Ingredience: | |||||
patizon dle velikosti | 1 - 2 ks | česnek | 1 větší palička | větší brambora | 1 ks |
mrkev | 1 ks | cibule | 1 ks | pomeranč v bio kvalite | 1 ks |
olivový olej | trochu | čerstvý nebo sušený tymián | dle chuti | jemné kari | 1 lžička |
sůl | dle chuti | pepř | špetka | kysaná smetana + na ozdobu | 2 lžíce |
Patizon je přesně ta zelenina, která se na naši zahradách pěstuje roky, ale neumíme ji plnohodnotně využít. Co já si pamatuji, tak moje máma připravovala patizon jenom v trojobalu a smažený. Je to ale tykev jako mnoho dalších a proto má nesmírně široké využití. První co mě napadlo byla polévka. A ačkoliv je recept víceméně totožný jako v případě polévky z pečené dýně, tak chutná jinak. Takže až se vám v kuchyni objeví patizon, tak se nebojte experimentovat.
Patizon rozkrájejte na přibližně centimetrové plátky. Pokud máte patizony mladé, je kůže patizonu měkká a nemusíte je loupat. Pokud máte větší kousek, tak je oloupejte. Nakrájený patizon položte na plech pokrytý pečícím papírem, přidejte také nevyloupaný česne, palici pouze rozdělte na menší části. Vše osolte a posypte tymiánem a bohatě zastříkněte olivovým olejem.
Takto připravený patizon dejte péct do trouby rozehřáté na 140 stupňů na dvě hodiny.
Po dvou hodinách orestujte v hrnci na olivovém oleji cibuli, brambory a mrkev nakrájené na kostky. Z patizonu oberte tymián a česnek vymáčkněte ze slupek. Patizon i česnek přidejte k zelenině do hrnce a zasypte lžičkou kari. Přidejte jemně strouhanou kůru z poloviny pomeranče a šťávu z celého Vše zalijte přibližně litrem vody, osolte dle chuti a vařte doměkka. Uvařenou polévku rozmixujte do hladkého krému a přidejte kysanou smetanu. Polévku podávejte se lžící kysané smetany a doplňte třeba krutony.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI