Slovenské pagáče s čerstvým ovčím sýrem zpět

Ingredience:
hladká mouka250 gpolohrubá mouka250 gmáslo250 g
zakysaná smetana180 gsušené droždí7 gprášek do pečiva1/2 lžičky
žloutek1 kssůl1 lžičkacukru1 lžička
vejce na potření1 kssezamová zrníčka1 hrstka
hladká mouka 250 g, polohrubá mouka 250 g, máslo 250 g, zakysaná smetana 180 g, sušené droždí 7 g, prášek do pečiva 1/2 lžičky, žloutek 1 ks, sůl 1 lžička, cukru 1 lžička, vejce na potření 1 ks, sezamová zrníčka 1 hrstka

Příprava

Pokaždé když jedeme na Slovensko, vezeme domů kromě brynzy také pagáče. Pochopitelně jsem je také zkoušela a hledala ten pravý recept. Nakonec jsem ho našla. Tedy vznikl kombinací několika receptů, ale rozhodně stojí za to. Můžete je udělat se slanou, ale i sladkou náplní. Těsto kyne v ledničce, takže je můžete připravit teplé ke snídani, ale stejně dobře vám poslouží i jako výborné pečivo k večernímu pohoštění.

V míse smíchejte všechny suché ingredience. Přidejte žloutek, změklé máslo a kysanou smetanu a vypracujte pevné a hladké těsto. Mísu překryjte potravinovou folií a dejte na 12 hodin do ledničky
Těsto vám v lednici mírně nakyne a stane se vzdušnější. Po vytažení z lednice těsto rozválejte na pomoučeném vále na 1 cm tlustý plát. Polovinu rozváleného těsta posypte zvolenou ingrediencí. Já jsem zvolila čerstvý ovčí sýr a jarní cibulku. Plát těsta přeložte na polovinu, tak aby jste sýr zakryli. Plát opět lehce rozválejte na 1 cm a celý postup opakujte. Tímto způsobem těsto přeložte minimálně 3x až 5x. 
Originál pagáče jsou vykrájená kolečka. Bylo mi ale líto plýtvat těstem a proto jsem těsto nakrájela na kostičky 5x5 cm. Nakrájené těsto potřete vejcem a posypte sezamovými zrníčky. 
Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů a nechte péct dozlatova.

Slibuji, že vám začnu fotit i postupy. Mrk!

2015-07-27 Předkrmy

Poznámka

Náplň zvolte dle vlastní chuti: strouhaný tvrdý sýr, čerstvý sýr, brynza, slaný tvaroh, sladký tvaroh s rozinkami, mleté škvaky, restovaná cibulka... vlastní fantazii se meze nekladou.

Autor:

Počet porcí
30
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptutěžká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladyvyšší

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI