba má dcera se do ní pustila rovnou lžící. A pokud přidáte trochu česneku a pepře, tak bude dokonalá i k vínu.

12.10.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Plněný patizon

Plněný patizon

Podzim budiž pochválen. Všude se mi hromadí dýně, cukety a patizony, co s nimi? Patizon si svým tvarem o naplnění přímo koleduje. Možností co do něj je nepočítaně. Já zvolila pohanku, kuřecí maso a kozí sýr... Výsledek? Vzniklo cosi jak mega patizonový burger, Když ho muž uviděl na talíři hlesl "Proboha, to nesním". A co myslíte? Musela jsem mu pár lžiček doslova urvat od pusy, abych aspoň ochutnala. Proto váhám co napsat k počtu porcí. Jeden patizon měl být původně pro dvě osoby. Měl být, protože byl jenom pro jednoho jedlíka.

25.9.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Polévka z batátů a rajčat

Polévka z batátů a rajčat

Ačkoliv se léto ještě na chvíli ukázalo, tak je nám všem jasné, že podzimu prostě neunikneme. Hustá a voňavá polévka podle mě k podzimu jednoznačně patří. Suroviny pro své polévky vybírám jen tak. Prostě zavřu oči a zkusím si představit jak spolu budou ladit. Sladká chuť batátu krásně koresponduje čerstvými rajčaty, kterých je teď naštěstí všude plno. A aby to nebyla jen nudná zeleninová polévka, tak jsem ji vyladila parmazánem. Lahůdka věřte mi.

25.9.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Kořeněný dýňový koláč

Kořeněný dýňový koláč

Moc nepeču, ale když už se do toho pustím, tak mám ráda nezvyklé chutě. Dýně k podzimu patří a k dýni zase koření jako je skořice, zázvor, nebo hřebíček. Dýně má navíc jednu dokonalou vlastnost, je to taková mrška kulatá přizpůsobivá. Můžete ji připravit v pikantní podobě, jaké slanou chuťovku a nebo jako sladkou tečku nedělního obědu. Ač se to nezdá, tento koláč je lehký jako vánek, takže se nemusíte obávat, že se po něm odvalíte do kouta a usnete. Naopak, garantuji vám, že si půjdete ještě přidat.

22.9.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Řecké kuře

Řecké kuře

Každá rodina má svůj kuchařský poklad. Jídlo, které servíruje milým přátelům a které je vždy sázkou na jistotu. U nás je to řecké kuře. Není to žádný tajný recept, není to nic co se dědí z generace na generaci. Kdysi dávno jsem ho našla v časopise Tina a od té doby ho miluji a šířím jeho slávu. Neexistuje dovolená, kde bych ho neuvařila, byť by to bylo v kotlíku na ohni. A stejně tomu bylo i letos. Navíc má tu výhodu, že vše naházíte do hrnce a vrátíte se tak za dvě hodiny.. co víc si přát?

22.9.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Cuketové špagety s citronovou omáčkou

Cuketové špagety s citronovou omáčkou

Má citronová symfonie pokračuje další větou. Kdysi dávno jsem v jednom televizním programu viděla omáčku na těstoviny ze šlehaných žloutků a citronů. Recept jsem si nenapsala, ale ta kombinace mi utkvěla v paměti. Dnes jsem se rozhodla ji vyzkoušet a vyšla z toho tato výborná a lehká omáčka. O tom že chutná fakt dobře svědčí i fakt, že z rozpisu pro 4 osoby mi stěží zbyla porce pro mě, tak moc rodině zachutnala a to včetně té nejmenší.

16.9.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Pikantní švestková omáčka s kořením pěti vůní

Pikantní švestková omáčka s kořením pěti vůní

Chystáte se večer grilovat a už vás omrzela klasika zvaná kečup, hořčice a křen? Zkuste něco jiného, voňavého a pikantního. Švestková omáčka jde skvěle ke grilovanému masu, můžete ji použít jako marinádu. Výborně chutná s tmavým masem, nebo s vepřovými žebírky, ale nic nepokazíte, když ji použijete ke kusu uzeného. Zkrátka ideální způsob jak zpracovat švestky, tak aby si na své přišli i milovníci masa. 
Já navíc miluji jedlé dárky. Ráda je nosím jako pozornost na návštěvy a vyrábím je i jako dárky k vánocům. Takže má příprava na vánoce začíná už teď v létě.

16.9.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Kokosový Florida key lime pie (koláč)

Kokosový Florida key lime pie (koláč)

Nejsem zastáncem sladkostí, které mají svůj původ za oceánem. Pokud ale uberete ze závratné dávky cukru, která je v originálním receptu, tak budete mít zajímavý dezert, který vyhovuje i našim evropským chutím. Florida Key Lime Pie je jedním z těch super sladkých koláčů a to hlavně kvůli použití kondenzovaného mléka. To jsem doma naštěstí neměla, zato jsem měla kokosové. Limetky a kokos spolu ladí naprosto báječně. Inovovala jsem i křehký korpus, ve kterém jsem část mouky zaměnila za ovesné vločky a tečku všemu udělala čokoláda z Ekvádoru. Máte už teď pocit, že to musí být děsně složitý recept? Opak je pravdou. Je to rychlovka, kterou si zamilujete.

16.9.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Zeleninová polévka se slávkami

Zeleninová polévka se slávkami

Kdysi jsem někde četla, že mušle se mají jíst pouze v měsících, které končí v anglickém názvu na písmenko R. No a protože tu máme ten september a navíc jsme byli u moře, byly čerstvé slávky prakticky povinností v našem jídelníčku. 
Pozitivum slávek je i jejich relativně nízká cena a dobrá dostupnost a proto si je můžete dopřát i v klidu domova.

16.9.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Králík po toskánsku

Králík po toskánsku

"Furt králíka, každej den máme králíka! Ani Pinďa to už nežere. Viď, Pinďo, že už taky nechceš králíka?" Ne tak toto v naší rodině určitě nikdo neřekne. Kromě toho, že je zas tak často nemáme, tak ho prostě milujeme. Je pravdou, že když jsem byla ve věku Škopkovic kluka, tak ve mně tátova plná králikárna taky vyvolávala smíšené pocity. Naopak teď se ho už několik let snažím přesvědčit, že by si pár králíků mohli pořídit. Zarputile odmítá, bohužel. 
Jediné co mi z dětství zůstalo je má nevole vůči klasickému pečenému králíku. Proto pátrám po světových receptech a hledám inspiraci. Nikdy nezklame Velká Británie, Francie a Itálie. A tak je tomu i v tomto Toskánskem inspirovaným receptu.

16.9.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Kardamonové sušenky

Kardamonové sušenky

Vůně, která ve mně bude vždy vyvolávat vzpomínky je rozhodně kardamon, Vždycky si vzpomenu na výborný zelený čaj a pečené hovězí koleno s rýží, které pro nás připravovali v jedné afghánské restauraci. Je to vůně dálek, vůně východu, je nesmírně omamná a přitom nijak agresivní. Kardamon skvěle ladí s vůní citrusové kůru, takže se nemusíte striktně držet receptu a kuru z citronu můžete nahradit třeba kůrou z mandarinky a nebo pomeranče.

11.9.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Kuřecí paličky na rozmarýnu a pyré z pečených brambor a cukety

Kuřecí paličky na rozmarýnu a pyré z pečených brambor a cukety

Mám moc ráda, když z naprosto obyčejných surovin vznikne neobyčejné jídlo. Pokud je navíc takto snadné a rychlé tak je to bonus, který oceníte nejenom vy, ale i vaše rodina. Je mi jasné, že první pohled na recept ve vás vyvolá reakci... No jo, pečené kuře. Vlastně máte pravdu, ale ono to spolu všechno nějak perfektně ladí. 

7.9.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Polévka z grilovaného patizonu

Polévka z grilovaného patizonu

Patizon je přesně ta zelenina, která se na naši zahradách pěstuje roky, ale neumíme ji plnohodnotně využít. Co já si pamatuji, tak moje máma připravovala patizon jenom v trojobalu a smažený. Je to ale tykev jako mnoho dalších a proto má nesmírně široké využití. První co mě napadlo byla polévka. A ačkoliv je recept víceméně totožný jako v případě polévky z pečené dýně, tak chutná jinak. Takže až se vám v kuchyni objeví patizon, tak se nebojte experimentovat.

7.9.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Kořeněný džem ze švestek a červeného vína

Kořeněný džem ze švestek a červeného vína

Trochu mě omrzely takové ty klasické džem a začala jsem experimentovat. Je jasné, že ne každý experiment dopadne přesně podle mých představ. Tento má očekávání ještě předčil. Když jsem si namazala zbytek vychladlého džemu na čerstvě upečený chleba, tak jsem věděla, že jsem ho udělal málo. V tento moment se v naší domácnosti jednoznačně drží na špici džemové hitparády.

7.8.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Voňavé švestky v červeném víně

Voňavé švestky v červeném víně

Tady jsem si dovolil, švestičky z naší zahrádky.... tuto větu si určitě naprostá většina z nás pamatuje. Aspoň u nás to tak teď vypadá. Sotva jsem zpracovala tu poslední tašku švestek, tak se objevila doma další. 
Jako pravá valaška bych je měla prohnat palírnou, ale tolik jich zase není. Koláč bych musela rozdat sousedům. Ještě že se dají švestky výborně upravit jako příloha k masu. Takové hovězí, nebo zvěřina si o to přímo říkají. Pokud vás přepadla šílená chuť na kus masa, nebo se chystáte grilovat, tak tuto extravagantní přílohu určitě vyzkoušejte.

7.8.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Meruňkové čatní

Meruňkové čatní

Já tu kombinaci masa a ovoce prostě miluji. Když k tomu přidáte chilli, zázvor a česnek, tak vznikne naprostá harmonie chuti. Letos jsem zkoušela červený a černý rybíz, angrešt, který mimochodem nesmírně překvapil a teď přišly na řadu meruňky. Kromě chuťového zážitku mají meruňky i nádherně letní barvu, takže i obyčejný kousek grilovaného kuřecího masa promění doslova ve voňavý a chutný poklad.

4.8.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Králík v omáčce z cuket, česneku a bílého vína

Králík v omáčce z cuket, česneku a bílého vína

Dnešní recept je opět improvizací na téma co dal mrazák naší babičky. Tentokrát byl balíček dokonce popsaný "Králík", bohužel to byly jenom pření běhy asi ze tří králíků. Je to maso, je to dobré maso, ale není ho tam hodně a pečením by ho bylo ještě méně. Po ranní procházce po zahradě se na mě navíc opět usmívaly dvě cukety a v lednici byl zbytek výborného pavlovského vína. Vzhledem k tomu, že si strávníci vyžádali nášup, tak to byla dobrá kombinace a já se s vámi ráda podělím o recept.

3.8.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Křehký smetanový koláč

Křehký smetanový koláč

Také se vám stává, že občas objevíte recept, který se vám zdá naprosto geniální a ten pak s oblibou měníte do různých podob? U mě to je křehké koláčové těsto. Ne že bych neznala křehké těsto, ale tento konkrétní recept mi poradila skvělá pekařka a kamarádka Jana a je poznat, že ho má opravdu vymazlené. No a tak se ho držím, tedy jenom těch poměrů, protože jinak si s ingrediencemi pěkně pohrávám, ale vždy to funguje.
3.8.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Angreštové čatní

Angreštové čatní

Angrešt není zrovna mé milované ovoce. Letos jsem ho část prohnala mixerem na sirup, část babička zavařila. Ale co s tím zbytkem? Dalším limitujícím faktorem je i to, že nejsme milovníky sladkostí a proto volba padla na čatní. A můžu vás ujistit, že to byla volba správná. Takže pokud vám ještě zbyla na keříku nějaká ta zapomenutá bobulka neváhejte ho vyzkoušet.

3.8.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Špagety s citrusy, mátou a halloumi

Špagety s citrusy, mátou a halloumi

Kombinace, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Těstoviny v kombinaci s citrusovými plody vás jistě zaujmou svojí chutí.

28.7.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Vepřová roláda se sušenými rajčaty a mozzarellou

Vepřová roláda se sušenými rajčaty a mozzarellou

Vepřové maso není zrovna mým favoritem, ale o z něho se dají vytvořit skvělé letní recepty. Jedním z nich je třeba tato roláda, která má navíc tu výhodu, že když ji uděláte víc, tak ji můžete klidně podávat studenou se salátem nebo kouskem chleba.

27.7.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Slovenské pagáče s čerstvým ovčím sýrem

Slovenské pagáče s čerstvým ovčím sýrem

Pokaždé když jedeme na Slovensko, vezeme domů kromě brynzy také pagáče. Pochopitelně jsem je také zkoušela a hledala ten pravý recept. Nakonec jsem ho našla. Tedy vznikl kombinací několika receptů, ale rozhodně stojí za to. Můžete je udělat se slanou, ale i sladkou náplní. Těsto kyne v ledničce, takže je můžete připravit teplé ke snídani, ale stejně dobře vám poslouží i jako výborné pečivo k večernímu pohoštění.

27.7.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Studená polévka z pečených rajčat s lososem

Studená polévka z pečených rajčat s lososem

Poslední dny vládnou i u nás tropy. To je přesně příležitost pro to vyzkoušet v kuchyni něco nového a nezvyklého. Pro mě to byla tentokrát studená rajčatová polévka. Každý den mi teta podá přes plot misku čerstvých rajčat, zahrada je plná voňavých bylinek a pod střechou se suší čerstvě sklizený česnek, takže od nápadu k realizaci byl už jenom krok.

27.7.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Polévka ze žlutých pečených paprik s pomerančem

Polévka ze žlutých pečených paprik s pomerančem

vegetariánský recept

Pečené papriky prostě miluji. Poprvé jsem je ochutnala před lety v Řecku a tehdy mě ta sladká chuť nesmírně překvapila. Dnes se staly běžnou součástí naší kuchyně. Dají se použít jako příloha k masu, vytvoříte z nich skvělou omáčku, pesto, nebo jako v tomto případě polévku. 

27.7.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Cuketová polévka s avokádem a uzeným lososem

Cuketová polévka s avokádem a uzeným lososem

Dnes jsem se rozhodla spočítat recepty na polévky, které jsem pro svou dceru vytvořila. U čísla 45 jsme to vzdala. Čím častěji je vařím, tím víc mám tendence experimentovat a hledat nápady v zahraničních kuchařkách. K této polévce jsem se inspirovala v Kolumbii. Je to originálně studený avokádový krém a chutná opravdu skvěle. Pro dceru jsem ji udělala ale teplou a byla také výtečná, tedy aspoň podle jejích spokojeného výrazu a prázdného talíře. 

27.7.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Cuketový nákyp

Cuketový nákyp

dětská jídla

Jsou dvě varianty, kdy by se vám mohl tento recept hodit. Buďto vám zbyla od oběda bramborová kaše nebo máte doma přebytečné cukety. Oboje je správný impuls, abychom si upekly tento super rychlý nákyp, který děti milují.

27.7.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Rajčatová polévka s fenyklem

Rajčatová polévka s fenyklem

Konečně je tady doba čerstvých rajčat. Už třetí týden si užívám na chalupě a každý den mě sousedka zásobuje mísou voňavých a od sluníčka rozpálených rajčat. Navíc jsem několik fenyklů. Kvůli mé dceři volba opět padla na polévku.

22.7.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Kořenový chleba s levandulí a oreganem

Kořenový chleba s levandulí a oreganem

Vlastně nevím proč se mu říká kořenový, ale asi to bude kvůli jeho tvaru. Nemusíte se snažit o krásný oblý bochníček, prostě ho zkroutíte jako kořeny starého stromu. Obvykle se do něj přidává smažená cibulka. To mi ale moc pod nos nešlo, zato omamná vůně levandule z babiččiny zahrádky ano. Společně s oreganem vytvořily tyto dvě bylinky harmonický pár, který kořenovému chlebu dokonale sluší. Jedná se o chleba kváskový, takže není pro každého, ale třeba vás tímto nalákám také vyzkoušet kváskové pečení.

22.7.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Mangoldová polévka s kozím sýrem

Mangoldová polévka s kozím sýrem

Několik let jsme se na zahradě snažili pěstovat špenát. Vždy bez úspěchu. Pokud jsme ho nesklidili ještě jako baby špenát tak nám vždy vyběhl do závratných výšek a vykvetl divokými květy. Toto předvedla dokonce i odrůda, u které se dodavatel dušoval, že do květu nikdy nejde. Špenát z naší zahrady tedy vytlačil mangold. Sice jde do květu taky, ale vždycky ho za to pěkně seřežu. Navíc vydrží na zahradě dva roky, takže je s ním méně práce. No a využití podobné jako špenát a pokud hostům neřeknu, že je to mangold, tak rozdíl stejně nepoznají.

20.7.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Mokrý koláč s tvarohem a drobenkou

Mokrý koláč s tvarohem a drobenkou

Jak jste si už mohli všimnout, sladkosti a koláče nejsou úplně můj šálek kávy. Když jsem byla naposled s kamarádkou na večeři, tak jsem si jako dezert objednala další porci Roastbeefu. Naopak můj drahý otec ke své odpolední kávě koláček potřebuje. No a protože momentálně funguje jako chůva, musím mu tuto službu nějak oplatit. 

Tento koláč je rychlý, snadný a opravdu dobrý. No a vzhledem k množství ovoce na zahradě ho rozhodně nedělám naposledy.

13.7.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Kváskový chleba pečený v remosce

Kváskový chleba pečený v remosce

Jsem pekař amatér a stále se mě drží štěstí začátečníků. Právě z toho důvodu bych si nedovolila nabízet Vám recept na pečení kváskového chleba. Sama jsem ji zatím upekla jenom sedm bochníčků a osmý právě kyne v ošatce. Podléhám, ale tlaku poptávky a jdu s kůží na trh.

9.7.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Massaman curry

Massaman curry

Thajské curry je moje velká láska. Jsem schopná ho jíst klidně každý den a taky jsem to v Thajsku tak dělala. Jsem zatížená na zelené, zkoušela jsem žluté i červené a vždy jsem se zase vrátila k zelenému a pak jsem vyzkoušela massaman. Neříkám, že zelené opustím, ale i toto je výborné a navíc obvykle není tak pálivé. 

Vyrobit curry pastu není zrovna jednoduchá a levná záležitost. Jenom pro vaši představu tady je výčet surovin: dva druhy chilli papriček, česnek, šalotka, citronová tráva, thajský zázvor galangal, kefírové listy, kořen koriandru, rybí omáčka semína koriandru, kumin, černý pepř, hřebíček, krevetová pasta, olej.

Na kurzu vaření jsem se ji učila vyrobit a jednou jsem to zkoušela i doma. Když jsem se ptala našeho kuchařského mistra, jestli si Thajci běžně vyrábí tyto pasty, tak se jen smál. Prý málo kdo má tolik peněz a taky času a nemám se obávat si koupit pastu hotovou. Tak jsem tak i udělala a dovezla si domů pořádnou zásobu. Tedy dost velkou, aby mi vystačila do příští cesty do Thajska.

Ani vy se nebojte použít pastu hotovou, kterou už celkem běžně seženete v každém větším supermarketu. A pokud nebude massaman, tak zkuste zelenou, nebo červenou, každopádně objevíte nové chutě.

9.7.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Polévka z kedlubny a mrkve

Polévka z kedlubny a mrkve

Ještě pár receptů a můžu vydat kuchařku Polévka stokrát jinak. Minimálně kategorii zeleninové krémové už mám plně obsazenou. Dnes na mě koukala z lednice smutná kedlubna, tak jsem ji využila a mrkví nikdy nic nezkazíte.

8.7.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Grilovaný Halloumi s jahodovou omáčkou

Grilovaný Halloumi s jahodovou omáčkou

Halloumi je sýr původem pravděpodobně z Kypru. Vyrábí se ze směsi kozího a ovčího, někdy také kravského mléka. Je lehce slaný, hutný a při skusu máte pocit vrzání. Jsem děvče z Valašska, takže mě připomíná ovčí sýr od bači Boráka z Velkých Karlovic. Při grilování se neroztéká a skvěle ladí s ovocem. Protože je sezona jahod, já jsem k němu zvolila pikantní jahodovou omáčku a můžu říct, že to byla trefa do červeného.

2.7.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Květákový dhal

Květákový dhal

Dhal je výraz, který se v indické kuchyni používá pro luštěninu. Proto se s ním můžete setkat jako s názvem pro luštěninovou kaši, ale stejně tak pro polévku. Jedno však mají všechny tyto recepty společné a to je úžasná vůně koření, které se zde používá.
Pochopitelně by bylo na místě si směs koření namíchat, pokud ho však nemáte, tak vám stejně dobře poslouží i kvalitní směs indického jemného kari.

30.6.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Kuře s řapíkatým celere a omáčkou z jablek a cideru

Kuře s řapíkatým celere a omáčkou z jablek a cideru

Nevím co jsi o mně myslely prodavačky v té malé samoobsluze u nás na sídlišti, když jsem se tam v poledne přiřítila s dítětem v náručí, vzala dvě lahve cideru a dceři vrazila do ruky rohlík. Asi si musely říct "chudák děcko" . Já jsem ale věděla, že ho k tomuto receptu prostě potřebuji a tak jsem riskovala pověst vzorné mámy, vyplatilo se.

30.6.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Jemně perlivá bezinková limonáda

Jemně perlivá bezinková limonáda

Před několika týdny jsem psala, že láskou mého léta je tymiánová limonáda. Beru zpět. Dnes se ji stala lehce perlivá bezová. Ačkoliv mám takový pocit, že letošní léto budu co se limonád týče poněkud promiskuitní. Zázvorový sirup se už maceruje a v hlavě mám další.

29.6.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Sticky rice

Sticky rice

K loňským vánocům jsem dostala dárek o kterém jsem dlouho snila a to kurz vaření v kuchařské škole Silom v thajském Bangkoku. Konečně jsem si mohla na vlastní kůži ověřit, jak se dělá to pravé Green Curry, Pad Thai, Tom Yum a také pověstná Sticky Rice. Včera večer jsem si na to, při pohledu na krásné zralé mango, zase vzpomněla. Proto jsem se rozhodla tu lepkavou rýži opět uvařit.

25.6.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Okurková limonáda kvašená v lahvi

Okurková limonáda kvašená v lahvi

Ještě včera jsem si myslela, že mou favoritkou je bezinková limonáda. Dnes jsem zase na pochybách, jestli se náhodou nevrátím k těm okurkámZkusila jsem aplikovat princip kvašení i na tu okurkovou a dopadlo to přesně tak jak jsem si představovala. Je jiná než co dostanete v restauraci, ale je jedinečná.
Nemoha jsem si odpustit ji vyzkoušet i v kombinaci s mým oblíbeným ginem. Báječná vzpomínka na jednu dlouhou noc, lák z okurek a s mojí skvělou přítelkyni Janu.

25.6.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Marinovaná kuřecí játra s třešňovou omáčkou

Marinovaná kuřecí játra s třešňovou omáčkou

Dnes mě přepadla chuť na něco úplně normálního, třeba obyčejná játra na roštu s opékaným bramborem. Už jsem jim byla tak blízko a pak jsem zase neodolala. V lednici se krčil sáček s třešněmi, které už nikdo nechtěl, vzpomněla jsem si na lahvinku domácí třešňovice kterou jsem dostala od bratra k vánocům a nápad byl na světě. Když jsem pak viděla spokojený výraz mého muže, bylo mi jasné, že jsem se trefila do černého.
Pokud vám nevoní játra, tak netruchlete. Tato omáčka a marináda se skvěle hodí i hovězímu masu a zvěřině.

25.6.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Okurková marmeláda

Okurková marmeláda

Vloni jsem tuto nezvyklou pochoutku objevila náhodou ve vinném sklípku v Pavlově, paní mi tehdy doporučila, že skvěle chutná s grilovanými žebry. Grilované maso a sladké to je moje. Tak jsem se letos pustila do její výroby. Trochu jsem ji vylepšila a už dnes vím, že jsem ji neděla naposled. Chutná skvěle nejenom s grilovaným masem, ale i namazaná na čerstvé bagetě, nebo dokonce croissantu. Je to nezvyklé, je to trochu šílené, ale je to děsně dobré. Věřte mi.

25.6.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Rýžové koláčky s tuňákem

Rýžové koláčky s tuňákem

Taky vám z nepochopitelných důvodů vždycky zbude v hrnci rýže a nebo když vaříte rizoto, tak ho máte hrnec velký tak akorát pro školní výlet? U nás je to pravidlem. Zrovna včera jsem uprostřed vaření zjistila, že tu porci pro čtyři budeme my dva dospěláci a jedna malá gurmánka jíst asi tak týden a ještě před přidáním mascarpone jsem ho část odebrala. Měla jsem 24 hodin na přemýšlení co s tím a vznikly rýžové koláčky k obědu.

25.6.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Ředkvičková polévka

Ředkvičková polévka

Znáte tu nerudovskou otázku "Kam s nimi?" Ano mluvím o ředkvičkách. Každé léto se v té lednici nějak nekontrolovaně množí a nestíháme je konzumovat. Včera bylo rizoto, co bude dnes? No přece polévka. A protože ředkvičková polévka zní sama o sobě dost divně, tak proč ji neudělat ještě divnější a nepřidat do ní jablka. Ne opravdu jsem se nezbláznila Výsledek byl dokonalý nesmírně zajímavý a vlastně vznikly dvě různé polévky.

25.6.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Soparnik

Soparnik

Kdo jste navštívili Chorvatsko, nebo spíše Dalmácii, tak jste se možná setkali s touto nesmírně chutnou a přitom jednoduchou dobrotou. Soparnik je koláč z mangoldu nebo špenátu, který se původně pekl v peci mezi dvěma dřevěnými deskami. Dnes už se většinou peče na plechu, ale na chuti mu to nic neubralo.

25.6.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Kuře v rozmarýnovo-pomerančové marinádě a ředkvičkové rizoto

Kuře v rozmarýnovo-pomerančové marinádě a ředkvičkové rizoto

Dnes byl opět den bedýnkové výzvy. V ledničce se nám nebezpečně začaly hromadit ředkvičky. Pomazánku už nikdo nechce, tak jsem musela vymyslet něco jiného...Když se drahý ptal co bude k obědu, tak se na mou odpověď "ředkvičkové rizoto" netvářil příliš nadšeně. Ale ve výsledku si šel ještě přidat. A to jako pochvala stačí.

25.6.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Krémová květáková polévka s mangoldem

Krémová květáková polévka s mangoldem

Na zeleninových bedýnkách mě baví, že člověk nikdy neví co ho čeká. Navíc každá další bedýnka nutí vymýšlet nové a nové kombinace. V té poslední bedýnce z farmy Jamboz se mimo jiné sešel květák, hrášek a mangold. Má dcera navíc miluje polévky a tato polévka bylo asi to poslední co mě napadlo včera těsně před usnutím.
Její příprava byla nakonec otázkou několika málo minut a chutnala pochopitelně skvěle.

25.6.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Rizoto s mangoldem

Rizoto s mangoldem

Vařila jsem ho opět v polních podmínkách nádherné Chalupy Prade, kam jsme si vyjely na dámskou jízdu. Výsledek chutnal všem jak malým tak velkým holkám. A ačkoliv výsledná konzistence nebyla dokonale krémová, tak i přesto se s vámi o recept podělím.

25.6.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Pomalu pečená hovězí líčka na houbách a bílém víně

Pomalu pečená hovězí líčka na houbách a bílém víně

Hovězí líčka jsou moje velká láska. Klasický recept s červeným vínem a kořenovou zeleninou má u nás vždy velký úspěch. Tentokrát jsem se rozhodla vyzkoušet jinou kombinaci a navíc také pomalé pečení při nízké teplotě. Neproběhlo to sice ideálně a trochu jsem musela experimentovat, ale výsledek opět nezklamal.

15.6.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Vepřové kapsy plněné ovčím sýrem a olivami

Vepřové kapsy plněné ovčím sýrem a olivami

Celý týden jsem si užívala na chalupě a navíc jsem krmila i dědečka, který není na mé kuchařské experimenty zvyklý. Proto jsem zvolila poněkud rustikálnější způsob vaření. Kromě toho jsme během výletu na Slovensko navštívili úžasný salaš a dovezli jsme si hromadu ovčího sýra, brynzy a žinčice a bylo nutné to zpracovat.

15.6.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Ultra rychlá polévka

Ultra rychlá polévka

Zveřejňovat recept na tuto polévku jsem opravdu neměla v plánu, protože tady se o receptu ani nedá mluvit. Nakonec jsem neodolala tlaku (zejména z řad maminek). Soupis surovin vypadá trochu nudně, ale výsledek je opravdu moc dobrý. A dámy, zvládnete to uvařit i v momentě, kdy hladový muž nervozně odemyká dveře, než si stihne pln očekávání zasednout ke stolu, tak vy budete servírovat tuto lahodnou polévku a hlavně se přitom tvařte jako bohyně v domácnosti.

9.6.2015 Doba přípravy: 10 min více info
Jižanské bochánky (southern biscuits)

Jižanské bochánky (southern biscuits)

Před lety jsem nějakou dobu pobývala v Texasu. Ještě dlouhé roky budu vzpomínat na spoustu kvalitních surovin, kterými oplývaly místní supermarkety a na ten kontrast nekvalitního jídla a polotovarů, které jsou Američané ochotní konzumovat. Jedním z nich byly malé bochánky, neslané nemasné, vlastně celkem bez chuti, které se často podávají jako příloha k polévkám, nebo ke snídani. Nikdy jsem je neměla ráda a vůbec netuším proč jsem si na ně dnes ráno vzpomněla. Rozhodla jsem se jim dát druhou šanci a trochu si ten jižanský recept vylepšila.Rozhodně se to vyplatilo. Byly zamýšlené jako příloha k polévce (moje malá dcera si v posledních dnech s nadšením a hlasitým doprovodem "tup tup" a drobí pečivo do polévky). Já jsem polévku jsem nakonec ani nejedla... už mi na ni nezbylo místo, protože jsem snědla 3 bochánky. Byly výborné Úplně jiné, než si pamatuji.

9.6.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Špagety s česnekem, cuketou a pestem z grilovaných paprik

Špagety s česnekem, cuketou a pestem z grilovaných paprik

Mám ráda recepty, u kterých vyniknou jednotlivé suroviny. Můžu vám garantovat, že tento recept je jedním z nich. Okamžitě si nás všechny získal, dvouletou dcerou počínaje a tatínkem konče a jsem si jistá, že kdybych podstrčila talířek našemu psovi, tak bude taky štěstím bez sebe. 

4.6.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Levandulovo-tymiánové sušenky

Levandulovo-tymiánové sušenky

V naší domácnosti se moc nemlsá. Když už se rozhodnu něco upéct, tak to musí být něco co dlouho vydrží a nebo to můžu rozdat. Tyto sušeny splňují oba předpoklady a navíc je můžu zabalit do krabičky jako úplatek pr naši malou dceru. Ve své podstatě se jedná o úplně obyčejné máslové sušenky, které jsou ale plné neobyčejných a pro někoho možná nezvyklých vůní. Za inspiraci děkuji blogu Kitchen story.

4.6.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Polévka z grilovaných paprik

Polévka z grilovaných paprik

Včera jsem náhodou našla v krámě červené papriky za poloviční cenu. Rozhodně nejsem člověk, který by chtěl na jídle šetřit, ale výprodejové pulty s ovocem a zeleninou procházím opravdu pečlivě. Důvodů je hned několik. Třeba tropické plody k nám putují ve své podstatě nezralé, koupit poživatelné mango, avokádo, ale třeba i obyčejné kivi je často neřešitelný problém. 

4.6.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Krémová polévka z petržele a kari

Krémová polévka z petržele a kari

Dnes se mi povedla další polévka, která naprosto předčila mé očekávání. Jednoduchá, rychlá a navíc s příchutí exotiky. 

4.6.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Domácí olivový chléb s bylinkami

Domácí olivový chléb s bylinkami

Tento chléb chutná výborně jen s olivovým olejem, nebo pro středoevropany s máslem. Můžete ho taky dle libosti naplnit ala hamburger. U nás to bylo třeba grilovanou krkovicí, mozzarellou, cuketou a pestem z grilovaných paprik. Věřte, že si pochutnáte.

4.6.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Tymiánová limonáda

Tymiánová limonáda

Cítím v kostech, že léto je tady a s ním čas zahrádek a limonád. Mojí láskou loňského léta byla limonáda okurková. Ta má ale letos zdatnou konkurentku a to v podobě limonády tymiánové. K její přípravě potřebujete tymiánový sirup. Jeho výroba není složitá, a omamnou vůni tymiánu si pak můžete dopřát kdykoliv.

3.6.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Tousty s chorizem, ovčím sýrem a rebarborovo-hruškovým chutney

Tousty s chorizem, ovčím sýrem a rebarborovo-hruškovým chutney

Dnes se na večerní návštěvu ohlásil kamarád. Rozhodla jsem se, že dost bylo obligátních klobásek, sýru a nakládaných hub... je třeba vymyslet něco originálního. A protože se můj celý den v kuchyni nesl ve znamení rebarbory, nemohla jsem prostě udělat krok vedle. 

1.6.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Mrkvovo-fenyklový krém se sněhovými knedlíčky

Mrkvovo-fenyklový krém se sněhovými knedlíčky

dětská jídla

A zase ta polévka. Já sama je moc nejím, tedy nejedla jsem, ale dcera je miluje a tak mě nutí každý den zdolávat nové a nové polévkové výzvy. Tato byla asi úspěšná, protože během dne snědla čtyři misky a všechny knedlíčky z hrnce.

1.6.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Snídaňová kaše z quinoy

Snídaňová kaše z quinoy

Kaše z fermentované quinoy s kokosovým mlékem a přelivem z pomerančů a tymiánu (opět inspirace z mé oblíbené Kitchenette. Fermentace zní děsně vědecky, ale nic na tom není, prostě namočenou quinou zapomenete přes noc na kuchyňské lince. On celý ten recept vypadá nezvykle, ale věřte, je to dobrota. 

26.5.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Bulgurové karbanátky

Bulgurové karbanátky

Mám moc ráda recyklaci v kuchyni. Nejde ani o to, že bych byla tak šetrná hospodyňka, ale prostě mě baví vymýšlet recepty s určitým omezením. Z předchozího dne mi zbyla miska citronového pilafu a v lednici dva plátky vepřové kýty. Tak z toho vzniklo jídlo, které sice dýchá orientem, ale právě to vepřové z něj dělá typicky českou večeři. A upozorňuji že moc dobrou.

26.5.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Krémová polévka z pórku, cukety a lučiny

Krémová polévka z pórku, cukety a lučiny

Miluji francouzskou polévku Vichyssoise, dělám ji z pórku, brambor a kvalitního sýra s modrou plísní. Je opravdu luxusní a to je asi důvod, proč je ve Francii často polévkou svatební. 

26.5.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Masovo-petrželové kuličky se smetanou a pohankovými fleky

Masovo-petrželové kuličky se smetanou a pohankovými fleky

Snad každé dítě (a dospělý) miluje kuličky z IKEA. Navíc je to relativně rychlý způsob zpracování mletého masa a proto se u nás kuličky na talíři objevují často v různých podobách. 

21.5.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Koláč z čokolády a burákového másla bez mouky s čokoládovo-malinovou omáčkou

Koláč z čokolády a burákového másla bez mouky s čokoládovo-malinovou omáčkou

Inspiraci jsem našla na jednom slovenském blogu, ale bohužel se mi ho znova nepodařilo dohledat. Pokud tedy autor či autorka zjistí, že se jedná o jeho či její recept, nechť se ozve. Ráda ho ho/jí v receptu uvedu!

18.5.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Brokolicová polévka s pohankovými celestýnskými nudlemi

Brokolicová polévka s pohankovými celestýnskými nudlemi

Celestýnské nudle jsou vlastně nakrájené palačinky připravené na slaný způsob. I taková maličkost dokáže polévku povznést.

18.5.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Dětské jahodové "tiramisu"

Dětské jahodové "tiramisu"

dětská jídla

Přemýšlím, co napsat k tomuto dezertu. Možná, jakmile ho dokončíte, okamžitě si schovejte jednu skleničku. Nikdy nezbude!

18.5.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Polévka z pečeného a medvědího česneku

Polévka z pečeného a medvědího česneku

Medvědí česnek byl rozhodně hitem letošního jara. V kombinaci s pečeným je to, o to větší lahůdka. Já mám pro Vás recept na polévku, která provoní celou vaší čtvrť.

18.5.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Ranní nehnětené bochánky s vlašskými ořechy

Ranní nehnětené bochánky s vlašskými ořechy

Cítíte tu vůni koriandru? Domácí pečivo není dnes žádná rarita, ba naopak. Pokud je připravujete dětem, dva si oddělte a posypte třeba mořskou hrubozrnnou solí. Když si uděláte čerstvý dip nebo lučinu, snídaně je dokonalá.

18.5.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Krém z rychle kandované řepy

Krém z rychle kandované řepy

dětská jídla

Zdravá barevná svačinka pro vaše ratolesti. Nebojte se v kuchyni zdravě experimentovat.

18.5.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Tvarohový nákyp

Tvarohový nákyp

Kdo miluje chuť pomerančů nebo takové svěží dezerty, určitě si tento nákyp zamiluje. Dejte do krásně barevných košíčků a děti budou doma nadšeny.

18.5.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Batátový nákyp

Batátový nákyp

Batáty, chcete-li sladké brambory, pochází z Ameriky. Existují dva druhy, které se však liší úpravou v kuchyni. Ty červené jsou nejlepší k zapékání nebo vaření. Žlutá odrůda se spíše smaží nebo je vhodná na různá těsta. Já si vybrala recept, který můžete servírovat třeba se zeleninovým salátem.

18.5.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Jáhlový pudink

Jáhlový pudink

Překvapivě jednoduché a velmi dobré. Pro mě fajn alternativa, protože jsem jinak odpůrce klasických škrobových pudinků.

18.5.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Grilovaný losos s fenyklem a batátový nákyp

Grilovaný losos s fenyklem a batátový nákyp

K receptu jsem se inspirovala na jednom slovenském food serveru, kde byly všechny suroviny propojené do jednoho nákypu. Já jsem recept rozdělila a vznikly dvě samostatné skvělé jídla, které mám v tomto receptu na jedné fotografii, ale na základě zkušenosti je doporučuji rozdělit. K lososu by se víc hodila jenom grilovaná bagetka nebo to batátové pyré. Naopak nákyp by se víc hodil k červenému masu, nebo se zeleninovým salátem jako lehká večeře. 

18.5.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Farfalle s chorizem, fenyklem a sýrem feta

Farfalle s chorizem, fenyklem a sýrem feta

Jednoduchý a rychlý recept. Čtyři ingredience, všechny ze středomoří a v jednom talíři se spojí Řecko, Španělsko a Itálie v dokonalé harmonii.

18.5.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Jáhlový nákyp s ovocem

Jáhlový nákyp s ovocem

Jáhly mívají hořkou chuť, které se zbavíte opakovaným spařením horkou vodou. Obsahují nespočet minerálních látek, jako je například draslík, hořčík, železo nebo zinek. Proto je tento recept další vitaminovou bombou pro vaše tělo.

18.5.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Krémová polévka z fenyklu a květáku

Krémová polévka z fenyklu a květáku

Fenykl se u nás pěstuje na jižní Moravě. Že má účinky proti nadýmání jistě ví každá maminka. Při nachlazení je výborný, proti kašli. Proto, si můžete být jisti, že přípravou této polévky děláte něco, pro své zdraví.

18.5.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Hovězí líčka na víně a čokoládě

Hovězí líčka na víně a čokoládě

Čokoláda jde k vínu a hovězímu masu skvěle. Líčka na víně jsou sice francouzský recept, ale proto neříznout trochu jižní Amerikou, kde čokoládu k masu používají často.

18.5.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Zázvorová limonáda

Zázvorová limonáda

Milujete letní limonády? Touto můžete uvítat každou návštěvu a budete tou nejlepší hostitelkou. Je opravdu osvěžující a dobrá.

18.5.2015 Doba přípravy: 10 min více info
Boloňská omáčka

Boloňská omáčka

Kdo miluje těstoviny, určitě nepohrdne těstovinami, které snad miluje každý. Však vyměňte eidam dobrým parmezánem a posunete toto jídlo o úroveň výše.

18.5.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Pokud milujete hlívu, je tato polévka to správné obědové povyražení pro vás. Kdo by se bránil originální dršťkové polévce, zde určitě ohrnovat nos nebude.

18.5.2015 Doba přípravy: 30 min více info
zpět na home stranu
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI