Játrová paštika s kaštany zpět

Ingredience:
kuřecí nebo kachní játra500 gčervené víno2 dclchilli vločky, já použila mé oblíbené Habanero, které má lehce kouřovou chuť špetka
vepřové sádlo100 gčerstvý tymián1 lžičkasůl dle chuti
pepř špetkasmetana2 dclsádlo nebo máslo na zalití skleničky
jedlé kaštany20 ks
kuřecí nebo kachní játra 500 g, červené víno 2 dcl, chilli vločky, já použila mé oblíbené Habanero, které má lehce kouřovou chuť špetka, vepřové sádlo 100 g, čerstvý tymián 1 lžička, sůl dle chuti, pepř špetka, smetana 2 dcl, sádlo nebo máslo na zalití skleničky, jedlé kaštany 20 ks

Příprava

Podzim budiž pochválen a s ním i plodiny jako jsou dýně, topinambury a nebo jedlé kaštany. Bydlím v Chrudimi a v okolí je naštěstí několik míst, kde si můžete jedlé kaštany nasbírat. Já jsem vzhledem ke své pracovní vytíženosti musela využít nabídky místních pěstitelů, ale i tak se na mě doma usmívá košík plný kaštanů, které hodlám využít i jinak než jako vánoční pečenou pochoutku. Dnes jsem proto sezónu kaštanů zahájila lehce pikantní játrovou paštikou. Její příprava je nesmírně jednoduchá a určitě s ní oslníte i v té nejmlsnější společnosti.

Očištěná a osušená játra poprašte chilli a v misce zalijte vínem. Nechte v chladu marinovat minimálně 12 hodin.
Kaštanům seřízněte plochou část, nebo je nařízněte křížem a vařte v čisté vodě cca 15 minut. Uvařené kaštany oloupejte.
V rozehřátém sádle nebo oleji zprudka opečte osušená játra, když budou opečené, tak přidejte oloupané kaštany, tymián, sůl a pepř. Játra opékejte tak aby nebyla syrová, ale přitom stále zůstala uvnitř lehce růžová. Pokud by se vám zdála suchá, můžete je během opékání podlévat vínem z marinády. 
Z opečené směsi jater a kaštanů vyberte přibližně polovinu kaštanů, které nakrájejte na větší kousky. Játra s kaštany a výpek z nich v mixeru rozmixujte do hrubší konzistence. Není nutné z jater umixovat hladkou pěnu, ale záleží na vaší chuti. Do mixujících se jater přilijte smetanu. Dle chuti dosolte a dopepřete a nakonec přimíchejte krájené kaštany a již dál nemixujte. 
Hotovou paštiku přendejte do uzavíratelné nádoby. Pokud ji budete chtít nějaký den uchovávat tak doporučuji zalít rozpuštěným sádlem nebo máslem. Pokud se na ní vrhnete hned po vychlazení, tak to rozhodně není nutné.

2015-10-29 Předkrmy

Poznámka

Z uvedených ingrediencí připravíte 1 větší skleničku paštiky.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostpodzim
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI