Zeleninová polévka se slávkami zpět

Ingredience:
čerstvé nevyloupané slávky1 kgvětší cibule1 ksčesnek3 stroužky
cuketa1 ksžlutá paprika1 ksvelká rajčta4 ks
kvalitní rajčatové pyré1 lžícesuché bílé víno2 dclolivový olej dle potřeby
sůl dle chutipepř špetkazelená petrželka dle chuti
drobné těstoviny (např. tarhoňa) hrst
čerstvé nevyloupané slávky 1 kg, větší cibule 1 ks, česnek 3 stroužky, cuketa 1 ks, žlutá paprika 1 ks, velká rajčta 4 ks, kvalitní rajčatové pyré 1 lžíce, suché bílé víno 2 dcl, olivový olej dle potřeby, sůl dle chuti, pepř špetka, zelená petrželka dle chuti, drobné těstoviny (např. tarhoňa) hrst

Příprava

Kdysi jsem někde četla, že mušle se mají jíst pouze v měsících, které končí v anglickém názvu na písmenko R. No a protože tu máme ten september a navíc jsme byli u moře, byly čerstvé slávky prakticky povinností v našem jídelníčku. 
Pozitivum slávek je i jejich relativně nízká cena a dobrá dostupnost a proto si je můžete dopřát i v klidu domova.

Pokud máte kousek rybího filé, můžete přidat do polévky i rybu. Kdo má rád pikantní, tak přidá chilli. Polévku naopak můžete zjemnit lžící kysané smetany.

Pokud nekoupíte slávky již očištěné, tak je nejdříve očistěte pod tekoucí vodou a odstraňte ty, které jsou již otevřené.

Česnek a cibuli nakrájejte na drobné kostičky a rozdělte na dvě poloviny. Zbytek zeleniny omyjte, ale neloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky. 

V hrnci několik lžic olivového oleje a na něm orestujte polovinu česneku a cibule. Na cibuli nasypte slávky a promíchejte. Slávky se začnou postupně otevírat a pouštět vodu. Přilijte bílé víno a lžíci rajčatového pyré a vařte cca 10 min. 

V druhém hlubším hrnci opět orestujte zbytek cibule a česneku na olivovém oleji a přidejte nakrájenou zeleninu. Vše zalijte vodou, lehce osolte a opepřete a přiveďte k varu. Do vařící se zeleniny nasypte suché těstoviny. Vše vařte doměkka. 

Uvařené slávky vyloupejte. Ty které se varem neotevřely vyhoďte. Část slávek nechte v polovině mušlí na ozdobu. Vyloupané slávky i s vývarem přilijte dopolévky a vše dle chuti dosolte či dopepřete. 

Podávejte s bílým chlebem.

2015-09-16 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI