Sváteční kuřecí kaldoun zpět

Vývar:
voda dle potřebyskelet z kuřete1 kssůl dle chuti
čerstvě mletý peř špetkacibule, oloupaná1 kscelý pepř6 kuliček
nové koření4 kuličkykořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)200 gzelený hrášek, mražený80 g
máslo2 lžícehladká mouka40 gmuškátový oříšek špetka
smetana 30%200 mlžloutek rozmíchaný se lžící smetany1 ksnasekaná petrželka k podávání hrst
Játrové knedlíčky:
drůbeží neo králičí játra100 gsmetana 33%2 lžícevejce1 k
sůl dle chutimleý p epř špetkamuškátový oříšek špetka
sušená majoránka nebo libeček1 lžičkastrouhanka8 - 10 lžichladká mouka na obalení
Žemlové knedlíčky:
houska, nalámaná a namočená v mléce2 kszměklé máslo1 lžícevejce1 ks
sůl dle chutimuškátový květ špetkanasekaná petrželka1 lžíce
strouhanka dle potřeby
voda dle potřeby, skelet z kuřete 1 ks, sůl dle chuti, čerstvě mletý peř špetka, cibule, oloupaná 1 ks, celý pepř 6 kuliček, nové koření 4 kuličky, kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) 200 g, zelený hrášek, mražený 80 g, máslo 2 lžíce, hladká mouka 40 g, muškátový oříšek špetka, smetana 30% 200 ml, žloutek rozmíchaný se lžící smetany 1 ks, nasekaná petrželka k podávání hrst, drůbeží neo králičí játra 100 g, smetana 33% 2 lžíce, vejce 1 k, sůl dle chuti, mleý p epř špetka, muškátový oříšek špetka, sušená majoránka nebo libeček 1 lžička, strouhanka 8 - 10 lžic, hladká mouka na obalení, houska, nalámaná a namočená v mléce 2 ks, změklé máslo 1 lžíce, vejce 1 ks, sůl dle chuti, muškátový květ špetka, nasekaná petrželka 1 lžíce, strouhanka dle potřeby

Příprava

Kaldoun byl taková moje kuchařská meta. Moc jsem o něm slyšela, dlouho ho chtěla vyzkoušet a výsledek předčil očekávání. 
Polévka je to poněkud pracná, ale rozhodně stojí za to. Je to jídlo, které si zaslouží čestné místo na svátečním stole. K tomuto receptu jsem našla inspiraci v časopisu Apetit a už jsme ho zvládli vyzkoušet i z kuřecího masa.

Nejprve jsem si uvařila pomalu táhlý vývar, který jsem scedila. 

Na másle jsem udělala světlou jíšku, kterou jsem dochutila špetkou muškátového oříšku. Jíšku jsem rozvařila ve vývaru. Mezitím, co se mi vařila polévka, jsem si připravila knedlíčky. 

Oba druhy knedlíčků jsem přidala do vařící polévky a ještě povařila. Nakonec jsem do polvéky přidala hrášek, smetanu a samozřejmě obrané maso a nakrájené drůbky.

2015-11-12 Polévky

Poznámka

Pokud nemáte skelet z kuřete je možné nahradit krky, hřbety + drůbky (srdce, žaludek, játra v celkovém množství minimálně 500g).

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI