Polévka z grilovaného patizonu zpět

Ingredience:
patizon dle velikosti1 - 2 ksčesnek1 větší paličkavětší brambora1 ks
mrkev1 kscibule1 kspomeranč v bio kvalite1 ks
olivový olej trochučerstvý nebo sušený tymián dle chutijemné kari1 lžička
sůl dle chutipepř špetkakysaná smetana + na ozdobu2 lžíce
patizon dle velikosti 1 - 2 ks, česnek 1 větší palička, větší brambora 1 ks, mrkev 1 ks, cibule 1 ks, pomeranč v bio kvalite 1 ks, olivový olej trochu, čerstvý nebo sušený tymián dle chuti, jemné kari 1 lžička, sůl dle chuti, pepř špetka, kysaná smetana + na ozdobu 2 lžíce

Příprava

Patizon je přesně ta zelenina, která se na naši zahradách pěstuje roky, ale neumíme ji plnohodnotně využít. Co já si pamatuji, tak moje máma připravovala patizon jenom v trojobalu a smažený. Je to ale tykev jako mnoho dalších a proto má nesmírně široké využití. První co mě napadlo byla polévka. A ačkoliv je recept víceméně totožný jako v případě polévky z pečené dýně, tak chutná jinak. Takže až se vám v kuchyni objeví patizon, tak se nebojte experimentovat.

Patizon rozkrájejte na přibližně centimetrové plátky. Pokud máte patizony mladé, je kůže patizonu měkká a nemusíte je loupat. Pokud máte větší kousek, tak je oloupejte. Nakrájený patizon položte na plech pokrytý pečícím papírem, přidejte také nevyloupaný česne, palici pouze rozdělte na menší části. Vše osolte a posypte tymiánem a bohatě zastříkněte olivovým olejem.
Takto připravený patizon dejte péct do trouby rozehřáté na 140 stupňů na dvě hodiny. 
Po dvou hodinách orestujte v hrnci na olivovém oleji cibuli, brambory a mrkev nakrájené na kostky. Z patizonu oberte tymián a česnek vymáčkněte ze slupek. Patizon i česnek přidejte k zelenině do hrnce a zasypte lžičkou kari. Přidejte jemně strouhanou kůru z poloviny pomeranče a šťávu z celého Vše zalijte přibližně litrem vody, osolte dle chuti a vařte doměkka. Uvařenou polévku rozmixujte do hladkého krému a přidejte kysanou smetanu. Polévku podávejte se lžící kysané smetany a doplňte třeba krutony.

2015-09-07 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI