Mexické chilli con carne zpět

Ingredience:
mleté hovězí maso500 ganglická slanina200 gespreso2 šálky
hořká čokoláda30 grajčata loupaná3 plechovkystřední cibule2 ks
česnek6 stroužkůskořice celá2 ksbobkový list3 ks
pepř4 kuličkynové koření4 kuličkychilli paprička1 ks
římský kmín1 lžíceuzená paprika2 lžíceoregano1 špetka
pepř mletý1 špetkasušený česnek1 lžičkamletý koriandr1 lžička
sůl1 špetkatřtinový cukr2 lžícemražená kukuřice200 g
červené fazole2 plechovkybílé fazole1 plechovka
mleté hovězí maso 500 g, anglická slanina 200 g, espreso 2 šálky, hořká čokoláda 30 g, rajčata loupaná 3 plechovky, střední cibule 2 ks, česnek 6 stroužků, skořice celá 2 ks, bobkový list 3 ks, pepř 4 kuličky, nové koření 4 kuličky, chilli paprička 1 ks, římský kmín 1 lžíce, uzená paprika 2 lžíce, oregano 1 špetka, pepř mletý 1 špetka, sušený česnek 1 lžička, mletý koriandr 1 lžička, sůl 1 špetka, třtinový cukr 2 lžíce, mražená kukuřice 200 g, červené fazole 2 plechovky, bílé fazole 1 plechovka

Příprava

hilli con Carne je recept, který jsem už tady jednou dávala. Tentokrát je tu ale verze pro pomalý hrnec, který je kvůli úspoře času oblíbeným vybavením naší kuchyně. Doba přípravy se sice prodloužila, ale nemusíte u hrnce stát a hlídat, nebo necháte jídlo prostě vařit, zatím co vy spíte.

Slaninu nakrájejte na kostičky a na oleji opečte s mletým masem. Opečenou směs zasypte veškerým mletým kořením.
Maso vyndejte z pánve a ve stejném výpeku nechte zesklovatět cibuli, nakrájený česnek a chilli včetně semínek a zbytek koření.
Vše smíchejte v pomalém hrnci a podlijeme espressem. Přidejte rajčata a fazole a nechte vařit v hrnci 3 hodiny na high.
Po třech hodinách v hotovém chilli rozpusťte čokoládu, přidejte cukr muscovado dle chuti a přidejte kukuřici (nesmí se vařit dlouho, aby neztvrdla).
Vše na závěr dosolte, eventuálně přidejte sůl či sušené chilli, pokud se vám bude zdát jedna paprička málo.

Chilli podáváme s bílou rýží, tortilami nebo chlebem.
Doprostřed talíře s chilli dáme lžíci kysané smetany (vyrovnává pálivost) a strouhaný sýr, nejlépe Cheddar. Skvělé je posypat to čerstvým koriandrem a přidat plátky avokáda.

Tak chutná Mexiko, tedy aspoň u nás doma.
2022-05-05 Hlavní chody

Poznámka

Já osobně preferuji fazole namočené přes noc. Pokud však nemáte moc času, lze použít ty z plechovky. Dejte je do jídla později. V případě, že máte klasiku, držte se receptu a postupu níže.

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladyvyšší

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI