Sticky rice zpět

Ingredience:
rýže s vysokým obsahem škrobu1 šálekbílý nebo palmový cukr3 lžícekokosové mléko1 šálek
sůl1 lžička
rýže s vysokým obsahem škrobu 1 šálek, bílý nebo palmový cukr 3 lžíce, kokosové mléko 1 šálek, sůl 1 lžička

Příprava

K loňským vánocům jsem dostala dárek o kterém jsem dlouho snila a to kurz vaření v kuchařské škole Silom v thajském Bangkoku. Konečně jsem si mohla na vlastní kůži ověřit, jak se dělá to pravé Green Curry, Pad Thai, Tom Yum a také pověstná Sticky Rice. Včera večer jsem si na to, při pohledu na krásné zralé mango, zase vzpomněla. Proto jsem se rozhodla tu lepkavou rýži opět uvařit.

Množství rýže a soli je jenom orientační. Jedna chuť podporuje druhou a nebojte se je míchat. Jak říkal náš thajský šéfkuchař " more and more and more sugar and more salt" prostě víc a víc a víc cukru a soli.

Rýži nechte minimálně přes noc namočenou ve vodě. Na druhý den vařte namočenou rýži v parním hrnci. Záleží na síle hrnce, mě to trvá přibližně 30 min. Rýže nesmí být rozvařená, musí být lehce na skus. 
V hrnci přiveďte k varu kokosové mléko, přidejte do něj cukr a osolte tak aby jste cítili obě chuti. Postupně přilévejte do rýže a nechte postupně vsáknout. Sticky rice nesmí být řídká, ale nesmí se drolit. Já říkám, že by měla mít konzistenci tmelu na okna. Měla by být příjemně sladká a přitom slaná. Můžete ji jíst jak teplou, tak vychlazenou a podávejte s čerstvým ovocem, ideálně s mangem.

2015-06-25 Dezerty

Poznámka

Pokud nemáte přímo rýži na sticky rice (koupíte v asijských obchodech a tržnicích) můžete použít rýži kulatozrnnou, která se používá na rizoto.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI