Kořeněný dýňový koláč zpět

Těsto:
hladká mouka225 gmoučkový cukr35 gžloutek1 ks
vychlazené máslo120 gvoda2 lžíce
Náplň:
očištěná a oloupaná dýně500 gtekutý med3 - 5 lžicmletá skořice1 lžička
směs koření (muškátový oříek, mletý hřebíček, sušený zázvor, mleté nové koření, může být i badyán nebo karadmon)1/2 lžičkysmetana2 dclvejce2 ks
med nebo javorový sirup dle chuti
Na ozdobu:
šlehačka, nebo kysaná smetana dle chutijavorový sirup a skořice dle chuti
hladká mouka 225 g, moučkový cukr 35 g, žloutek 1 ks, vychlazené máslo 120 g, voda 2 lžíce, očištěná a oloupaná dýně 500 g, tekutý med 3 - 5 lžic, mletá skořice 1 lžička, směs koření (muškátový oříek, mletý hřebíček, sušený zázvor, mleté nové koření, může být i badyán nebo karadmon) 1/2 lžičky, smetana 2 dcl, vejce 2 ks, med nebo javorový sirup dle chuti, šlehačka, nebo kysaná smetana dle chuti, javorový sirup a skořice dle chuti

Příprava

Moc nepeču, ale když už se do toho pustím, tak mám ráda nezvyklé chutě. Dýně k podzimu patří a k dýni zase koření jako je skořice, zázvor, nebo hřebíček. Dýně má navíc jednu dokonalou vlastnost, je to taková mrška kulatá přizpůsobivá. Můžete ji připravit v pikantní podobě, jaké slanou chuťovku a nebo jako sladkou tečku nedělního obědu. Ač se to nezdá, tento koláč je lehký jako vánek, takže se nemusíte obávat, že se po něm odvalíte do kouta a usnete. Naopak, garantuji vám, že si půjdete ještě přidat.

Dýni nakrájejte na kostky, zakapejte medem, tak aby byla každá kostka obalená a dejte do pekáčku. V zakrytém pekáčku pečte při 150 stupních 1 hodinu. Na konci pečení vylijte z dýně vodu, která se uvolní. Zbylou dýni umixujte do hladkého pyré.

Smíchejte všechny suroviny na těsto a vypracujte hladké a pevné těsto (je nesmírně podobné lineckému) Já na těsto používám mixer. Mouku s cukrem a máslem rozmixuji na drobenku, pak přidám žloutek a vodu Těsto je hotové prakticky za minutu.
Hotové těsto namačkejte do koláčové formy. Dno propíchejte a před pečením těsto je potřeba těsto zatížit kuličkami na pečení nebo fazolemi. Pečte cca 20 min při 170 stupních.

Během pečení si udělejte krém. Smetanu s kořením ohřejte v rendlku. Těsně před tím než se začne vařit do smetany zašlehejte dýňové pyré a stáhněte z plotny. Ušlehejte vejce do pěny a postupně do vaječné pěny zašlehejte smetanu s dýní. Podle chuti přislaďte medem nebo javorovým sirupem Hotovou směs nalijte do upečeného korpusu z těsta a dejte opět péct na cca 30 minut.

Hotový koláč zakápněte sirupem nebo medem a posypte skořicí.

2015-09-22 Dezerty

Poznámka

Z uvedených surovin připravíte koláč o průměru 27 cm.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostpodzim
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI