Růžičková kapusta a masové kuličky v hořčičné omáčce zpět

Ingredience:
mleté maso, ideálně lehce prorostlá vepřová plec400 gočištěná růžičková kapusta400 gslanina100 g
menší mrkev2 kspetržel1 ksčesnek1 stroužek
sušený tymián špetkasůl dle chutipepř dle chuti
větší brambory4 ksmáslo2 lžícehladká mouka2 lžíce
smetana200 mlhrubozrnná hořčice3 - 4 lžícedijonská hořčice1 lžička
sardelová pasta na špičku lžičkyolej dle potřebycukr dle chuti
vinný ocet dle chuti
mleté maso, ideálně lehce prorostlá vepřová plec 400 g, očištěná růžičková kapusta 400 g, slanina 100 g, menší mrkev 2 ks, petržel 1 ks, česnek 1 stroužek, sušený tymián špetka, sůl dle chuti, pepř dle chuti, větší brambory 4 ks, máslo 2 lžíce, hladká mouka 2 lžíce, smetana 200 ml, hrubozrnná hořčice 3 - 4 lžíce, dijonská hořčice 1 lžička, sardelová pasta na špičku lžičky, olej dle potřeby, cukr dle chuti, vinný ocet dle chuti

Příprava

Tento recept jsem pracovně nazvala Koulela se koulela, a všechny součásti jsem vyladila do elegantních kuliček. Chtěla jsem si vyzkoušet jeden z úkolů z kuchařské soutěže Masterchef a to tzv. Parisienky. No přiznám se že to není tak snadné jak to vypadá, ale snad bych prošla.
Ale zpět k receptu. Růžičková kapusta dokonale ladí se smetanovými omáčkami. V tomto receptu se navíc snoubí snad všechny chutě, kyselost hořčice, sladká mrkev v masových kuličkách a lehká hořkost kapusty. Je to rychlé a jednoduché a přitom nesmírně efektní. Myslím si, že by toto jídlo obstálo i na slavnostní tabuli.... Prostě doporučuji vyzkoušet.

Do mísy nastrouháme na jemném struhadle očištěnou mrkev a petržel. Zeleninu smícháme s masem, česnekem a ochutíme tymiánem, solí a pepřem. Z masové hmoty vypracujte kuličky o stejné velikosti jako růžičky kapusty a lehce opečte na pánvi. Kuličky nemusí být zcela propečené, protože se budou ještě později péct s kapustou, jde jen o to, aby se zatáhly na povrchu. 
Mezitím co se budou opékat masové kuličky si přiveďte k varu osolenou vodu. Ve vodě uvařte kapustičky. Kapusty během varu kontrolujte, netrvá to dlouho cca 7 minut. Kapusta musí být měkká ale přitom se nesmí rozvařit a musí stále držet tvar. 
V dalším hrnci si uvařte brambory nakrájené na kostičky a nebo si s nimi můžete pohrát a vykrájet stejně jako já malé kuličky.
Slaninu nakrájejte na malé kostičky a dejte restovat na rozpálenou pánev. K opečené slanině přidejte okapané a uvařené kapustičky a nechte lehce skaramelizovat, Ke kapustě přidejte masové kuličky a brambory a na mírném plameni pomalu společně opékejte.
Na omáčku si v rendlíku rozehřejte máslo na kterém nechte zezlátnou mouku. Opečenou mouku zalijte studeným mlékem a smetanou a vyšlehejte do hladké omáčky. Pokud máte v omáčce hrudky, tak ji přepasírujte přes jemné sítko. Do hotové bílé omáčky přimíchejte obě hořčice a sardelovou pastu. Dochuťte solí a pepřem a za stálého míchání nechte projít varem. Omáčka by měla být lehce sladkokyselá. Mně osobně stačila sladkost smetany a kyselost hořčice, ale pokud budete chtít chuť zvýraznit tak použijte špetku cukru a pár kapek jemného vinného octa. 
Kapustičky s kuličkami můžete podávat přelité omáčkou a nebo je můžete s omáčkou smíchat na pánvi, tak aby byl obalený každý kousek.

2015-10-29 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI