Plněný patizon zpět

Ingredience:
větší patizon1 kskuřecí prso1 kspohanková lámanka100 ml
čerstvý kozí sýr100 grajčata2 ksajvar2 lžíce
cibule1 ksčesnek2 stroužkybazalka hrst
sůl dle chutipepř špetkachilli dle chuti
větší patizon 1 ks, kuřecí prso 1 ks, pohanková lámanka 100 ml, čerstvý kozí sýr 100 g, rajčata 2 ks, ajvar 2 lžíce, cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, bazalka hrst, sůl dle chuti, pepř špetka, chilli dle chuti

Příprava

Podzim budiž pochválen. Všude se mi hromadí dýně, cukety a patizony, co s nimi? Patizon si svým tvarem o naplnění přímo koleduje. Možností co do něj je nepočítaně. Já zvolila pohanku, kuřecí maso a kozí sýr... Výsledek? Vzniklo cosi jak mega patizonový burger, Když ho muž uviděl na talíři hlesl "Proboha, to nesním". A co myslíte? Musela jsem mu pár lžiček doslova urvat od pusy, abych aspoň ochutnala. Proto váhám co napsat k počtu porcí. Jeden patizon měl být původně pro dvě osoby. Měl být, protože byl jenom pro jednoho jedlíka.

Pohankovou lámanku zalijte v misce vařící vodou, tak aby by voda tak 1 cm nad pohanku, zakryjte talířkem a nechte bobtnat. Patizonu seříznete horní část se stopkou, aby vznikla jakási poklička. Lžící vydlabete jádra, která vyhodíte. Patizon budete vydlabávat dál, tak aby vznikl jakýsi patizonový hrnec, který je tvořený jen tvrdou slupkou. Vydlabanou dužinu patizonu nastrouhejte nebo nakrájejte na malé kousky, Na kostičky nakrájejte cibuli a česnek. Rajčata oloupejte a rovněž nakrájejte na kousky. Kuřecí maso, nebo jakékoliv jiné maso umelte a orestujte na suché pánvi, přidejte cibuli, česnek a dužinu patizonu a vše společně restujte, Do směsi přidejte rajčata a ajvar a nakonec nabobtnanou pohankovou lámanku. Vše promíchejte a dochuťte solí, pepřem, chilli a bazalkou. Pokud vaříte pro děti, tak dochucování vynechte. Hotovou směs stáhněte z plotny a do směsi zamíchejte 3/4 kozího sýra. 
Směs naplňte do patizonu, přiklopte seříznutou patizonovou pokličkou a pečte v rozehřáté troubě při 175 stupních přibližně 30 minut. Po půlhodině sundejte pokličku, na náplň nadrobte zbytek sýra a nechte ještě 10 min zapékat. 
Podávejte s čerstvým zeleným salátem. Skvěle se k jídlu hodí i tzatziky.

2015-09-25 Hlavní chody

Poznámka

Ajvar - pasta z lilků, rajčat a papriky původem z Balkánu, ale můžeme nahradit třeba pestem ze sušených rajčat, nebo rajčatovým pyré.

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostpodzim
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI