Ingredience: | |||||
kuřecí játra | 600 g | červená cibule | 1 ks | čerstvý tymián | hrst |
třešňový likér | 3 dcl | ocet balsamico | 1,5 dcl | mletá skořice | 1/2 lžičky |
badyán | 1 hvězdička | sůl | dle chuti | pepř | špetka |
vločky sušeného chilli | špetka | olivový olej | trochu | vypeckované třešně nebo višně | 2 hrnky |
třtinový cukr (muscovado) | dle potřeby | strouhaný perník nebo solamyl | na zahuštění |
Dnes mě přepadla chuť na něco úplně normálního, třeba obyčejná játra na roštu s opékaným bramborem. Už jsem jim byla tak blízko a pak jsem zase neodolala. V lednici se krčil sáček s třešněmi, které už nikdo nechtěl, vzpomněla jsem si na lahvinku domácí třešňovice kterou jsem dostala od bratra k vánocům a nápad byl na světě. Když jsem pak viděla spokojený výraz mého muže, bylo mi jasné, že jsem se trefila do černého.
Pokud vám nevoní játra, tak netruchlete. Tato omáčka a marináda se skvěle hodí i hovězímu masu a zvěřině.
Marinádu připravíte smícháním 1 dcl třešňového likéru, 1 dcl octu balsamico, chilli, soli, pepře a tymiánu dle chuti. Do této marinády naložte očištěná a osušená játra nechte minimálně hodinu marinovat. Pokud použijete zvěřinu, nebo hovězí maso, můžete marinovat klidně přes noc.
Játra nebo maso grilujte na rozpáleném grilu nebo na grilovací pánvi.
Na omáčku rozpalte na hlubší pánvi olivový olej, na kterém orestujte červenou cibuli nakrájenou na kostičky. Restujte na nižším plameni, aby se vám cibule nepřipálila. K orestované cibuli přidejte vypeckované třešně a zalije zbytkem marinády, přilijte zbývající třešňový likér, balsamico ocet, přidejte skořici a badyán a přiveďte k varu. Nevařte příliš dlouho, aby se nerozvařily třešně. Podle chuti můžete omáčku dosladit a dochutit solí, pepřem a chilli. Kdo má rád omáčky hutnější může zahustit strouhaným perníkem a nebo lžičkou škrobu rozmíchaného ve vodě.
Podávejte s pečenými brambory.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI