Jižanské bochánky (southern biscuits) zpět

Ingredience:
hladká mouka2 hrnkyjedlá soda1/4 lžičkyprášek do pečiva1 lžička
vychlazené máslo6 lžicživý bílý jogurt200 gsůl1 lžička
tymián hrstčerné olivy nasekané na kousky8 ksmouka na posypání válu
hladká mouka 2 hrnky, jedlá soda 1/4 lžičky, prášek do pečiva 1 lžička, vychlazené máslo 6 lžic, živý bílý jogurt 200 g, sůl 1 lžička, tymián hrst, černé olivy nasekané na kousky 8 ks, mouka na posypání válu

Příprava

Před lety jsem nějakou dobu pobývala v Texasu. Ještě dlouhé roky budu vzpomínat na spoustu kvalitních surovin, kterými oplývaly místní supermarkety a na ten kontrast nekvalitního jídla a polotovarů, které jsou Američané ochotní konzumovat. Jedním z nich byly malé bochánky, neslané nemasné, vlastně celkem bez chuti, které se často podávají jako příloha k polévkám, nebo ke snídani. Nikdy jsem je neměla ráda a vůbec netuším proč jsem si na ně dnes ráno vzpomněla. Rozhodla jsem se jim dát druhou šanci a trochu si ten jižanský recept vylepšila.Rozhodně se to vyplatilo. Byly zamýšlené jako příloha k polévce (moje malá dcera si v posledních dnech s nadšením a hlasitým doprovodem "tup tup" a drobí pečivo do polévky). Já jsem polévku jsem nakonec ani nejedla... už mi na ni nezbylo místo, protože jsem snědla 3 bochánky. Byly výborné Úplně jiné, než si pamatuji.

Těsto můžete jednoduše vypracovat rukou v míse. Já s oblibou používám mixér, do kterého přidám mouku a sypké suroviny a chlazené máslo a zpracuji mixerem na drobenku a poté přidám jogurt. Vzniklé těsto je lepivé, proto ho přendejte na pomoučený vál a posypejte sekanými bylinkami a olivami. Těsto několikrát popřekládejte, aby vznikly jakési vrstvy. Z těsta vyválejte placku asi 2 cm tlustou. Z placky postupně vykrájejte 8 koleček o průměru cca 8 cm (klidně použijte sklenici). Kolečka položte na plech, potřete vodu a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 8 až 10 minut. 
Skvěle chutnají ještě horké s máslem, ale výborné jsou pochopitelně studené.

Poznámka: Často používám jako měrnou jednotku hrnek, nebo šálek. Je to tím, že ráda čerpám inspiraci v anglosaském světě. Nemám na mysli žádný konkrétní typ hrnku, ale používám přímo odměrky 1 cup. Odměrku jsem přeměřila a odpovídá 220 ml.

2015-06-09 Ostatní

Poznámka

Do bochánků lze použít i zelené olivy, sušená rajčata, sušené ovoce či ořechy.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI