Thajská dýňová polévka s pošírovaným kuřetem zpět

Ingredience:
očištěná kuřecí prsíčka2 ksmáslová dýně1 ksbaby špenát200 g
kokosové mléko1 velká a 1 malá plechovkakuřecí vývar500 mlvelká mrkev1 ks
dlouhé rýžové nudle široké cca 5 mm dle potřebyčerstvý zázvor kousekkefírové listy - lístky Kefir lime koupíte třeba v Tesccu4 ks
rybí omáčka2 lžíce
Kořenící pasta:
čerstvý zázvor kousekkefítové listy4 ksmalá červená chilli paprička1 ks
česnek3 stroužkyburákové máslo1 lžícekurkuma1 lžička
jarní cibulka včetně zelené části4 kstamarindová pasta, můžete nahradit šťávou z 1 až dvou limetek2 lžícerybí omáčka4 lžíce
kvalitní sojová omáčka1 lžícesezamový olej1 lžičkačerstvý koriandr svazek
očištěná kuřecí prsíčka 2 ks, máslová dýně 1 ks, baby špenát 200 g, kokosové mléko 1 velká a 1 malá plechovka, kuřecí vývar 500 ml, velká mrkev 1 ks, dlouhé rýžové nudle široké cca 5 mm dle potřeby, čerstvý zázvor kousek, kefírové listy - lístky Kefir lime koupíte třeba v Tesccu 4 ks, rybí omáčka 2 lžíce, čerstvý zázvor kousek, kefítové listy 4 ks, malá červená chilli paprička 1 ks, česnek 3 stroužky, burákové máslo 1 lžíce, kurkuma 1 lžička, jarní cibulka včetně zelené části 4 ks, tamarindová pasta, můžete nahradit šťávou z 1 až dvou limetek 2 lžíce, rybí omáčka 4 lžíce, kvalitní sojová omáčka 1 lžíce, sezamový olej 1 lžička, čerstvý koriandr svazek

Příprava

Brouzdajíce po stránkách mé oblíbené Silom Thai cooking school a vybírajíce další kurz vaření, nechala jsem se inspirovat všemi těmi úžasnými thajskými polévkami a vymyslela vlastní variaci na toto téma. 
Podzim je období dýní, dýně a kari jsou skvěle dohromady a kokosové mléko je doplňuje jako svatou trojici. Také jsem si poslední dobou zamilovala techniku přípravy masa zvanou pošírování. Je to vlastně jediný způsob úpravy kuřecích prsíček, kdy nemám pocit, že maso chutná jako guma. Ale naopak, pošírované kuře je šťavnaté a plné chuti a takto připravené maso můžete použít do salátů, nebo jako já přidat do polévky a přitom jeho chuť budete cítit v každém soustu. Já jsem se rozhodla tuto techniku vaření posunout ještě o level výše a maso jsem vařila v kokosovém mléce. 
Ačkoliv výčet ingrediencí je sáhodlouhý a postup vypadá složitě, tak se celá polévka dá stihnout za krásných třicet minut. Ale aby jste nemuseli šílet u plotny, tak raději počítejte s hodínou.

Na pošírovaní si připravte hrnec, do kterého nalijte velkou plechovku kokosového mléka a stejné množství vody, nakrájejte očištěný zázvor na plátky, přidejte kefirové listy a rybí omáčku. Vše přiveďte k varu. Do vařícího mléka položte kuřecí prsíčka. Maso nechte vařit těsně pod bodem varu 8 minut. Tekutina nesmí divoce bublat, proto stáhněte teplotu. Po osmi minutách stáhněte hrnec z plotny a přikrytý nechte stát dalších 15 minut. Podle návodu připravte rýžové nudle, tedy zalijte vodou a nechte 5-7 minut máčet. 
Po 15 min vyjměte maso z mléka, z mléka vyberte také kefirové listy a zázvor. Dolijte vývarem a přidejte kořenící pastu. Vše přiveďte k varu. 
Z máslové dýně odřízněte kulatou část, ve které jsou jádra a tu si nechte na další recept. Podlouhlou část oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Stejně tak připravte i mrkev. Nastrouhanou zeleninu nasypte do vařící polévky a vařte doměkka.Do polévky přilijte malou plechovku kokosového mléka. Nakonec přidejte rýžové nudle a omytý špenát a už dál nevařte. Nakonec do polévky přidejte natrhané kuřecí maso. Maso v žádném případě nekrájejte, ale trhejte po vláknech, tak vám v něm zůstane veškerá šťáva. 
Polévku podávejte posypanou listy koriandru, na dochucení můžete přidat chilli a kousek limetky.

2015-10-29 Polévky

Poznámka

Množství suchých nudlí pro čtyři osoby odpovídá svazku o průměru 5 cm.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI