Králík po toskánsku zpět

Ingredience:
králičí maso4 porcevelká cibule1 ksčesnek4 stroužky
šalvěj4 lístkyrozmarýn4 snítkyčerné olivy hrst
sušená rajčata hrsthladká mouka4 lžíceolivový olej dle potřeby
bílé víno250 mlrajčatová passata nebo drcená rajčata250 mlsůl dle chuti
voda dle potřeby
králičí maso 4 porce, velká cibule 1 ks, česnek 4 stroužky, šalvěj 4 lístky, rozmarýn 4 snítky, černé olivy hrst, sušená rajčata hrst, hladká mouka 4 lžíce, olivový olej dle potřeby, bílé víno 250 ml, rajčatová passata nebo drcená rajčata 250 ml, sůl dle chuti, voda dle potřeby

Příprava

"Furt králíka, každej den máme králíka! Ani Pinďa to už nežere. Viď, Pinďo, že už taky nechceš králíka?" Ne tak toto v naší rodině určitě nikdo neřekne. Kromě toho, že je zas tak často nemáme, tak ho prostě milujeme. Je pravdou, že když jsem byla ve věku Škopkovic kluka, tak ve mně tátova plná králikárna taky vyvolávala smíšené pocity. Naopak teď se ho už několik let snažím přesvědčit, že by si pár králíků mohli pořídit. Zarputile odmítá, bohužel. 
Jediné co mi z dětství zůstalo je má nevole vůči klasickému pečenému králíku. Proto pátrám po světových receptech a hledám inspiraci. Nikdy nezklame Velká Británie, Francie a Itálie. A tak je tomu i v tomto Toskánskem inspirovaným receptu.

Porce králíka lehce poprašte hladkou moukou a zprudka opečte na oleji. Ve výpeku z masa orestujte cibuli nakrájenou na kostičky a česnek nakrájený na plátky. Králíka i cibuli dejte do pekáče a přidejte bylinky, sušená rajčata nakrájená na kousky a olivy. Lehce osolte, ale opatrně, protože jak sušená rajčata, tak olivy jsou dost slané. Vše zalijte passatou a bílým vínem. Pečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů minimálně 2 hodiny. Občas můžete lehce podlít vodou.

Králíka podávejte s chlebem, ale skvěle k němu chutná polentová kaše. Tu připravíte velice snadno a pokud použijete instantní polentu tak i rychle. 250 ml vody a 250 ml mléka přiveďte k varu. Do vařící tekutiny pomalu zašlehávejte 90 g polenty. Neustále míchejte do zhoustnutí. V případě instantní polenty vám na přípravu stačí 5 minut. Do uvařené polenty zašlehejte 20 g strouhaného parmezánu a můžete vylepšit lžící bazalkového pesta, nebo nasekanou bazalkou. Podle chuti dosolte a okamžitě servírujte.

2015-09-16 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI